A Szépség szigete – kajakkal felfedezve

A Franciaországhoz tartozó Korzika szigete nem csak egy Földközi-tengerrel határolt földdarab - konok, függetlenségükért évszázadok óta elszántan küzdő lakói, egyedi kultúrája, vadregényes tájai miatt ez a sziget egy külön világ, saját szabályokkal.

Hír

Korzikát a “Szépség szigete” állandó eposzi jelzővel illetik – az elnevezés nem véletlen. A hóval borított magas hegygerinceket, vihar tépte fenyveseket ugyanúgy megtaláljuk itt, mint az ódon kisvárosokat vagy a sziklás öblökben megbújó homokos partokat. A sziget hagyományosan az aktív turizmus paradicsoma, de nem csak a túrázok találnak itt kiváló lehetőségeket – érdemes a víz felől is megcsodálni Korzikát.

Ha tengeri kajakkal indulunk a tagolt partvonal máshonnan megközelíthetetlen részeinek felfedezésére, emlékezetes élményeket szerezhetünk. A titkos öblök felett az egykor a szigetet védő genovai őrtornyok emelkednek, a víz kristálytiszta és október derekán még gyakran 19 fokos. A kajakokkal bejárhatjuk a legszebb részeket, kiköthetünk az eredeti állapotukat megőrzött fövenyeken, ahol teljes nyugalomban élvezhetjük a természet szépségét. Ezek olyan élmények, amelyekkel az átlagos turista soha nem találkozik, ezekért érdemes letérni a kitaposott útról és vállalni azt a fizikai igénybevételt, amit a napi távok leevezése jelent.

Ha a tömegturizmustól nem háborgatott, valódi pihenés a célunk, válasszuk a tömény szépség szigetét – a lenyűgöző Korzikát!

fotók: Radics Ákos

Jégsárkányok lepték el a Városligeti Műjeget

Hatalmas sikerrel zárul az I. Jégsárkány Kupa, amelyet a Városligeti Műjégpályán rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pénteken késő este.

Hír

A csípős hideg és a késői időpont ellenére több százan eljöttek az impozáns környezetben, a Vajdahunyad vára tövében tartott rendhagyó eseményre, amelyen a rendezők által biztosított, élekre szerelt sárkányhajókban, speciális evezőkkel versenyeztek a résztvevők, így szezonon kívül is találkozhattak versenykörülmények között a sárkányhajósok.

Összesen 16 csapat nevezett, a négy futamból az első kettő jutott a középdöntőbe, majd rendeztek D, C, B és A döntőt is, végül a váci Dunai Sárkányok győztek. „Életemben először ültem ilyen jégsárkányban, hatalmas élmény volt – kezdte közvetlenül a célbaérés után a győztes csapat egyik tagja. – Sárkányhajózunk, de ez azért más mozgást igényel, a vízen előre teszed a lapátot és húzod magad, itt pedig lökni kellett a hajót. Nagyszerűen éreztük magunkat ezen a csodálatosan helyszínen, köszönjük a szervezőknek! Ha lesz jövőre is ilyen, biztosan eljövünk, hogy megvédjük a címünket.”

Patyi Melinda, a sárkányhajó szakág vezetője is elégedetten konstatálta a rendezvény sikerességét. „Nagyon boldog vagyok, hogy a sok nevező csapat mellett a nézők is ilyen szép számmal kilátogattak. Maga a jégsárkány két éve létezik, az idén januárban volt belőle először világbajnokság, gondoltuk, megpróbáljuk meghonosítani Magyarországon is, és mivel a vízen elég erősek vagyunk sárkányhajóban is, így reméljük, hogy jégsárkányban is egyre jobbak leszünk. Felkészülni nem könnyű, hiszen kevés eszköz van még rá Magyarországon, de szeretnénk jövőre is megrendezni az eseményt, hogy legalább versenykörülmények között tudjanak gyakorolni a csapatok.”

Galériánk az eseményről ide kattintva nézhető meg.

Dobogón a magyarok a Dusin

Boros Adriánék és Czéllai Zsófiáék a második, Kiszli Vandáék pedig a harmadik helyen végeztek a Dél-Afrikában rendezett Dusi Marathonon.

Hír

A világ egyik legveszélyesebb kajakversenyének harmadik, utolsó napján 36 kilométert kellett kajakozva és futva megtennie a mezőnynek. Boros Adrián és dél-afrikai társa, Carl Foscher másodikként vágott neki a szombatnak, de nem tudta ledolgozni a hátrányát a világ legjobb maratoni kajakosainak tartott Hank McGregor, Andy Birkett egységgel szemben.

Vegyes párosban Czéllai Zsófia a helyi Brandon van der Walt oldalán két nap után szintén a második helyen állt, és sikerült is megtartania ezt a pozíciót.

Női párosban Kiszli Vanda az ugyancsak dél-afrikai Jenna Warddal szintén a dobogón végzett, ők harmadikként zártak.

Rövidesen a helyszínről jelentkezünk exkluzív anyagokkal, addig is az utolsó nap teljes felvétele: