Mégse

„A szegedi vb atmoszférája még a szurkolókat is motiválhatja”

A világ egyik legjobb kajak-kenu pályájának tartják a legeredményesebb magyar és külföldi versenyzők a Szegedi Olimpiai Központot, vagy ismertebb nevén a Maty-éri létesítményt, amelyen korábban már három felnőtt világbajnokságot is rendeztek. Abban viszont mindenki biztos lehet, hogy idei szezonra teljesen megújuló sportközpont és az olimpiai kvalifikációs regatta újszerű, látványos tálalása azoknak is tartogat meglepetéseket, akik korábban már jártak szegedi világversenyen.

Hír

Kozák Danuta, ötszörös olimpiai-, tizennégyszeres világ- és tizenhatszoros Európa-bajnok kajakos:

„Szegeden mindig iszonyatosan jó a hangulat. Először még 2005-ben, ifiként szerepeltem a Maty-éren, az is hatalmas élmény volt, a felnőtt világbajnokságokon pedig valami „lábremegtető” érzés az, amennyire a közönség szeret minket.”

„Az idei célom az, hogy újra szépen csillogjon a vége. Legyen egy jó hangulatú világbajnokság és sikerüljön előrébb lépni, mondjuk a tavalyi teljesítményemhez képest, ami azért egy nagyon nagy siker lenne – tette hozzá minden idők egyik legeredményesebb kajak-kenu versenyzője, aki tavaly három számból háromban állt a dobogó tetejére.”

Lisa Carrington, kétszeres olimpiai-, hétszeres világbajnok új-zélandi kajakos:

„Magyarország az egyik legerősebb kajaknemzet a világon. Köszönjük a szurkolóknak hogy néznek és követnek bennünket, kérem, hogy tegyenek továbbra is így, mert mi imádjuk, amit csinálunk!

Gyulay Zsolt, kétszeres olimpiai-, és hatszoros világbajnok kajakos:

„Mindenkinek éreznie kell, hogy mennyire kiváló, mindent felülíró hangulata van egy kajak-kenu világbajnokságnak. Ráadásul a Maty-éren, jó környezetben, magyar sikerekért szoríthatnak a nézők.”

 

Kárász Anna, négyszeres világ-, négyszeres Európa-bajnok kajakos:

„A kedvenc emlékem a szegedi versenyekről még mindig a 2008-as ifjúsági Európa-bajnoksághoz kötődik. Az első mindig különleges, akkor nyertem először nemzetközi versenyt, a nézőktől pedig utánozhatatlan szeretetet kapott minden fiatal versenyző. A Maty-éri hangulat egyébként is annyira magával ragadó, hogy szerintem ez az atmoszféra nemcsak a sportolókra hat motiválóan, hanem bárki meríthet belőle, aki személyesen jelen lesz a világbajnokságon.”

 

Fernando Pimenta, négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok portugál kajakos:

„Számomra Szeged a kajak-kenu fővárosa. Jöjjön mindenki a világbajnokságra, mert ennél nagyobb show nem igazán lesz idén nyáron!”

Balla Virág, világbajnoki ezüstérmes, háromszoros felnőtt Európa-bajnok kenus:

„2011-ben még csak 16 éves voltam és a jelenlegi páromnak, Devecseriné Takács Kincsőnek szurkoltam a televízió előtt ülve. Azóta jó pár világkupán vettem részt a szegedi pályán, mindegyiken fantasztikus volt a hangulat, remélem hasonló élményeket szerzek az idei világbajnokságon is.”

Kőbán Rita, kétszeres olimpiai-, kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok kajakos:

„1998-ban, egy év kihagyás után, azért kezdtem újra a kajakozást, hogy rajthoz állhassak az első magyarországi világbajnokságon. Elképesztő élmény volt akkor 40 ezer szurkoló előtt versenyezni, most viszont tagja leszek a 40 ezer magyar drukkernek. Nagyon remélem, hogy rengetegen leszünk a lelátón!

Éljük meg minél többet együtt, hogy mennyire jó magyarnak lenni

és legyünk büszkék a kiváló sporteredményeinkre, a tanítványaikra, a mi gyerekeinkre.”

Liam Heath, olimpiai-, világ és ötszörös Európa-bajnok kajakos:

„Egy nagyon fontos világbajnokság lesz, hiszen kvalifikál az olimpiára. Mindenki erre a versenyre fog készülni, és remélem, hogy szép időnk lesz a vébé alatt.”

Tótka Sándor, kétszeres világ-, és háromszoros Európa-bajnok kajakos:

„Igaz, hogy ott voltam a 2011-es szegedi világbajnokságon és nagyon élveztem a kiváló hangulatot, nekem mégis a tavalyi világkupa a kedvenc Maty-éri versenyem. Tetszett a sportolók bemutatása, az esemény újszerű és rendkívül látványos tálalása, mert ez hozza közelebb a szurkolókat hozzánk és a csodálatos sportágunkhoz.”

René Holten Poulsen, kétszeres világ- és Európa-bajnok dán kajakos:

„Szeged nagyszerű versenyeket rendez, mindig fantasztikus érzés idejönni sportolóként, mert érzed, hogy a szervezők mindent maximálisan kézben tartanak, és neked tényleg csak a versenyzésre kell koncentrálnod.”

Devecseriné Takács Kincső, világ-, és hatszoros Európa-bajnok kenus:

„Hatalmas élmény volt, hogy szerepelhettem a 2011-es világbajnokságon. Csak előtte pár évvel kezdtem kenuzni, mégis sikerült Baravics Gyöngyvér párjaként dobogóra állnom. Nagyon sokat kaptam akkor a szurkolóktól, szinte még most is az akkori hangulatból élek.”

Tom Liebscher, olimpia-, négyszeres világ-, és háromszoros Európa-bajnok német kajakos:
„A magyar emberek igazi kajak-kenu őrültek. A szegedi pályán pedig a világ összes gyorsasági versenyzője rajthoz akar állni, ebben biztos vagyok.”

Emma Jörgensen, világbajnok dán kajakos:
„Szeretünk Szegeden lenni, edzőtáborban is voltunk  már itt. A pálya nagyszerű, hiszen a sziget egyik oldalán felevezel, a másikon pedig versenyzel, kevés ilyen tökéletes létesítmény van a világon.”

Minden éremből jutott a magyaroknak

Három érmet nyertek a magyar kajak-kenusok a racicei korosztályos Európa-bajnokság szombat délelőtti 1000 méteres versenyein.

Hír

Csikós Zsóka kezdte az éremszerzést, az ifjúsági lányok kajak egyesének A döntőjében nagyon szép versenyzéssel, magabiztosan győzött, megszerezve ezzel a magyar válogatott első érmét.

A férfiak ugyanezen számában az U23-as korosztályban Béke Kornél is kiválóan kajakozott, ez pedig a harmadik helyre volt elég.

A szombati nap harmadik magyar érmét a Majoros Mátyás, Nyerges Áron ifjúsági duó szerezte, amely K2-ben ezüstérmes lett.

A Koleszár Mátyás, Németh Viktor (K2 U23) páros a negyedik, Posta Réka (K1 U23) az ötödik, Fejes Dániel (C1 U23) és a Lelovics Dávid, Bakó Tamás (C2 U23) kettős egyaránt a hatodik, a Kollár Kristóf, Hodován Dávid (C2 ifi) egység pedig a nyolcadik helyen zárt.

„Összességében teljesen elégedett vagyok, eddig sokkal jobb eredmények születtek, mint tavaly. Nagyon örülünk annak, hogy a közvetlen második vonalunk meg tudta méretni magát a nemzetközi porondon, és helyt is álltak eddig – kezdte az értékelést Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány, utalva arra, hogy több számban nem a válogatók győztesei indultak az Eb-n. – Csikós Zsóka fantasztikus győzelme mellett Béke Kornél harmadik helye nálam igazi szenzációnak számít, de nagyon nagy dolog a Majoros, Nyerges páros ezüstérme is. Eddig úgy tűnik, hogy

nagyon jó döntés volt ezeket a gyerekeket hozni az Eb-re,

az ő szereplésükkel fel tudjuk mérni a nemzetközi mezőnyt, és tudunk kalkulálni, hogy az első vonalba tartozó versenyzőink mire számíthatnak majd a világbajnokságon. Remélem, hogy a 200 és az 500 méteres távokon is hasonló eredményeket fogunk hozni.”

A délutáni 200-as középdöntőből az ifista Máró Anna futamgyőztesként jutott a fináléba K1-ben. Szintén A döntős Orosz Adrienn (U23 K1) és a Horányi Dóra, Mile Sára (ifi C2) páros. B döntős Vigassy Barnabás (ifi K1) és Kőszegi Milán (ifi C1). Nem jutott viszont tovább a sprinttávon Molnár Csenge (ifi C1), Nikodém Patrik (U23 K1) és Némedi Konrád (U23 C1).

Vasárnap a két rövidebb táv döntőivel zárul az Eb.

Eb-döntőben Nagy Bianka, célfotó döntött négyesben

Folytatódott a kiváló magyar szereplés pénteken is a Racicében zajló ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon.

Hír

A korosztályos kontinenstorna második napján sem rendezték meg döntőket, de izgalmakban így sem volt hiány.

A C1 200-as olimpiai számban a szegedi felnőtt világbajnokságra készülő Nagy Bianka a sprinttáv délutáni előfutamából egyből a döntőbe jutott az U23-asoknál, akárcsak az ifiknél a Horányi Dóra, Mile Sára kenu páros. Ugyanezen a távon a középdöntőben folytatja az ifjúságiaktól Máró Anna (K1), Molnár Csenge (C1), Vigassy Barnabás (K1) és Kőszegi Milán (C1), az U23-asoknál pedig Nikodém Patrik (K1), Orosz Adrienn (K1) és Némedi Konrád (C1).

Az 500 méteres középdöntőkből a fináléba került Molnár Csenge (ifi C1) és a Kőszegi, Nagy, Békési, Palla (ifi C4) négyes, valamint az U23-as korosztályban Katrinecz Rita (K1), Molnár Rebeka (C1) és a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám (C2) egység.

Rendeztek még 1000 méteren is középdöntőket pénteken, az ifiknél Szegvári Benedek (K1), U23-ban pedig Posta Réka (K1) és Fejes Dániel (C1) is bizonyíthat a döntőben.

Csupán három magyar hajó volt, amely nem jutott az A döntőbe, az egyik Békési Boldizsár (ifi C1 1000 méter), a másik a Szendy, Radics, Erős, Törköly (U23 K4 500) kvartett volt, a harmadik pedig a Kiss, Balogh, Takács Nyerges férfi kajak négyes, amely 500 méteren az ifik között csupán 0,01 másodperccel maradt le a döntőről.

„Megnéztük a célfotót, de sajnos egyértelmű volt, hogy az orosz egység előttünk végzett. Ezt leszámítva ismét remekül versenyeztek a magyarok. Holnap már az érmekért harcolunk” – adott rövid helyzetjelentést Boros Gergely, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója.

Az U23-as kenus lányoknál 500 párosban, az olimpiai számban nem volt elég induló, így ott egyből a döntőben bizonyíthat a Bónyai Regina, Kulcsár Dorina egység.