Mégse

„A szegedi vb atmoszférája még a szurkolókat is motiválhatja”

A világ egyik legjobb kajak-kenu pályájának tartják a legeredményesebb magyar és külföldi versenyzők a Szegedi Olimpiai Központot, vagy ismertebb nevén a Maty-éri létesítményt, amelyen korábban már három felnőtt világbajnokságot is rendeztek. Abban viszont mindenki biztos lehet, hogy idei szezonra teljesen megújuló sportközpont és az olimpiai kvalifikációs regatta újszerű, látványos tálalása azoknak is tartogat meglepetéseket, akik korábban már jártak szegedi világversenyen.

Hír

Kozák Danuta, ötszörös olimpiai-, tizennégyszeres világ- és tizenhatszoros Európa-bajnok kajakos:

„Szegeden mindig iszonyatosan jó a hangulat. Először még 2005-ben, ifiként szerepeltem a Maty-éren, az is hatalmas élmény volt, a felnőtt világbajnokságokon pedig valami „lábremegtető” érzés az, amennyire a közönség szeret minket.”

„Az idei célom az, hogy újra szépen csillogjon a vége. Legyen egy jó hangulatú világbajnokság és sikerüljön előrébb lépni, mondjuk a tavalyi teljesítményemhez képest, ami azért egy nagyon nagy siker lenne – tette hozzá minden idők egyik legeredményesebb kajak-kenu versenyzője, aki tavaly három számból háromban állt a dobogó tetejére.”

Lisa Carrington, kétszeres olimpiai-, hétszeres világbajnok új-zélandi kajakos:

„Magyarország az egyik legerősebb kajaknemzet a világon. Köszönjük a szurkolóknak hogy néznek és követnek bennünket, kérem, hogy tegyenek továbbra is így, mert mi imádjuk, amit csinálunk!

Gyulay Zsolt, kétszeres olimpiai-, és hatszoros világbajnok kajakos:

„Mindenkinek éreznie kell, hogy mennyire kiváló, mindent felülíró hangulata van egy kajak-kenu világbajnokságnak. Ráadásul a Maty-éren, jó környezetben, magyar sikerekért szoríthatnak a nézők.”

 

Kárász Anna, négyszeres világ-, négyszeres Európa-bajnok kajakos:

„A kedvenc emlékem a szegedi versenyekről még mindig a 2008-as ifjúsági Európa-bajnoksághoz kötődik. Az első mindig különleges, akkor nyertem először nemzetközi versenyt, a nézőktől pedig utánozhatatlan szeretetet kapott minden fiatal versenyző. A Maty-éri hangulat egyébként is annyira magával ragadó, hogy szerintem ez az atmoszféra nemcsak a sportolókra hat motiválóan, hanem bárki meríthet belőle, aki személyesen jelen lesz a világbajnokságon.”

 

Fernando Pimenta, négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok portugál kajakos:

„Számomra Szeged a kajak-kenu fővárosa. Jöjjön mindenki a világbajnokságra, mert ennél nagyobb show nem igazán lesz idén nyáron!”

Balla Virág, világbajnoki ezüstérmes, háromszoros felnőtt Európa-bajnok kenus:

„2011-ben még csak 16 éves voltam és a jelenlegi páromnak, Devecseriné Takács Kincsőnek szurkoltam a televízió előtt ülve. Azóta jó pár világkupán vettem részt a szegedi pályán, mindegyiken fantasztikus volt a hangulat, remélem hasonló élményeket szerzek az idei világbajnokságon is.”

Kőbán Rita, kétszeres olimpiai-, kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok kajakos:

„1998-ban, egy év kihagyás után, azért kezdtem újra a kajakozást, hogy rajthoz állhassak az első magyarországi világbajnokságon. Elképesztő élmény volt akkor 40 ezer szurkoló előtt versenyezni, most viszont tagja leszek a 40 ezer magyar drukkernek. Nagyon remélem, hogy rengetegen leszünk a lelátón!

Éljük meg minél többet együtt, hogy mennyire jó magyarnak lenni

és legyünk büszkék a kiváló sporteredményeinkre, a tanítványaikra, a mi gyerekeinkre.”

Liam Heath, olimpiai-, világ és ötszörös Európa-bajnok kajakos:

„Egy nagyon fontos világbajnokság lesz, hiszen kvalifikál az olimpiára. Mindenki erre a versenyre fog készülni, és remélem, hogy szép időnk lesz a vébé alatt.”

Tótka Sándor, kétszeres világ-, és háromszoros Európa-bajnok kajakos:

„Igaz, hogy ott voltam a 2011-es szegedi világbajnokságon és nagyon élveztem a kiváló hangulatot, nekem mégis a tavalyi világkupa a kedvenc Maty-éri versenyem. Tetszett a sportolók bemutatása, az esemény újszerű és rendkívül látványos tálalása, mert ez hozza közelebb a szurkolókat hozzánk és a csodálatos sportágunkhoz.”

René Holten Poulsen, kétszeres világ- és Európa-bajnok dán kajakos:

„Szeged nagyszerű versenyeket rendez, mindig fantasztikus érzés idejönni sportolóként, mert érzed, hogy a szervezők mindent maximálisan kézben tartanak, és neked tényleg csak a versenyzésre kell koncentrálnod.”

Devecseriné Takács Kincső, világ-, és hatszoros Európa-bajnok kenus:

„Hatalmas élmény volt, hogy szerepelhettem a 2011-es világbajnokságon. Csak előtte pár évvel kezdtem kenuzni, mégis sikerült Baravics Gyöngyvér párjaként dobogóra állnom. Nagyon sokat kaptam akkor a szurkolóktól, szinte még most is az akkori hangulatból élek.”

Tom Liebscher, olimpia-, négyszeres világ-, és háromszoros Európa-bajnok német kajakos:
„A magyar emberek igazi kajak-kenu őrültek. A szegedi pályán pedig a világ összes gyorsasági versenyzője rajthoz akar állni, ebben biztos vagyok.”

Emma Jörgensen, világbajnok dán kajakos:
„Szeretünk Szegeden lenni, edzőtáborban is voltunk  már itt. A pálya nagyszerű, hiszen a sziget egyik oldalán felevezel, a másikon pedig versenyzel, kevés ilyen tökéletes létesítmény van a világon.”

Kolos máris vízre szállt

A téli alapozás monotonitását egy dél-afrikai edzőtáborral szakította meg Csizmadia Kolos, aki edzőjével, Pál Zoltánnal, vasárnap érkezett meg Roodeplaatba, a magyar válogatott közkedvelt felkészülési helyszínére. A Fémalk Bomba AVSE versenyzője az augusztusi szegedi világbajnokságon 11. lett K-1 200 méteren, így ebben a számban mindenek előtt kvótát kell szereznie annak a magyar sprinternek, aki a májusi pótkvalifikációs időszak előtt a leggyorsabb lesz a hazai válogatón.

Hír

Hüttner Csaba szövetségi kapitány a jövő évre vonatkozó felkészülési tervben kerek perec leírta, májusban minden meg kell tennie a válogatottnak azért, hogy a hiányzó kvótákat megszerezze. Férfi kajakban a négyes ötödik helyének, és Kopasz Bálint K-1 1000 méteren nyert világbajnoki címének köszönhetően a lehetséges hat indulói helyből ötöt már begyűjtöttek a mieink Szegeden.

A kvótaszerzésről két olimpiai számban, K-2 1000 méteren, valamit K-1 200 méteren maradtunk le, de a kapitány szerint az utóbbiban jó esélye lehet a legjobb magyar sprinternek a pótkvalifikáción. Csizmadia Kolos pedig április végére a legjobb magyar sprinter akar lenni.

“Ez a tábor is segíteni fog abban, hogy igazán gyorsan formában kerüljek.

Jövőre nem lesz elég a nyár közepére jól menni,

hiszen tavasszal a kvótáért kell harcba szállni – mondta a válogatott kerettag versenyző. – Ketten jöttünk ki az edzőmmel, Pál Zoltán, azt a munkát, amit most kell végezni, az edzőpartnereim nélkül is remekül meg tudom csinálni.”

A versenyző és edzője az MKKSZ támogatásával utazott ki Dél-Afrikába, ahol a mindennapos vízi edzések mellett természetesen az erősítést sem hanyagolják el.

“Jól sikerült a csapatom őszi alapozása, a téli felkészülést november elején kezdtük meg, nagyon kemény hónapon vannak túl a versenyzőim – meséli Pál Zoltán. – Éppen ennek a téli időszaknak a monotóniáját szakítja meg Kolos itt Dél-Afrikában. Ő

egyértelmeűen a 200 egyesre készül,

Apagyi Levente és Dudás Miklós pedig az 500 négyesre fókuszál, ezért differenciált program szerint tréningeznek. Kolosnak most lehetősége van arra, hogy szinten tartsa, illetve frissítse a technikáját. Aztán hazaérve, az ünnepek alatti regenerálódás után újult erővel álljon neki egy komoly téli ciklusnak a koratavaszi edzőtábor előtt, ahova a terveink szerint már Miki és Levi is csatlakozik.”

A magyar versenyző mellett jelenleg két másik kiemelkedő sprinter, az olimpiai-, és világbajnok brit Liam Heath, és a litván Arturas Seja is Roodeplaatban készül.

“Jó a víz, kiválóak a körülmények, bár az időjárás kissé változékony. Hétfőn és kedden 35-37 fok volt, de szerda reggel jött egy hidegfront, most 20 fok van, és esik az eső, de az otthoni hóeséshez és mínuszokhoz képest ez így is ajándék. Két hét múlva, december 18-án megyünk haza – tette hozzá Csizmadia Kolos.

Pál Zoltán csoportja a tervek szerint kora tavasszal nem Roodeplaatban, hanem egy másik dél-afrikai helyszínen fog edzőtáborozni.

“A szöveteségi kapitánnyal úgy gondoltuk, az a legjobb megoldás, ha tavasszal nem ide, hanem Kopasz Bálintékkal Port Edwardsba megyünk. El szeretnénk kerülni, hogy túl nagy legyen a zsúfoltság, és egymást zavarjuk a vízen – tette hozzá Pál Zoltán.

Minden körülmények között ember legyél, fiam!

Több évtizedes utánpótlás-nevelői munkájának elismeréseként Czina László és Jancsár László kapta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Aranylapát-díját. Mindketten a kajak-kenunak és a gyerekeknek szentelték az életüket, így abszolút kiérdemelték az elismerést.

Hír

„Nagyon meglepett, hogy megkaptam a díjat, ugyanis a kajak-kenu edzők közül rengetegen megérdemelnék, sokan végzik kimagaslóan a munkájukat. Mindenesetre

ez nem egy egyéni díj, hanem egy komoly csapatmunka eredménye

amelyet Tatán végzünk, biztos vagyok benne, hogy ezzel a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a tatai vízisportot is díjazta egyben” – mondta szerényen Czina László, aki lassan 25 éve dolgozik Tatán kajak-kenu edzőként, két éve lett főállású edző, előtte párhuzamosan egy helyi általános iskolában testnevelőként dolgozott.

„Boros Ferenc volt a nevelőedzőm, ő adott a kezembe lapátot, majd Hörömpöli Lászlónak is nagyon sokat köszönhettem. Amikor a főiskolán szakirányt kellett választani, akkor már tudtam, hogy a kajak-kenu lesz az a terület, ahol edzőként szeretnék majd dolgozni” – mondta az 58 éves szakember, aki arra a kérdésre, hogy mire a legbüszkébb edzői pályafutásából, így felelt: „Hogy rengeteg gyerekkel és felnőttel megismertettem a sportágunkat, és sikerült folytatni azt a hagyományt, hogy a tatai gyerekek nemzetközi versenyeken tudjanak rajthoz állítani. Az is rendkívül büszkévé tesz, hogy több korábbi tanítványom is testnevelői tanári vagy edzői hivatást választott magának. Mi pedig

csak tesszük tovább a dolgunkat, folytatjuk a hagyományokat.

Az idei másik díjazott, Jancsár László nem tudta átvenni személyesen az Aranylapát-díjat, az indok talán jelzésértékű is, hogy jó helyre került az elismerés.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy nekem ítélték, nagyon szerettem volna Budapestre utazni, de a kollégám megbetegedett, így edzés nélkül maradt volna 35 gyerek, és én azt választottam, hogy inkább megtartom nekik az edzést” – mondta a 65 éves Jancsár László, aki 43 éve edzősködik.

A Tiszaújvárosi Vízisport Egyesületnek elnöke és edzője volt, a klub 57 év után beleolvadt a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesületben, most itt dolgozik edzőként, számtalan jelenlegi kollégája a tanítványa volt.

„Motorcsónak-versenyző szerettem volna lenni, de beindult Tiszaújvárosban a kajak-kenu, és ez megfogott. Hat-nyolc év versenyzés után éreztem, hogy nagyobb hasznára tudok lenni az egyesületnek azzal, ha elkezdek edzősködni. 1976-ban megépült a tanmedence, abban az évben, május 1-jén kezdtem el hivatalosan az edzői munkát. Azóta nagyon sok gyereket megtanítottam kajakozni és úszni, nem tudom megmondani, hogy mennyi tanítványom nyert magyar bajnoki címet” – mesélte Jancsár László, akinek versenyzőként nem voltak nagy eredményei.

„Szorgalmas és megbízható versenyző voltam, ugyanezt próbálom belenevelni most is a gyerekekbe. Nincs olyan hét, hogy ne mondjam el legalább egyszer, hogy az a legfontosabb, hogy

Minden körülmények között ember legyél, fiam!

Tisztességgel és becsülettel neveltem a gyerekeket, és készítettem fel a versenyekre, mindig is hittel, szívvel és alázattal tettem, amit tettem. Hogy meddig tudom még ezt csinálni? A szívemben örök fiatal vagyok, és nagyon remélem, hogy még sokáig tudok a gyerekekkel dolgozni, mert amikor közöttük vagyok, akkor az számomra a világ legszebb és legbékésebb pillanata.”

Köszönjük mindkettőjük áldozatos munkáját és további sok sikert, jó egészséget kívánunk nekik!