Mégse

„A szegedi vb atmoszférája még a szurkolókat is motiválhatja”

A világ egyik legjobb kajak-kenu pályájának tartják a legeredményesebb magyar és külföldi versenyzők a Szegedi Olimpiai Központot, vagy ismertebb nevén a Maty-éri létesítményt, amelyen korábban már három felnőtt világbajnokságot is rendeztek. Abban viszont mindenki biztos lehet, hogy idei szezonra teljesen megújuló sportközpont és az olimpiai kvalifikációs regatta újszerű, látványos tálalása azoknak is tartogat meglepetéseket, akik korábban már jártak szegedi világversenyen.

Hír

Kozák Danuta, ötszörös olimpiai-, tizennégyszeres világ- és tizenhatszoros Európa-bajnok kajakos:

„Szegeden mindig iszonyatosan jó a hangulat. Először még 2005-ben, ifiként szerepeltem a Maty-éren, az is hatalmas élmény volt, a felnőtt világbajnokságokon pedig valami „lábremegtető” érzés az, amennyire a közönség szeret minket.”

„Az idei célom az, hogy újra szépen csillogjon a vége. Legyen egy jó hangulatú világbajnokság és sikerüljön előrébb lépni, mondjuk a tavalyi teljesítményemhez képest, ami azért egy nagyon nagy siker lenne – tette hozzá minden idők egyik legeredményesebb kajak-kenu versenyzője, aki tavaly három számból háromban állt a dobogó tetejére.”

Lisa Carrington, kétszeres olimpiai-, hétszeres világbajnok új-zélandi kajakos:

„Magyarország az egyik legerősebb kajaknemzet a világon. Köszönjük a szurkolóknak hogy néznek és követnek bennünket, kérem, hogy tegyenek továbbra is így, mert mi imádjuk, amit csinálunk!

Gyulay Zsolt, kétszeres olimpiai-, és hatszoros világbajnok kajakos:

„Mindenkinek éreznie kell, hogy mennyire kiváló, mindent felülíró hangulata van egy kajak-kenu világbajnokságnak. Ráadásul a Maty-éren, jó környezetben, magyar sikerekért szoríthatnak a nézők.”

 

Kárász Anna, négyszeres világ-, négyszeres Európa-bajnok kajakos:

„A kedvenc emlékem a szegedi versenyekről még mindig a 2008-as ifjúsági Európa-bajnoksághoz kötődik. Az első mindig különleges, akkor nyertem először nemzetközi versenyt, a nézőktől pedig utánozhatatlan szeretetet kapott minden fiatal versenyző. A Maty-éri hangulat egyébként is annyira magával ragadó, hogy szerintem ez az atmoszféra nemcsak a sportolókra hat motiválóan, hanem bárki meríthet belőle, aki személyesen jelen lesz a világbajnokságon.”

 

Fernando Pimenta, négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok portugál kajakos:

„Számomra Szeged a kajak-kenu fővárosa. Jöjjön mindenki a világbajnokságra, mert ennél nagyobb show nem igazán lesz idén nyáron!”

Balla Virág, világbajnoki ezüstérmes, háromszoros felnőtt Európa-bajnok kenus:

„2011-ben még csak 16 éves voltam és a jelenlegi páromnak, Devecseriné Takács Kincsőnek szurkoltam a televízió előtt ülve. Azóta jó pár világkupán vettem részt a szegedi pályán, mindegyiken fantasztikus volt a hangulat, remélem hasonló élményeket szerzek az idei világbajnokságon is.”

Kőbán Rita, kétszeres olimpiai-, kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok kajakos:

„1998-ban, egy év kihagyás után, azért kezdtem újra a kajakozást, hogy rajthoz állhassak az első magyarországi világbajnokságon. Elképesztő élmény volt akkor 40 ezer szurkoló előtt versenyezni, most viszont tagja leszek a 40 ezer magyar drukkernek. Nagyon remélem, hogy rengetegen leszünk a lelátón!

Éljük meg minél többet együtt, hogy mennyire jó magyarnak lenni

és legyünk büszkék a kiváló sporteredményeinkre, a tanítványaikra, a mi gyerekeinkre.”

Liam Heath, olimpiai-, világ és ötszörös Európa-bajnok kajakos:

„Egy nagyon fontos világbajnokság lesz, hiszen kvalifikál az olimpiára. Mindenki erre a versenyre fog készülni, és remélem, hogy szép időnk lesz a vébé alatt.”

Tótka Sándor, kétszeres világ-, és háromszoros Európa-bajnok kajakos:

„Igaz, hogy ott voltam a 2011-es szegedi világbajnokságon és nagyon élveztem a kiváló hangulatot, nekem mégis a tavalyi világkupa a kedvenc Maty-éri versenyem. Tetszett a sportolók bemutatása, az esemény újszerű és rendkívül látványos tálalása, mert ez hozza közelebb a szurkolókat hozzánk és a csodálatos sportágunkhoz.”

René Holten Poulsen, kétszeres világ- és Európa-bajnok dán kajakos:

„Szeged nagyszerű versenyeket rendez, mindig fantasztikus érzés idejönni sportolóként, mert érzed, hogy a szervezők mindent maximálisan kézben tartanak, és neked tényleg csak a versenyzésre kell koncentrálnod.”

Devecseriné Takács Kincső, világ-, és hatszoros Európa-bajnok kenus:

„Hatalmas élmény volt, hogy szerepelhettem a 2011-es világbajnokságon. Csak előtte pár évvel kezdtem kenuzni, mégis sikerült Baravics Gyöngyvér párjaként dobogóra állnom. Nagyon sokat kaptam akkor a szurkolóktól, szinte még most is az akkori hangulatból élek.”

Tom Liebscher, olimpia-, négyszeres világ-, és háromszoros Európa-bajnok német kajakos:
„A magyar emberek igazi kajak-kenu őrültek. A szegedi pályán pedig a világ összes gyorsasági versenyzője rajthoz akar állni, ebben biztos vagyok.”

Emma Jörgensen, világbajnok dán kajakos:
„Szeretünk Szegeden lenni, edzőtáborban is voltunk  már itt. A pálya nagyszerű, hiszen a sziget egyik oldalán felevezel, a másikon pedig versenyzel, kevés ilyen tökéletes létesítmény van a világon.”

Dupla UTE-diadal a nyitónapon

Kozák Danutát és Tótka Sándort ezúttal sem lehetett megállítani az idei I. világbajnoki válogató nyitónapján. A nőknél K-1 500 méteren Csipes Tamara és Medveczky Erika állhatott fel még a dobogóra, férfi K-1 400 méteren pedig Nádas Bence és Birkás Balázs végzett a második és a harmadik helyen.

Hír

Csütörtökön mindössze két döntőt rendeztek meg az NKM szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra és az Európa Játékokra válogató versenyen, a szolnoki Holt-Tiszán. Talán a legfontosabb női számban győzött az olimpiai-, és világbajnoki címvédő Kozák Danuta, akit 2015 óta senki sem tudott itthon megverni.

Az UTE ötszörös olimpiai bajnoka ezúttal már a rajt után vezetett fél hajóval, és tulajdonképpen a célig növelve előnyét másfél másodperccel nyert Csipes Tamara és a mögötte néhány ezreddel befutó Medveczky Erika előtt. Érdekesség, hogy a negyedikként befutó Bodonyi Dóra is csak centiméterekkel maradt le a dobogóról.

A férfi kajak egyesek 400 méteres száma még ennél is izgalmasabban alakult. A versenyt ma a szintén UTÉ-s Tótka Sándor nyerte meg 28 ezredmásodperccel Nádas Bence és 67 ezreddel Birkás Balázs előtt. A negyedik helyen is egy Hüvös Viktor-tanítvány, Kuli István futott be. Tótka és általában a “Hüvös-team” szereplése nem meglepetés azok után, hogy két hete a rangsorolón is kiválóan teljesített ez a társaság.

“Nem tudom, hogy mit jelent a négyes összeállítása szempontjából, hogy a csapatunk ilyen jól szerepel, ezt majd a szövetségi kapitány eldönti. Persze nagyon örülnék, ha ez a négy ember most összeülne, nemcsak azért, mert egy edző tanítványai vagyunk, hanem azért is, mert a csapattársaimban bízom a legjobban, azt pedig tudom már, hogy nemcsak a jó egyes teljesítmény számít a csapathajóban, hanem az egymásban vetett hit is. Holnap 200 egyes lesz, aztán jön az 500 páros, szóval van még meló” – mondta Tótka Sándor, aki elárulta, hogy ebben az összetételben próbáltak már négyest menni edzésen, és szerinte ez az egység akár ütőképes is lehet.

A válogatóverseny holnap a női és a férfi 200, valamint az 1000 méteres döntőkkel folytatódik, és egészen vasárnap estig tart.

 

Kozák Danuta megállíthatatlan

Háromból három! Az ötszörös olimpiai bajnok hibátlan mérleggel zárta az első idei válogatót, miután a két egyes után Kárász Annával párosban is nagy fölénnyel tudott győzni K-2 500 méteren. Szintén meggyőző különbséggel nyert Koleszár Mátyás és Németh Viktor Máté férfi K-2 1000 méteren, Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső pedig úgy hat-hét hajóval verte a mezőnyt a női kenu párosok olimpiai versenytávján.

Újabb triplázás
Hír

Elmaradt a várva várt csata női K-2 500 méteren. Hiába fogadkozott Csipes Tamara és Medveczky Erika, szombaton a nyomában sem voltak a világbajnoki címvédő duónak. Kárász Anna és Kozák Danuta fantasztikusan rajtolt, 50 méter után már egy beülőnyi volt az előnyük, a végén pedig úgy nyertek egy hajóval Csipesék előtt, hogy Anna a cél előtt nem sokkal “falsot húzott” bal kézzel.

“Kemény harcra számítottunk, de szerencsére jól sikerült a rajtunk, már ott komoly előnyt szereztünk, ennek ellenére

egyáltalán nem érzem, hogy könnyű volt,

mert jöttünk egy erős pályát, jól kihajtottuk magunkat” – mondta Kárász Anna, aki hozzátette, hogy a következő hetekben egyesben szeretne előrébb lépni.

“Nem nagyon járok el sehova, csak az edzésekkel és a családommal foglalkozom, nem fér más az életembe – mondta a kiváló hétvégi szerepléséről Kozák Danuta. – A páros döntő alatt érzékeltem, hogy sokkal vezetünk, nem is tudtuk jól megcsinálni a pálya végét, mert szétestem, de a győzelem bennünk volt és

a nagy különbség jó visszaigazolás

– tette hozzá az ötszörös olimpiai bajnok.

Kiváló visszaigazolás Koleszár Mátyásnak és Németh Viktor Máténak is, hogy a rangsoroló után érett versenyzéssel a válogatót is meg tudták nyerni K-2 1000 méteren. A Budapesti Honvéd párosa eddig leginkább korosztályos versenyeken szerepelt jól, idén viszont már a felnőttek között is szeretnék letenni a névjegyüket.

A futam elején még egy másik honvédos páros, Noé Bálint és Ilyés Róbert vezetett, ők azonban 500-nál “elfogytak”, a finisben Koleszárék a Tóth Dávid, Kulifai Tamás egységgel csatáztak, végül mégis nagy fölénnyel, végig jól evezve nyertek. A harmadik helyen Kammerer Zoltán és Erdőssy Csaba futott be.

“Rajt előtt mondtam Matyinak, hogy csak higgadtan, mert hosszú az ezer méter – mesélte Németh Viktor. – A taktikánk amúgy is rendkívül egyszerű, 500-nál megindulni és

csak menni, menni, menni.

Évek munkája van ebben a párosban, nagyon örülünk hogy ez most így sikerült.”

Nem igért túl nagy meglepetést a női kenu párosok 500 méteres versenyszáma. Ennek megfelelően simán győzte le a magyar mezőnyt a szám világbajnoki ezüstérmese, a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső egység. Mögöttük hét másodperccel lemaradva Kisbán Zsófia és Bragato Giada lett a második és a Bónyai Regina, Kulcsár Dorina duó a harmadik.

“Edzésen jobban tudunk hajtani, azért, mert akkor a fiúk mellénk állnak, itt igazából csak magunkkal versenyeztünk, hogy minél jobb időt menjünk” – mondta a győzelemről Devecseriné Takács Kincső.

Az Európa Játékokon és az augusztusi szegedi világbajnokságon való részvételhez két győzelem kell, a második válogatót szűk négy hét múlva rendezik Szolnokon. Az első idei válogatóverseny holnap zárul.