Mégse

„A szegedi vb atmoszférája még a szurkolókat is motiválhatja”

A világ egyik legjobb kajak-kenu pályájának tartják a legeredményesebb magyar és külföldi versenyzők a Szegedi Olimpiai Központot, vagy ismertebb nevén a Maty-éri létesítményt, amelyen korábban már három felnőtt világbajnokságot is rendeztek. Abban viszont mindenki biztos lehet, hogy idei szezonra teljesen megújuló sportközpont és az olimpiai kvalifikációs regatta újszerű, látványos tálalása azoknak is tartogat meglepetéseket, akik korábban már jártak szegedi világversenyen.

Hír

Kozák Danuta, ötszörös olimpiai-, tizennégyszeres világ- és tizenhatszoros Európa-bajnok kajakos:

„Szegeden mindig iszonyatosan jó a hangulat. Először még 2005-ben, ifiként szerepeltem a Maty-éren, az is hatalmas élmény volt, a felnőtt világbajnokságokon pedig valami „lábremegtető” érzés az, amennyire a közönség szeret minket.”

„Az idei célom az, hogy újra szépen csillogjon a vége. Legyen egy jó hangulatú világbajnokság és sikerüljön előrébb lépni, mondjuk a tavalyi teljesítményemhez képest, ami azért egy nagyon nagy siker lenne – tette hozzá minden idők egyik legeredményesebb kajak-kenu versenyzője, aki tavaly három számból háromban állt a dobogó tetejére.”

Lisa Carrington, kétszeres olimpiai-, hétszeres világbajnok új-zélandi kajakos:

„Magyarország az egyik legerősebb kajaknemzet a világon. Köszönjük a szurkolóknak hogy néznek és követnek bennünket, kérem, hogy tegyenek továbbra is így, mert mi imádjuk, amit csinálunk!

Gyulay Zsolt, kétszeres olimpiai-, és hatszoros világbajnok kajakos:

„Mindenkinek éreznie kell, hogy mennyire kiváló, mindent felülíró hangulata van egy kajak-kenu világbajnokságnak. Ráadásul a Maty-éren, jó környezetben, magyar sikerekért szoríthatnak a nézők.”

 

Kárász Anna, négyszeres világ-, négyszeres Európa-bajnok kajakos:

„A kedvenc emlékem a szegedi versenyekről még mindig a 2008-as ifjúsági Európa-bajnoksághoz kötődik. Az első mindig különleges, akkor nyertem először nemzetközi versenyt, a nézőktől pedig utánozhatatlan szeretetet kapott minden fiatal versenyző. A Maty-éri hangulat egyébként is annyira magával ragadó, hogy szerintem ez az atmoszféra nemcsak a sportolókra hat motiválóan, hanem bárki meríthet belőle, aki személyesen jelen lesz a világbajnokságon.”

 

Fernando Pimenta, négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok portugál kajakos:

„Számomra Szeged a kajak-kenu fővárosa. Jöjjön mindenki a világbajnokságra, mert ennél nagyobb show nem igazán lesz idén nyáron!”

Balla Virág, világbajnoki ezüstérmes, háromszoros felnőtt Európa-bajnok kenus:

„2011-ben még csak 16 éves voltam és a jelenlegi páromnak, Devecseriné Takács Kincsőnek szurkoltam a televízió előtt ülve. Azóta jó pár világkupán vettem részt a szegedi pályán, mindegyiken fantasztikus volt a hangulat, remélem hasonló élményeket szerzek az idei világbajnokságon is.”

Kőbán Rita, kétszeres olimpiai-, kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok kajakos:

„1998-ban, egy év kihagyás után, azért kezdtem újra a kajakozást, hogy rajthoz állhassak az első magyarországi világbajnokságon. Elképesztő élmény volt akkor 40 ezer szurkoló előtt versenyezni, most viszont tagja leszek a 40 ezer magyar drukkernek. Nagyon remélem, hogy rengetegen leszünk a lelátón!

Éljük meg minél többet együtt, hogy mennyire jó magyarnak lenni

és legyünk büszkék a kiváló sporteredményeinkre, a tanítványaikra, a mi gyerekeinkre.”

Liam Heath, olimpiai-, világ és ötszörös Európa-bajnok kajakos:

„Egy nagyon fontos világbajnokság lesz, hiszen kvalifikál az olimpiára. Mindenki erre a versenyre fog készülni, és remélem, hogy szép időnk lesz a vébé alatt.”

Tótka Sándor, kétszeres világ-, és háromszoros Európa-bajnok kajakos:

„Igaz, hogy ott voltam a 2011-es szegedi világbajnokságon és nagyon élveztem a kiváló hangulatot, nekem mégis a tavalyi világkupa a kedvenc Maty-éri versenyem. Tetszett a sportolók bemutatása, az esemény újszerű és rendkívül látványos tálalása, mert ez hozza közelebb a szurkolókat hozzánk és a csodálatos sportágunkhoz.”

René Holten Poulsen, kétszeres világ- és Európa-bajnok dán kajakos:

„Szeged nagyszerű versenyeket rendez, mindig fantasztikus érzés idejönni sportolóként, mert érzed, hogy a szervezők mindent maximálisan kézben tartanak, és neked tényleg csak a versenyzésre kell koncentrálnod.”

Devecseriné Takács Kincső, világ-, és hatszoros Európa-bajnok kenus:

„Hatalmas élmény volt, hogy szerepelhettem a 2011-es világbajnokságon. Csak előtte pár évvel kezdtem kenuzni, mégis sikerült Baravics Gyöngyvér párjaként dobogóra állnom. Nagyon sokat kaptam akkor a szurkolóktól, szinte még most is az akkori hangulatból élek.”

Tom Liebscher, olimpia-, négyszeres világ-, és háromszoros Európa-bajnok német kajakos:
„A magyar emberek igazi kajak-kenu őrültek. A szegedi pályán pedig a világ összes gyorsasági versenyzője rajthoz akar állni, ebben biztos vagyok.”

Emma Jörgensen, világbajnok dán kajakos:
„Szeretünk Szegeden lenni, edzőtáborban is voltunk  már itt. A pálya nagyszerű, hiszen a sziget egyik oldalán felevezel, a másikon pedig versenyzel, kevés ilyen tökéletes létesítmény van a világon.”

Megújult az UTE Urányi-Fábián Vízitelepe

Egy megújult és kibővített épülettel gazdagodott az Urányi-Fábián UTE kajak-kenu vízitelepe. Az átadóünnepségen Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kajak-kenu az egyik legsikeresebb sportágként megérdemli, hogy versenyzői megfelelő körülmények között készülhessenek.

Hír

A Tímár utcai vízitelepen létrejött beruházáshoz az anyagi hátteret az UTE és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség együtt biztosította. Ennek keretében emeletráépítéssel új edzőterem létesült és az öltözői kapacitás is bővült. Az épület HÉV-vonal felé eső oldalára kerültek az öltözők. Az új lépcsőtérben pihenő, társalgó teret kapott az új emeleti rész. Az edzőterem a dunai oldalon üvegfalas teraszkapcsolattal rendelkezik, valamint új vizesblokkok kerültek kialakítására.

A beruházás bruttó 190 millió forintból valósult meg, melyből 80 millió forintot az MKKSZ biztosított a 2018-as 16 kiemelt sportág infrastruktúra fejlesztési támogatásból, 110 millió forintot pedig az Újpesti Torna Egylet támogatási forrásból.

„Köszönöm, hogy itt lehetünk ebben a létesítményben, amely két egykori nagyszerű sportember nevét viseli – kezdte az átadó ünnepségen Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. – Ezt a vízitelepet megannyi generáció használja majd céljai eléréséhez és álmai megvalósításához. Ezek a versenyzők mostantól méltó körülmények között készülhetnek majd az újpesti telepen, bár ahogy jöttünk fel, láthattuk, hogy van még teendő a telepen. A kajak-kenu Magyarország egyik legsikeresebb sportága, elég csak a világbajnokok örökös éremtáblájára tekintenünk, ahol több mint 500 érmet láthatunk. Ezekhez a sikerekhez sok szakember áldozatos munkájára volt szükség. Az itt készülő sportolóknak azt kívánom, hogy amilyen célokat kitűznek maguk elé, azt meg is tudják valósítani!”

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke beszédét azzal kezdte, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, mint vagyonkezelő az UTE-val közösen igyekezett mindig jó gazdaként tekinteni erre a létesítményre, és igyekezett a lehetőségeihez mérten folyamatosan forrást adni a fejlesztésekre.

„A kiemelt sportágfejlesztési forrásoknak köszönhetően 2013 óta sorban újulnak meg a vízitelepek. Örömmel megyek minden ilyen átadóra, mert azt látom, hogy nemcsak a létesítmények újulnak meg, hanem

a közösség is mindenhol egyre nagyobb lesz.

Ez is volt a célunk. Szeretnék minden UTE-s versenyzőnek és szabadidősportolónak jó egészséget kívánni, hogy minél többet használhassa ezt a felújított létesítményt” – fogalmazott Schmidt Gábor.

Doma Gergő, az UTE szakosztályvezetője elmondta, hogy a szakosztály komoly hagyományokra is tekint vissza. „A vízitelep névadói, Urányi János és Fábián László által megszerzett első magyar kajak-kenus olimpia aranyérem után még további négyet nyertek az UTE versenyzői, és az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danutának köszönhetően

a riói olimpián messze mi lehettünk a legeredményesebb klub,

amiért Danának örökre hálásak leszünk. Természetesen nemcsak az olimpiai érmek után jár a dicséret, hiszen hatalmas eredmény az is, hogy az idei szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon szakosztályunk tíz sportolója szállt vízre a magyar válogatott tagjaként.”

Doma Gergő továbbá elmondta, hogy az újpesti edzők az utánpótlásnevelésben is nap mint nap kiemelkedőt alkotnak, hiszen több mint 180 gyerek sportolását irányítják.

„Ez a most felavatott új épület lehetőséget ad nekünk arra, hogy a minőségi munka folytatódjon itt a Tímár utcában. Ebben a házban a szakosztály hölgytagjai, a 8 éves kezdőktől kezdve az olimpiai bajnokig, méltó körülmények között öltözhetnek, és minden versenyzőnk számára elérhetővé válik a saját testsúlyos erősítés lehetősége. Ezen kívül ez a szoba TRX, Crossfit és gyógytorna teremként is funkciónál majd.”

Doma Gergő köszönetét fejezte ki a Magyar Kormánynak, a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek, Őze István klubigazgatónak, Baluka Erzsébet gazdasági vezetőnek, valamint Wintermantel Zsolt és Bús Balázs polgármestereknek a támogatásért.

„Köszönöm Wintermantel Zsolt polgármester úrnak, hogy annak ellenére érezhetjük az újpesti önkormányzat támogatását, hogy mi nem a negyedik kerületben, hanem Óbudán működünk” – zárta beszédét Doma Gergő.

Az ünnepség facsemeték ültetésével zárult, Szabó Tünde Kozák Danutával, az UTE ötszörös olimpiai bajnok kajakosával, Bús Balázs, Óbuda polgármestere Fábiánné Rozsnyói Katalin mesteredzővel, Fábián László özvegyével, az újpesti jegyző, Tahon Róbert pedig az 1992-es olimpia két bajnokával, Dónusz Évával és Mészáros Erikával közösen ültetett el a vízitelep udvarán egy-egy fát.

Bővül az emlékfutás programja

Október 23-án ismét a Népszigeten rendezik meg a Kolonics György Emlékfutást, amely idén egyben amolyan vízi sportágválasztó is lesz, ahol egész napos programmal várják a sportolni vágyó családokat. A futók 2 km-es rövidtávon, 11,5 km-es középtávon és félmaratonon indulhatnak, a kajak-kenus versenyzők közép- és félmaratoni távon külön díjazásban részesülnek.

Hír

A verseny központja ezúttal a KSI népszigeti vízitelepén lesz, onnan rajtolnak a futók mindhárom távon. Délelőtt 10 órakor a félmaraton mezőnye, 10.30-tól a középtávon indulók, 13 órától pedig a 2 kilométert vállalók vágnak neki a versenynek.

“Szeretném megköszönni személy szerint Szemán Róbertnek, akinek rendkívül fontos Kolonics György emlékének méltó ápolása, valamint az általa vezetett Ötpróba Tokióba szervezőcsapatának, hogy idén is a rendezvény mögé álltak – mondta Csabai Edvin, a Kolonics Alapítvány elnöke. – Nekik köszönhető, hogy rengeteg sportolni szerető ember emlékezhet meg Kolóra október 23-án, ugyanis minden futó nagyon olcsón nevezhet, a kajak-kenu egyesületek tagjai pedig ingyen vehetnek részt az eseményen. Maga az emlékfutás az egész sportág számára jelentős, mint a kajak-kenu egyik éves nagy szabadidősport-eseménye.”

Az emlékfutáson több korábbi, és jelenlegi kajak-kenus kiválóság, például Szabó Gabriella, Storcz Botond, és Kammerer Zoltán is részt vesz. A futás mellett a KSI vízitelepén az érdeklődök kipróbálhatják a kajak-kenu sportág minden szakágát. Ráadásul akik a sárkányhajó versenyben is részt vesznek, azok a futás mellett a vízreszállásért cserébe is Ötpróba-pontokat gyűjthetnek.

“Az eseményen tényleg sok minden Kolóról, és a kajak-kenuról fog szólni, már nem “csak” egy futóversenyről beszélünk, hanem egy egész napos családi programról. Az emlékfutás évek óta nagyon népszerű, idén 3000 főben kellett limitálnunk az indulók létszámát, hogy ne legyen túlzsúfult a sziget. Bízom benne, hogy idén is jó sokan jönnek a sportágból, az ő futóteljesítményüket közép-, és hosszútávon korcsoportonként külön fogjuk értékelni” – tette hozzá Csabai Edvin.

A versenyre nevezni lehet az alábbi oldalon, vagy tagként a kajak-kenus egyesületeknél lehet.