A Sikersztori elkezdődött

Szeged 2019

A Sikersztori nevet kapta az NKM olimpiai kvalifikációs gyorsasági kajak-kenu világbajnokság kampánya, amely a vébé hivatalos oldalával és a jegyértékesítéssel párhuzamban szerdán elindult. Az esemény kapcsán a Magyar Kajak-Kenu Szövetség az A38 hajón tartott sajtótájékoztatót.

A sajtótájékoztatót Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke nyitotta meg, kezdve azzal, hogy rendkívül fontos verseny előtt állunk: augusztus 21. és 25. között olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz Szegeden, ahol a tokiói kvóták 80 százalékát kiosztják. Ráadásul azoknak a versenyzőknek is rajhoz kell állniuk az augusztusi világbajnokságon, akik jövő tavasszal szereznének kvótát a 2020-as nyári játékokra – tette hozzá a szövetség vezetője.

„Magunknak tettük magasra a lécet, hiszen 2011-ben egy nagyon jól sikerült világbajnokságot rendeztünk ugyanezen a pályán és természetesen minden megteszünk azért, hogy ezt a bizonyos lécet idén se verjük le. Ráadásul a pálya és környezete megújul több mint 2 milliárd forintból. A televíziós közvetítés az osztószigetre kerül, így hangulatosabb lesz a közvetítés tévénézők millióinak világszerte, a helyszínre kilátogatóknak nagyszabású sportprezentációval és megújult lelátóval, több hellyel, parkolókkal és új utakkal igyekszünk kedvezni. Szlogenünk szerény, de rendkívül ambíciózus is, a

sikersztori kifejezi a kajak-kenu sportág elmúlt 80 évét Magyarországon,

benne az eddigi hazai rendezésű gyorsasági versenyek sikerével, a rengeteg olimpiai és világbajnoki címmel, valamint azzal, hogy hitünk szerint a kajak-kenu egyenlő az életre szóló sikerrel, hiszen aki ezt a sportágat megszereti egyszer, az valószínűleg szinte élete végéig járja majd a vizeket és nem marad közömbös a kajakozás, kenuzás iránt.”

Az elnök hozzátette, hogy a mai nappal elindul a jegyértékesítés, és az esemény honlapja is, kezdődik a sikersztori kampánya, amely tulajdonképpen egészen a versenyig tart, és a határokat is átlépi a közösségi tér segítségével. A szervezők fontosnak tartják, hogy minél több család látogasson ki a vébére, ezért kedvezményes családi jegyet is lehet vásárolni.

Ezt követően dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztérium sportért felelős államtitkára elmondta, hogy a Magyar Kormány kiemelten támogatja a Maty-éren zajló beruházást és az esemény megszervezését is.

“A szegedi kajak-kenu vb talán a sportág olimpiai ciklusának legfontosabb versenye lesz.

Az a cél, hogy az ország minél több jelentős sporteseménynek adjon otthont,

ennek gazdasági hozadékai is vannak és fejlődik a sportinfrastruktúra is – ahogy most is óriási fejlesztés zajlik a Maty-éren -, ami garancia arra, hogy Magyarország a jövőben is többször lehet házigazda” – mondta Szabó Tünde.

A vébé hivatalosan az NKM olimpiai kvalifikációs gyorsasági kajak-kenu világbajnokság nevet kapta, miután az NKM Nemzeti Közművek Zrt. névadó szponzora lett az év egyik legfontosabb magyarországi sporteseményének. A névadó támogató képviseletében Hiezl Gábor vezérigazgató köszöntötte a megjelenteket.

„A magyar kajakosok és kenusok évtizedek óta a világ élvonalába tartoznak, mindig őket kell megverniük a többieknek a versenyeken, ez is egy párhuzam közöttünk, ugyanis az NKM-nél mi is arra törekszünk, hogy a legjobban kiszolgáljuk az ügyfeleinket. Kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra is, hiszünk abban, hogy a rendszeres testmozgás és a motiváló közösség egy testi-lelki kondíciót tud biztosítani a fiatalok számára” – mondta Hiezl Gábor.

Ezután Boros Gergely, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója arról beszélt, hogy mire fókuszál a szakmai vezetés az olimpiai kvalifikáció évében.

„A versenyzők túl vannak a téli, szárazföldi alapozáson, az első csoportok már a melegvízi edzőtáborokban, főleg Dél-Afrikában készülnek Hüttner Csaba szövetségi kapitány kollégám vezetésével. A fókuszban, mint minden olimpiát megelőző évben,

ezúttal nem az éremhalmozás áll, hanem a minél több ötkarikás kvóta megszerzése.

Hiszem, hogy mind a négy szakágban esélyünk lehet megszerezni a kvóták nagy részét, hiszen ettől a céltól a tavalyi világbajnokságon csak a férfi kenu szakág állt messze, ott viszont fontos változásokat vezettünk be a felkészülésbe, így a négy legjobb jobbos és a négy legjobb balos kenus tulajdonképpen hónapok óta együtt készül, központi program szerint Vécsi Viktor vezetésével, akinek többek között az olimpiai bajnok Vajda Attila is tanítványa volt” – mondta Boros Gergely.

Hozzátette, hogy erős csapattal várják az idei szezont, a válogatott koronaékszere pedig természetesen a női kajak szakág. „Ne felejtsük, hogy ebből a szakágból kiemelkedve lett az év sportolója Kozák Danuta, innen is gratulálok neki és egyben köszönöm azoknak az újságíróknak, akik rá szavaztak. Dana tavaly három aranyérmet nyert a vébén és idén is kiváló formában szállt vízre, így számíthatunk a jó eredményekre.”

A sajtótájékoztatón részt vett több korábbi olimpiai bajnok, így például Kőbán Rita, Gyulay Zsolt és Vajda Attila is, ők jelképesen, egy gomb megnyomásával elindították a világbajnokság kampányát, a jegyértékesítést és a Szeged2019 weboldalt.

A jelen legsikeresebb külföldi gyorsasági kajak-kenus versenyzőit is megkérdeztük, hogy mi a véleményük a 19-es szegedi vébéről és milyen élményeket gyűjtöttek eddig Magyarországon, a sztárok üzenetével zárult az esemény hivatalos része:

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók