A kajak-kenu is az idei ötpróbában

„Az Ötpróba egy olyan ügyet képvisel, ami nekünk fontos, hisz lényeges számunkra, hogy megmozgassuk az embereket, s ezzel is hirdessük az olimpiai eszmét" - fogalmazott Kulcsár Krisztián az Ötpróba-mozgalom sajtótájékoztatóján. A MOB székházában rendezett eseményen Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos bejelentette: a szabadidősport-eseménysorozat 24 résztvevője elutazhat a jövő évi tokiói olimpiára.

Kulcsár Krisztián kifejtette, minél több ember megmozgatása a cél. „Kijelenthetjük, hogy az 1978-as indulás óta jó munkát végez a szervezet, mert ma, amikor már több mint 10 olimpiai ciklus van a mozgalom háta mögött, kevesen vannak, akik ne tudnák, mi is az Ötpróba. 2017 tavaszán éppen ezen a helyen, itt a MOB-irodában került bejelentésre, hogy kezdetét vette az ötpróba szabadidősport-mozgalom új ciklusa, mely a 2020-as tokiói olimpiáig tart. Akkor elődöm, Borkai Zsolt azt mondta: a sport megismertetése mellett a Magyar Olimpiai Bizottság szeretné terjeszteni az olimpiai eszmét egészen Tokióig. Az eredmények, számok igazolják, Zsoltnak igaza volt: az ötpróba 2017-ben közel 60 eseményt számlált,

tavaly a duplájára emelkedett,

120-as szám az idén is össze fog jönni. Az eseményeknek közösségformáló erejük okán a családok, baráti társaságok egyaránt résztvevői voltak az eseményeknek” – mondta a MOB elnöke.

Révész Máriusz kiemelte, 20 ezer ember ötpróbázik kisebb-nagyobb intenzitással. „Nemcsak a rendkívül sportos embereknek szól ez a sorozat, azokat is szeretnénk megszólítani, akik most gondolkoznak el azon, hogy elkezdenek mozogni” – fogalmazott. Kifejtette, a szabadidősport-eseményeken résztvevők száma évről évre folyamatosan és érzékelhetően növekszik, egyre több és színvonalasabb verseny várja a mozogni vágyókat. Bejelentette, az ötpróbázók közül 24-en utazhatnak a jövő évi tokiói olimpiára egy-egy hétre, ehhez biztosítják a szállást, utazást, valamint garantáltan legalább napi egy sporteseményre bejuthatnak. A legtöbb pontot szerző nő, férfi és fogyatékos ötpróbázó alanyi jogon utazhat, rajtuk kívül háromszor hét embert sorsolnak ki a legalább 60 pontot szerző résztvevők közül. Elmondta: minden újabb összegyűjtött 60 pont növeli az esélyt a sorsolásnál. Kitért rá, már 250-en elérték a 60 pontot, s ez a következő másfél évben kellő aktivitással bárkinek sikerülhet.

 

Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezetője – egyben a hétvégi Telekom Vivicittá városvédő futás versenyigazgatója – ismertette, évi 120 eseményen gyűjthetnek pontot a résztvevők több sportágban: futásban, úszásban, kajak-kenuban, hegyi- és országúti kerékpárban, valamint túrázásban, bármilyen korosztály csatlakozhat. Elmondta, a közel 20 ezer regisztrált résztvevő nagyjából 42 százaléka nő, ami jelentősen magasabb, mint a korábbi években. A sportszervező köszönetet mondot a kormánynak a szabadidősport támogatásáért, ami nélkül – úgy gondolja – nem működhetne ilyen eredményesen az Ötpróba-mozgalom.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség részéről Storcz Botond honlapunknak elmondta, hogy a kajak-kenutól kezdve a túraevezésen át a sárkányhajóig több sportág alkotja az ötpróba evezős próbáját. „Nagyon örülök, hogy a kajak-kenu a tömegsport rendezvényeken is jelen van. Azt ne felejtsük el, hogy az ember tud futni, bringázni, túrázni, könnyen megtanul úszni, de az ötpróba által egyre többen tanulnak meg kajakozni vagy kenuzni is.”

Ahhoz, hogy valaki ténylegesen teljesítse az ötpróbát, evezős pontokat is kell szereznie. Hogy milyen állomások közül lehet választani, az az Otprobatokioba.hu oldalon az eseményekre kattintva böngészhető.

(forrás: MOB.hu)

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók