A mai számok: 100 százalék 45 fokban

Eb

Minden 1000 és 500 méteres döntőben lesz magyar egység a plovdivi Európa-bajnokságon. Versenyzőink 100 százalékos teljesítménnyel zárták az első napi küzdelmeket - pedig hatalmas volt a hőség.

Bár új, alapjaiban megújult válogatottal vesz részt a magyar csapat a plovdivi Európa-bajnokságon, az első nap teljesítménye alapján kijelenthető: nagyon is megbízhatóak versenyzőink a nemzetközi színtéren. A délelőtti 1000 méterek és az 500 méteres csapathajós előfutamok során csak a gyomorrontással küzdő világbajnok kenusunk, Vasbányai Henrik kényszerült középfutamra, amelyben végül neki is sikerült döntős helyet kiharcolnia – igaz, meglehetősen megviselte őt az elmúlt pár nap. Bodonyi Dóra, Kopasz Bálint, a Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter, Mozgi Milán, valamint a Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta alkotta ötszázas négyesünk, illetve a Korisánszky Dávid és Mike Róbert összetételű kenupáros is futamgyőzelemmel kvalifikált a döntőre a délelőtt folyamán, Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert pedig a futamában megszerzett második hellyel jutott a legjobb kilenc egység közé.

A délután során további 500 méteres számokban keltek el a döntős helyek. Női kajakban Takács Tamara futamgyőztesként lépett tovább, Medveczky Erika és Farkasdi Ramóna pedig egy harmadik hellyel (bár a nemzetközi szövetség szabálya szerint az 5 ezreden belüli időkülönbség holtversenynek számít, így igazából a szerbekkel közösen másodikak lennének) biztosította helyét a fináléba a kajakpárosok között.

„A bejutás volt a cél és ez sikerült is. Nekem kicsit vissza kellett rázódnom a délelőtti négyes után – mondta Medveczky Erika. – Szerintem jó érzésű pályát jöttünk, amit a megbeszélt taktika alapján csináltunk végig. Az idők alapján a döntő biztosan szoros lesz, de szerintem az a lényeg, hogy mi magunkra koncentráljunk, és száz százalékig kihozzuk magunkból azt, amit tudunk.”

Férfi kajakban az 1000 méteren remeklő Kopasz Bálint ötszázas előfutamában a negyedik lett, egy kicsit bosszankodott is emiatt, majd a középfutamában magabiztosan zárt a második helyen a portugálok nagyágyúja, Fernando Pimenta mögött, így ő is ott lehet a döntőben. Pedig a 19 esztendős kajakos sem a legjobb állapotban futott neki ennek az Európa-bajnokságnak, a szolnoki válogatón ő is összeszedett egy gyomorfertőzést.

„Összességében nagyon jól sikerült a napom. Kiemelném az 1000 méteres előfutamot, mert sikerült jó időt mennem, és csak nyolcvanöt százalékos volt az iramom. Az ötszáz méter nehezebb volt, csak a középfutamból tudtam továbbjutni, de szerencsére a betegségemből kilábaltam és újból fittnek érzem magam” – magyarázta az algyőiek fiatalja.

Kicsattan az erőtől Nádas Bence és Tótka Sándor duója is, amely K-2 500 méteren futamgyőztesként jutott a legjobbak közé.

„A délelőtti négyes bemelegített bennünket, így délután nagyon jó versenyzéssel tudtunk nyerni párosban. Az utolsó száz méteren már nem kellett erőset húzni – mondta Tótka Sándor. – Ez volt a legnehezebb napunk, a legrosszabb esetben négy, a legjobb esetben két ötszáz méterre készültünk, szerencsére utóbbi jött be. Most már csak a döntők vannak hátra.”

Férfi kenuban az újpesti Fekete Ádám előfutamában a negyedik helyen zárt, ám a középfutamból – Kopasz Bálinthoz hasonlóan – egy második hellyel sikerült továbblépnie a döntőbe. Férfi C-2 500 méteren csak egy döntőnyi mezőny jött össze, így az 1000 méteren is szereplő Korisánszky Dávidnak és Mike Róbertnek nem volt szüksége előcsatározásra. Annál inkább Balla Virágnak és Devecseriné Takács Kincsőnek. Ám ahogy az idény során már megszoktuk, a győri lányok toronymagasan a legjobb idővel jutottak be a döntőbe C-2 500 méteren. Nehéz elképzelni, hogy a hétvégén ne álljanak fel majd a dobogó valamelyik fokára.

„Nagyon elégedett vagyok a csapat teljesítményével, ötszáz és ezer méteren is minden egységünk ott lesz a döntőben. Nehéz napunk volt, mert nagyon meleg van, olykor 45 fokot is mutatott a hőmérő, de mindenki állta a sarat. Egyedül Henriknek adódtak nehézségei, két napja küzd egy vírussal, ami eléggé megviseli őt, ettől függetlenül ő is ott lesz a szombati C-1 1000 méteres döntőben” – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók