A legjobbakkal Bakuba

Száz nap múlva megkezdődik Bakuban az 1. Európai Játékok, amelyre a magyar kajak-kenu válogatott – a német, a lengyel, az orosz és a fehérorosz csapathoz hasonlóan – a legerősebb összetételben utazik el. Az esemény nem csak rangja miatt, sportszakmai szempontból is fontos csapatunk számára.

Kiemelten kezeli a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a bakui Európa Játékokat. Miért fontos, hogy csapatunk a legjobb összeállításban induljon el ezen az eseményen?

Több okból is fontosnak tartom – mondta Storcz Botond felnőtt vezetőedző. – Egyrészt egy esemény rangját a szervezés mellett az határozza meg, hogy kik a részvevők, milyen a versenyek összmegítélése, és úgy gondolom, mi az erős jelenlétünkkel erősíteni tudjuk a Játékok fontosságát, létjogosultságát. Nem mellesleg nem csak mi utazunk az első vonallal, több európai nemzet, így a németek, lengyelek, oroszok, fehéroroszok is a májusi Európa-bajnokság elé rangsorolták ezt az eseményt. Valójában a bakui verseny időpontja a kontinensbajnokságok időpontjára került és sportszakmai szempontból fontosnak tartom, hogy az augusztusi milánói olimpiai kvalifikációs verseny előtt legyen egy olyan viadal, ahol nemzetközi szinten is le tudom mérni, hogy áll a válogatottunk.

A válogatási szisztéma hasonlatos lesz a korábbi évekhez, vagyis az első válogató eredményei döntenek az indulói névsorról?

Nem egészen. A tavalyi nemzetközi eredmények a mérvadóak, de az első válogató eredményei alapján, indokolt esetben élek a csere lehetőségével. A szövetség múlt heti sajtótájékoztatóján például a szülés miatt egy teljes szezont kihagyó Kovács Katalin azt mondta, nem indul Bakuban, pedig megeshet ő is szóhoz jut majd, ha az első válogatón úgy teljesít.

Mit tudunk a helyszínről? Tavaly ősszel a szövetség főtitkára, Schmidt Gábor jó tapasztalatokkal tért haza a terepszemléről…

A versenyek nem Bakuban, hanem ahogyan az olimpiákon is megszokhattuk, a falutól távol, Mingacevirben lesznek. A válogatott korábbi tagja, Szabó II Gábor edzőként dolgozott kint Azerbajdzsánban, ő is sokat mesélt a lehetőségekről, de Schmidt Gábor szerint is megfelelő körülmények fogadják majd a versenyzőket.

Milyen eredményeket remélhetünk ezen a versenyen?

Hasonló eredményeket várok, mint egy Európa-bajnokságon, igaz, itt nem lesz teljes a műsor, az 5000 méteres kajakszámokkal, valamint a női K-2 200 méterrel kiegészülve csak olimpiai számokban rendeznek versenyeket. Női kenu például egyáltalán nem szerepel a programban, amit személy szerint nem értek, hiszen hamarosan felkerülhet az olimpiai programra.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók