A hétvége embere: Kopasz Bálint

Hibátlan hétvégét tudhat maga mögött Kopasz Bálint. Bár a szegedi viadal csak rangsoroló, afféle tájékoztatóverseny volt, másokkal ellentétben nem látszott rajta az idény eleji forma. Az algyőiek fiatalja meggyőző fölénnyel nyerte meg az 500 és az 1000 méteres finálét. A jövőről, a lehetőségekről a versenyzőt és édesanyját, egyben edzőjét, Demeter Irént kérdeztük.

Visszatekintő
Hír

„Nem szívesen indultam volna úgy a Világkupán, ha ezt a versenyt nem nyerem meg” – nyilatkozta még a K-1 1000 méteres döntő után a szám Európa-bajnoki bronzérmese, Kopasz Bálint, aki nem csak ebben a számban győzött utcahosszal, 500 méteres döntőjét látva is elismerően néztek össze a szakemberek a parton.

Az algyői kajakos tavaly, az ifjúsági korosztályból éppen csak kilépve robbant be a felnőtt mezőnybe, a moszkvai Európa-bajnokságon már bronzérmes volt K-1 1000 méteren a portugál Fernando Pimenta és a dán Rene Holten Poulsen mögött, majd rajthoz állhatott a riói olimpián is, amely jó tapasztalatszerzési lehetőség volt számára.

Hogy idén mennyire sikerül majd megvetnie a lábát a felnőtt nemzetközi mezőnyben?

„Erre még nehéz válaszolni. Az biztos, hogy ezen a hétvégén hibát nem találtam a versenyzésemben, sikerült jó formában rajthoz állni, de azért tegyük hozzá: ez csak egy rangsoroló verseny volt – mondta Kopasz Bálint. – Tavasszal nagyon jól sikerült a sevillai edzőtáborozásunk, nincsenek negatív érzéseim. Az elmúlt idényhez képest most három kilóval több vagyok, nagyobb az izomzatom, és édesanyám úgy állítja össze az edzésmunkát, hogy fokozatosan erősödjek bele a felnőtt mezőnybe. Az állóképességemmel sosem volt gond, de ezen a téren is azt érzem, hogy még nincs minden kiaknázva.”

Kopasz Bálint gyerekkora óta egyedül edz, edzéseit édesanyja, Demeter Irén irányítja, és az eredmények alapján nagyon úgy tűnik, jól működő páros az övék.

„Engem nem zavar, hogy egyedül vagyok a munkában, ehhez szoktam hozzá. Talán ennek is köszönhető, hogy fejben erős vagyok, hiszen minden nap saját magamat kell ösztönözni arra, hogy kihajtsak mindent, hogy maximum pályákat menjek. Ehhez kell mentális erő és fegyelmezettség.”

És természetesen kell olyan háttér is, amelyet édesanyja teremt a munkához. Kopasz Bálintot nyugalom veszi körül, stresszmentesek, mégis minőségiek az edzései. És ami a legfontosabb: a versenyző életkorának megfelelőek.

„Tudatosan építettem fel Bálint karrierjét, semmit sem siettettem és a jövőben sem teszem azt – mondta Demeter Irén. – Fontosnak tartom, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy U23-as korára kihozom a képességei kilencven százalékát, és ezt követően már alig van lehetőségünk a továbblépésre. Bálintnak mindig is az életkorának megfelelő terheléseket adtam, tizennyolc éves koráig a keringését és a technikáját fejlesztettük, az izomépítést a korának és a testalkatának megfelelően végeztük. Most jött el az az időszak, hogy hangsúlyosabb legyen nála az izomfejlesztés, de ennek is van három éves kifutási ideje, szerintem ennyi mindenképpen szükséges ahhoz, hogy nemzetközi szinten is ott legyen, ahová szeretnénk eljutni.”

Demeter Irén úgy véli, az izomépítés mellett fontos, hogy sok-sok rutint szerezzen Bálint.

„Nem sok nemzetközi verseny van Bálint háta mögött, éppen ezért az idén szeretném, ha a felnőtt Európa- és világbajnokság mellett az U23-as világbajnokságon is indulni tudna. Szüksége van a tapasztalatszerzésre, és szükség van egy komplex gondolkozásra is a részünkről. Példának okáért a mostani rangsorolón azért állt rajthoz ötszáz egyesben, hogy megmutassa az állóképességi szám mellett valójában mennyire gyors is ő. Szépen szeretnénk felépíteni, hogy a versenyzőtársak, az edzők lássák, képes, alkalmas a csapathajós szereplésre is, ha ott tartunk, hasznos tagja tud majd lenni egy olimpiai csapathajónak. Több célunk is van a jövőt illetően, a páros tekintetében is vannak elképzeléseink, de tényleg a fokozatosság elvét vallom, és mindig csak annyi terhet rakok rá, amit elbír, vagy ami éppen kívánatos a számára.”

Hongkong hiányozni fog

Boros Adrián igazi kalandor. Bizonyította ezt már többször is, hiszen idén a dél-afrikai vadvizektől kezdve európai kihívásokon át jó pár maratoni versenyen állt helyt. Vasárnap új "terepen", a hongkongi surfski-világbajnokságon próbálta ki tudását.

Hír
A dunai hullámokon edződött kajakosok számára az óceán igazi kihívás. Pontosan ezt akarta megtapasztalni maratoni világbajnokunk, Boros Adrián, aki vasárnap a magyar színeket képviselhette a hongkongi surfski-világbajnokságon. Barina József tanítványa a 28. helyen zárt a versenyben, s ahogyan fogalmazott: ebben a műfajban van még mit tanulnia…
“Nem állítom, hogy jó volt, nagyon durván lötyögött a víz, alig lehetett evezni és a rajtot is rendesen elkapkodták a szervezők – mondta Boros Adrián, aki Szaszák Dénesnek köszönheti, hogy rajthoz tudott állni ezen a versenyen. – Az első hét kilométert szembeszélben tettem meg, és erősnek éreztem magam, így el tudtam menni egy olyan társasággal, amelyben ausztrál, új-zélandi, spanyol és portugál versenyzők lapátoltak. Ám amint a hátszélre fordultunk, mintha puskából lőtték volna ki őket, úgy meglódultak. Próbáltam tartani a tempót, de össze-vissza jöttek a hullámok, és nem igazán találtam a kombinációkat. Majd a vége felé, ahogyan ismét csillapodott a víz, újra rátaláltam magamra. A huszonnyolcadik helyen zártam, jó verseny volt, de van még mit tanulnom ebben a műfajban. Most szívem szerint egy kicsit örülök, hogy vége van ennek a versenynek, másrészt Hongkong hiányozni fog, mert remek hely.”
A surfski világbajnokságot két évente rendezik meg, 2019-ben Franciaország ad otthont a versenynek, amelyen mindenképpen szeretne indulni, és jobb eredményt elérni Boros Adrián.

Átadták a Szekszárdi Kajak-Kenu SE megújult edzőközpontját

Ünnepélyes keretek között adták át a Szekszárdi Kajak-Kenu SE megújult edzőközpontját Fadd-Domboriban.

Hír

Ünnepélyes keretek között adták át a Szekszárdi Kajak-Kenu SE megújult edzőközpontját Fadd-Domboriban. Mint azt Jámbor Attila, az egyesület elnöke elmondta, a korábbi OTP-nyaraló szerkezetileg jó állapotban volt, azonban felújítást igényelt. A 15 millió forintos vételár – melynek közel 80 százalékát az SZKKSE, a fennmaradó hányadának nagy részét a szövetség és Szekszárd város önkormányzata biztosította – mellett még 30 millió forintból szedték ráncba az épületet. Új szigetelést kaptak a helyiségek, kicserélték a villany- és vízvezetéket, valamint a nyílászárókat, de az udvart is új térköves borítás fedi.

Schmidt Gábor, a szövetség elnöke kiemelte, az elmúlt évek elvégzett munkája, valamint e projekt után a regionális központ motorjává vált az egyesület. Ács Rezső polgármester pedig azt hangsúlyozta, most már minden adott ahhoz, hogy hosszú évekig válogatott, illetve világbajnok sportolókat köszönthessenek az edzőközpontban.

Cikk forrása: teol.hu

Fotó forrása: Szekszárdi Vasárnap/Kiss Albert