Mégse

A hétvége embere: Kopasz Bálint

Hibátlan hétvégét tudhat maga mögött Kopasz Bálint. Bár a szegedi viadal csak rangsoroló, afféle tájékoztatóverseny volt, másokkal ellentétben nem látszott rajta az idény eleji forma. Az algyőiek fiatalja meggyőző fölénnyel nyerte meg az 500 és az 1000 méteres finálét. A jövőről, a lehetőségekről a versenyzőt és édesanyját, egyben edzőjét, Demeter Irént kérdeztük.

Visszatekintő
Hír

„Nem szívesen indultam volna úgy a Világkupán, ha ezt a versenyt nem nyerem meg” – nyilatkozta még a K-1 1000 méteres döntő után a szám Európa-bajnoki bronzérmese, Kopasz Bálint, aki nem csak ebben a számban győzött utcahosszal, 500 méteres döntőjét látva is elismerően néztek össze a szakemberek a parton.

Az algyői kajakos tavaly, az ifjúsági korosztályból éppen csak kilépve robbant be a felnőtt mezőnybe, a moszkvai Európa-bajnokságon már bronzérmes volt K-1 1000 méteren a portugál Fernando Pimenta és a dán Rene Holten Poulsen mögött, majd rajthoz állhatott a riói olimpián is, amely jó tapasztalatszerzési lehetőség volt számára.

Hogy idén mennyire sikerül majd megvetnie a lábát a felnőtt nemzetközi mezőnyben?

„Erre még nehéz válaszolni. Az biztos, hogy ezen a hétvégén hibát nem találtam a versenyzésemben, sikerült jó formában rajthoz állni, de azért tegyük hozzá: ez csak egy rangsoroló verseny volt – mondta Kopasz Bálint. – Tavasszal nagyon jól sikerült a sevillai edzőtáborozásunk, nincsenek negatív érzéseim. Az elmúlt idényhez képest most három kilóval több vagyok, nagyobb az izomzatom, és édesanyám úgy állítja össze az edzésmunkát, hogy fokozatosan erősödjek bele a felnőtt mezőnybe. Az állóképességemmel sosem volt gond, de ezen a téren is azt érzem, hogy még nincs minden kiaknázva.”

Kopasz Bálint gyerekkora óta egyedül edz, edzéseit édesanyja, Demeter Irén irányítja, és az eredmények alapján nagyon úgy tűnik, jól működő páros az övék.

„Engem nem zavar, hogy egyedül vagyok a munkában, ehhez szoktam hozzá. Talán ennek is köszönhető, hogy fejben erős vagyok, hiszen minden nap saját magamat kell ösztönözni arra, hogy kihajtsak mindent, hogy maximum pályákat menjek. Ehhez kell mentális erő és fegyelmezettség.”

És természetesen kell olyan háttér is, amelyet édesanyja teremt a munkához. Kopasz Bálintot nyugalom veszi körül, stresszmentesek, mégis minőségiek az edzései. És ami a legfontosabb: a versenyző életkorának megfelelőek.

„Tudatosan építettem fel Bálint karrierjét, semmit sem siettettem és a jövőben sem teszem azt – mondta Demeter Irén. – Fontosnak tartom, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy U23-as korára kihozom a képességei kilencven százalékát, és ezt követően már alig van lehetőségünk a továbblépésre. Bálintnak mindig is az életkorának megfelelő terheléseket adtam, tizennyolc éves koráig a keringését és a technikáját fejlesztettük, az izomépítést a korának és a testalkatának megfelelően végeztük. Most jött el az az időszak, hogy hangsúlyosabb legyen nála az izomfejlesztés, de ennek is van három éves kifutási ideje, szerintem ennyi mindenképpen szükséges ahhoz, hogy nemzetközi szinten is ott legyen, ahová szeretnénk eljutni.”

Demeter Irén úgy véli, az izomépítés mellett fontos, hogy sok-sok rutint szerezzen Bálint.

„Nem sok nemzetközi verseny van Bálint háta mögött, éppen ezért az idén szeretném, ha a felnőtt Európa- és világbajnokság mellett az U23-as világbajnokságon is indulni tudna. Szüksége van a tapasztalatszerzésre, és szükség van egy komplex gondolkozásra is a részünkről. Példának okáért a mostani rangsorolón azért állt rajthoz ötszáz egyesben, hogy megmutassa az állóképességi szám mellett valójában mennyire gyors is ő. Szépen szeretnénk felépíteni, hogy a versenyzőtársak, az edzők lássák, képes, alkalmas a csapathajós szereplésre is, ha ott tartunk, hasznos tagja tud majd lenni egy olimpiai csapathajónak. Több célunk is van a jövőt illetően, a páros tekintetében is vannak elképzeléseink, de tényleg a fokozatosság elvét vallom, és mindig csak annyi terhet rakok rá, amit elbír, vagy ami éppen kívánatos a számára.”

Orbán Viktor adta át a Tokaji Vízitúra Központot

Csütörtök délelőtt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke ünnepélyes keretek között átadta a Tokaji Vízitúra Központot. A miniszterelnök elmondta, ideje, hogy Magyarország sportszerető nemzetből sportoló nemzetté váljon.

Vízitúra Központ - átadóünnepség
Hír

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke szerint nincs annál felemelőbb aktív kikapcsolódás, mint amikor az ember azt érzi, hogyan siklik egy kajak vagy egy kenu egy hullámmentes, sima vízen.

A Tokaji Vízitúra Központ mellett hamarosan építkezésbe kezd az Aggteleki Nemzeti Park, kikötő épül majd az úszóhajó programra, és számos kerékpárút megújul majd a környéken. Ezen kívül az ország többi részén 150 további helyszín kapcsolódik be a vízitúra-hálózatba.

Ezt követően a korábbi vb-ezüstérmes kenus, ifjabb Foltán László beszélt az általa vezetett VíziVándor programról. Elmondta, hogy a gyerekeknek nyújtott csodálatos élmények mellett akár a jövő olimpiai bajnokai is kikerülhetnek ebből a kezdeményezésből.

A Vándortábor program keretein belül idén már hat útvonalon lehet kajakozni és kenuzni: a Bodrogon, a Felső-Tiszán, a Szigetközben, a Duna-kanyarban, az alsó Dunán és a Kőrösök vidékén. Közel háromezer-ötszáz gyerek fog vízre szállni: „Ez 3500 mosoly és megannyi csodálatos emlék, amelyek remélhetőleg hasonlóan pozitív dolgokra sarkallják majd a fiatalokat, mint engem. Azon dolgozunk, hogy az ország összes potenciális vízitúra-útvonalán olyan gyönyörű létesítményeket használhassanak a vízen járás szerelmesei, mint a Tokaji Vízitúra Központ” – mondta ifjabb Foltán László.

Ezt követően Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mondott köszöntőbeszédet. A kormányfő arról beszélt, hogy

a tokaji Vízitúra Központ egy olyan program része, amely természetes módon teszi megélhetővé a hazaszeretetet,

és azokat az embereket is a nemzeti közösség részévé teszi, akik nem érezték magukat oda tartozónak.

A mindennapi hazaszeretet az, amikor “hazánk bevon bennünket a saját bűvkörébe”, ez pedig az ország megmaradását is szolgálja – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Kijelentette, Európa jövőjével kapcsolatban az látszik, hogy csak azok az országok maradnak talpon, amelyekben jelen van a hazaszeretet. A kormány célja, hogy 2030-ra Európa egyik legegészségesebben élő nemzete legyen a magyar – mondta, hozzátéve: jelenleg ugyanis miközben a magyarok “meghalnának” az élsportolóikért, a kontinens egyik legkevesebbet sportoló nemzetei közé tartoznak, a fiataloknak pedig mindössze 36 százaléka sportol rendszeresen.

A sport- és szabadidős tevékenységek a jövő évi büdzsében is kiemelt támogatást kapnak

– közölte a miniszterelnök. A feladatok közé sorolta Orbán Viktor, hogy küzdeni kell az egészségtelen élelmiszerek ellen, vissza kell szorítani a dohányzást, erősíteni kell a mindennapos testnevelést, és Erzsébet-táborokat, vándortáborokat kell szervezni a gyerekeknek.

Úgy fogalmazott, a “córeszt” maguk mögött hagyva az emberek el tudják küldeni gyermekeiket táborozni, és felépülhetnek a tokajihoz hasonló sportlétesítmények. “Van esélyünk arra, hogy Magyarország felálljon a fotelből és sportért rajongó nemzetből sportoló nemzetté váljon” – mondta.

forrás: MTI/origo.hu

Emberfeletti magyar teljesítmény az Eb-n

Akárcsak tavaly, az idén is 15 érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott az Európa-bajnokságon, és bár az aranyérmek számában nem léptünk előre, de Hüttner Csaba szerint ez sokkal erősebb Eb volt, mint a tavalyi, mivel ez a verseny kvalifikált az Európa Játékokra.

Hír

„Abszolút elégedett vagyok a teljesítménnyel. A célunk az, hogy a világbajnokságra megtartsuk ezt a jó formát – kezdte az értékelést a szövetségi kapitány, aki a szakágakon is végigment, kezdve a férfi kenuval. – Kiss Tamás negyedik helye egy előre mutató teljesítmény, benne lett volna egy érem is. A dobogóra nehéz felállni a vb-n, de egy stabil pontszerző hely meg lehet neki is.

A párosokat pedig tovább kell erősíteni, és konkurenciát kell teremteni nekik.”

Az 500 férfi kajak négyes a bravúrosnak mondható harmadik helyen végzett, Hüttner Csaba szerint reálisan a harmadik legjobb négyes most a miénk a spanyolok és a németek mögött. „Nagyon boldog lennék, ha a vb-n is a dobogóra tudnának állni a srácok, akiknek most azért kell dolgozniuk, hogy csökkentsék a hátrányukat a spanyolok és a németek mögött a vb-ig, majd pedig az olimpiáig.”

A férfi kajak négyes remekül ment, de tovább kell fejlődni, hogy utolérjük a két legjobb egységet

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a férfi kajakosoknál az 1000 méter párosban állunk a legtávolabb az olimpiai kvótaszerzéstől. Nagyon bízik ugyanakkor az 500-on most Európa-bajnoki címet nyert Mozgi Milán, Somorácz Tamás kettősben, de fel kell építeni melléjük további párosokat.

A férfi egyes kajakosoknál Hüttner Csaba szerint két versenyző emelkedik ki, a portugál Fernando Pimenta és Kopasz Bálint. „Azt azért látni kell, hogy a hazai versenyeken Bálint nincs olyan erőkifejtésre kényszerítve, mint itt a világversenyeken, és az 500 méterre elkészült az erejével fejben és fizikálisan, innentől kezdve csak az 1000 egyesre fog koncentrálni, ami szerintem jó döntés.”

Kopasz Bálintnak sok volt az 500 és az 1000 egyes, mostantól csak a hosszabb távra koncentrál

A szülés után két Eb-arannyal és egy Eb-ezüsttel visszatért Kozák Danutáról a szövetségi kapitány elmondta, hogy számított erre a remek teljesítményre, és örül, hogy az ötszörös olimpiai bajnok bebizonyította, hogy továbbra is Magyarország egyik legjobb sportolója, és mindig lehet rá számítani.

A kenus Balla Virág ugyancsak három érmet, két aranyat és egy bronzot nyert.

„Ezen a versenyen emberfelettit alkotott,

ez a teljesítmény egy nagy lökést adhat neki a világbajnokságra, de nem szabad ezzel megelégedni, hiszen a vb-n kanadai és kínai versenyzők is lesznek, ezért tovább kell dolgozni és fejlődni.”

Kozák Danuta mellett Balla Virág volt a magyar válogatott másik sztárja

A világbajnokságot augusztus 22. és 26. között Portugáliában rendezik, előtte, július 13. és 15. között vár még egy válogató a versenyzőkre Szolnokon.