A hétvége embere: Kopasz Bálint

Hibátlan hétvégét tudhat maga mögött Kopasz Bálint. Bár a szegedi viadal csak rangsoroló, afféle tájékoztatóverseny volt, másokkal ellentétben nem látszott rajta az idény eleji forma. Az algyőiek fiatalja meggyőző fölénnyel nyerte meg az 500 és az 1000 méteres finálét. A jövőről, a lehetőségekről a versenyzőt és édesanyját, egyben edzőjét, Demeter Irént kérdeztük.

Visszatekintő
Hír

„Nem szívesen indultam volna úgy a Világkupán, ha ezt a versenyt nem nyerem meg” – nyilatkozta még a K-1 1000 méteres döntő után a szám Európa-bajnoki bronzérmese, Kopasz Bálint, aki nem csak ebben a számban győzött utcahosszal, 500 méteres döntőjét látva is elismerően néztek össze a szakemberek a parton.

Az algyői kajakos tavaly, az ifjúsági korosztályból éppen csak kilépve robbant be a felnőtt mezőnybe, a moszkvai Európa-bajnokságon már bronzérmes volt K-1 1000 méteren a portugál Fernando Pimenta és a dán Rene Holten Poulsen mögött, majd rajthoz állhatott a riói olimpián is, amely jó tapasztalatszerzési lehetőség volt számára.

Hogy idén mennyire sikerül majd megvetnie a lábát a felnőtt nemzetközi mezőnyben?

„Erre még nehéz válaszolni. Az biztos, hogy ezen a hétvégén hibát nem találtam a versenyzésemben, sikerült jó formában rajthoz állni, de azért tegyük hozzá: ez csak egy rangsoroló verseny volt – mondta Kopasz Bálint. – Tavasszal nagyon jól sikerült a sevillai edzőtáborozásunk, nincsenek negatív érzéseim. Az elmúlt idényhez képest most három kilóval több vagyok, nagyobb az izomzatom, és édesanyám úgy állítja össze az edzésmunkát, hogy fokozatosan erősödjek bele a felnőtt mezőnybe. Az állóképességemmel sosem volt gond, de ezen a téren is azt érzem, hogy még nincs minden kiaknázva.”

Kopasz Bálint gyerekkora óta egyedül edz, edzéseit édesanyja, Demeter Irén irányítja, és az eredmények alapján nagyon úgy tűnik, jól működő páros az övék.

„Engem nem zavar, hogy egyedül vagyok a munkában, ehhez szoktam hozzá. Talán ennek is köszönhető, hogy fejben erős vagyok, hiszen minden nap saját magamat kell ösztönözni arra, hogy kihajtsak mindent, hogy maximum pályákat menjek. Ehhez kell mentális erő és fegyelmezettség.”

És természetesen kell olyan háttér is, amelyet édesanyja teremt a munkához. Kopasz Bálintot nyugalom veszi körül, stresszmentesek, mégis minőségiek az edzései. És ami a legfontosabb: a versenyző életkorának megfelelőek.

„Tudatosan építettem fel Bálint karrierjét, semmit sem siettettem és a jövőben sem teszem azt – mondta Demeter Irén. – Fontosnak tartom, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy U23-as korára kihozom a képességei kilencven százalékát, és ezt követően már alig van lehetőségünk a továbblépésre. Bálintnak mindig is az életkorának megfelelő terheléseket adtam, tizennyolc éves koráig a keringését és a technikáját fejlesztettük, az izomépítést a korának és a testalkatának megfelelően végeztük. Most jött el az az időszak, hogy hangsúlyosabb legyen nála az izomfejlesztés, de ennek is van három éves kifutási ideje, szerintem ennyi mindenképpen szükséges ahhoz, hogy nemzetközi szinten is ott legyen, ahová szeretnénk eljutni.”

Demeter Irén úgy véli, az izomépítés mellett fontos, hogy sok-sok rutint szerezzen Bálint.

„Nem sok nemzetközi verseny van Bálint háta mögött, éppen ezért az idén szeretném, ha a felnőtt Európa- és világbajnokság mellett az U23-as világbajnokságon is indulni tudna. Szüksége van a tapasztalatszerzésre, és szükség van egy komplex gondolkozásra is a részünkről. Példának okáért a mostani rangsorolón azért állt rajthoz ötszáz egyesben, hogy megmutassa az állóképességi szám mellett valójában mennyire gyors is ő. Szépen szeretnénk felépíteni, hogy a versenyzőtársak, az edzők lássák, képes, alkalmas a csapathajós szereplésre is, ha ott tartunk, hasznos tagja tud majd lenni egy olimpiai csapathajónak. Több célunk is van a jövőt illetően, a páros tekintetében is vannak elképzeléseink, de tényleg a fokozatosság elvét vallom, és mindig csak annyi terhet rakok rá, amit elbír, vagy ami éppen kívánatos a számára.”

Az egyesre koncentrál az újjászületett Vad Ninetta

Vad Ninetta elárulta, hogy úgy érezte, már nem szeret kajakozni, ezért váltania kellett, és szerinte nagyon jól döntött, amikor Simon Miklóst választotta edzőjének.

Hír

A Vasas ötszörös világbajnok kajakosa 2016 novemberében váltott edzőt, és a Nagy-Britanniából 10 év után hazatért Simon Miklóssal kezdte el a közös munkát, amely gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen négyesben világbajnoki címet nyert 2017-ben.

„Pozitívnak és eredményesnek tartom a váltást – kezdte Vad Ninetta az Inforádió Víztükör című adásában.  Nagyon jó döntést hoztam, hiszen

bele voltam fásulva a helyzetembe, kimondhatom, hogy nem szerettem kajakozni,

és kellett Simon Miklós motiváltsága ahhoz, hogy újra azt érezzem: én ezt szeretném csinálni. Mentálisan nagyon sokat segített nekem, és olyan szakmai tudása is van, amely szintén a hasznomra vált, ez kiderült az elmúlt sikeres évben.”

A 29 éves versenyző idén az 500 egyesre koncentrál, ezért a válogatón ebben a számban szeretne minél jobban szerepelni. „Minden évben nagyon nehéz kijutni egy világbajnokságra a hazai mezőnyből. Arra számítok, hogy Dana (Kozák Danuta) és Tami (Csipes Tamara) is nagyon jó formában lesznek, amikor elkezdenek kajakozni. Nagyon kemény versenyszezon elé nézünk. Az egyes az, ami nagyon számít, hiszen egy jó egyes szereplés után lehet magunknak párt találni” – mondta Vad Ninetta, aki tavaly Takács Tamarával ment párosban.

„Tamival még nem beszéltünk a 2018-es évről. A tájékoztató verseny után összeülünk, és megbeszéljük, hogy hogyan tovább. Benne van az, hogy együtt folytatjuk, de természetesen sok szempont van, amit figyelembe kell venni. Nagyon jó páros volt a miénk, a vébé talán a rutintalanságunk miatt nem sikerült úgy, ahogy terveztük, de az összes többi versenyen nagyon jól szerepeltünk” – emlékezet vissza arra, hogy a vb-n 500 párosban csak ötödikek lettek.

Vad Ninetta március 3-án indul Dél-Afrikába egy hónapra. A 29 éves versenyző elmondta, hogy nagyon sokat fejlődött az elmúlt egy évben, ezért reméli, hogy jó állapotban ülhet majd hajóba a melegvízi edzőtáborban. „Elsősorban dolgozni megyünk ki, gyűjteni a kilométereket, de hétvégente lesz egy kis időm pihenni. Egy szafaritúrát biztos, hogy beiktatunk, ezt már megbeszéltük a csapattal” – mondta Vad Ninetta.

Drámai hajrá a Dusin

Továbbra is remekül szerepelnek a magyarok a világ egyik legveszélyesebb kajakversenyén, a Dél-Afrikában zajló Dusi Marathonon.

Hír

A nyitónap után a második napon 43 kilométer várt a mezőnyre. A péntek pedig így indult Dél-Afrikában:

A férfi párosoknál Boros Adrián a dél-afrikai Carl Foscherrel egy hajóban három másik kettőssel szinte együtt ért a célba. Hivatalosan Borosék másodikként végeztek a világ legjobbjainak tartott Hank McGregor, Andy Birkett egység mögött.

A női párosok versenyében a csütörtökihez hasonlóan a harmadikként zárta a napot Kiszli Vanda a dél-afrikai Jenna Warddal a Jordan Peek, Cana Peek és a Bridgitte Hartley, Christie Mackenzie kettős mögött.

A vegyes párosoknál a második helyről várta a napot Czéllai Zsófia és Brandon van der Walt, a magyar, dél-afrikai kettősnek sikerült ledolgoznia valamennyit hátrányából, és továbbra is a második helyen áll.

Rövidesen jelentkezünk a helyszínről is tudósítással.

Boros Adrián még az első nap után nyilatkozott stábunknak:

A szombati zárónapon 36 kilométer vár a mezőnyre.