A hétvége embere: Kopasz Bálint

Hibátlan hétvégét tudhat maga mögött Kopasz Bálint. Bár a szegedi viadal csak rangsoroló, afféle tájékoztatóverseny volt, másokkal ellentétben nem látszott rajta az idény eleji forma. Az algyőiek fiatalja meggyőző fölénnyel nyerte meg az 500 és az 1000 méteres finálét. A jövőről, a lehetőségekről a versenyzőt és édesanyját, egyben edzőjét, Demeter Irént kérdeztük.

Visszatekintő
Hír

„Nem szívesen indultam volna úgy a Világkupán, ha ezt a versenyt nem nyerem meg” – nyilatkozta még a K-1 1000 méteres döntő után a szám Európa-bajnoki bronzérmese, Kopasz Bálint, aki nem csak ebben a számban győzött utcahosszal, 500 méteres döntőjét látva is elismerően néztek össze a szakemberek a parton.

Az algyői kajakos tavaly, az ifjúsági korosztályból éppen csak kilépve robbant be a felnőtt mezőnybe, a moszkvai Európa-bajnokságon már bronzérmes volt K-1 1000 méteren a portugál Fernando Pimenta és a dán Rene Holten Poulsen mögött, majd rajthoz állhatott a riói olimpián is, amely jó tapasztalatszerzési lehetőség volt számára.

Hogy idén mennyire sikerül majd megvetnie a lábát a felnőtt nemzetközi mezőnyben?

„Erre még nehéz válaszolni. Az biztos, hogy ezen a hétvégén hibát nem találtam a versenyzésemben, sikerült jó formában rajthoz állni, de azért tegyük hozzá: ez csak egy rangsoroló verseny volt – mondta Kopasz Bálint. – Tavasszal nagyon jól sikerült a sevillai edzőtáborozásunk, nincsenek negatív érzéseim. Az elmúlt idényhez képest most három kilóval több vagyok, nagyobb az izomzatom, és édesanyám úgy állítja össze az edzésmunkát, hogy fokozatosan erősödjek bele a felnőtt mezőnybe. Az állóképességemmel sosem volt gond, de ezen a téren is azt érzem, hogy még nincs minden kiaknázva.”

Kopasz Bálint gyerekkora óta egyedül edz, edzéseit édesanyja, Demeter Irén irányítja, és az eredmények alapján nagyon úgy tűnik, jól működő páros az övék.

„Engem nem zavar, hogy egyedül vagyok a munkában, ehhez szoktam hozzá. Talán ennek is köszönhető, hogy fejben erős vagyok, hiszen minden nap saját magamat kell ösztönözni arra, hogy kihajtsak mindent, hogy maximum pályákat menjek. Ehhez kell mentális erő és fegyelmezettség.”

És természetesen kell olyan háttér is, amelyet édesanyja teremt a munkához. Kopasz Bálintot nyugalom veszi körül, stresszmentesek, mégis minőségiek az edzései. És ami a legfontosabb: a versenyző életkorának megfelelőek.

„Tudatosan építettem fel Bálint karrierjét, semmit sem siettettem és a jövőben sem teszem azt – mondta Demeter Irén. – Fontosnak tartom, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy U23-as korára kihozom a képességei kilencven százalékát, és ezt követően már alig van lehetőségünk a továbblépésre. Bálintnak mindig is az életkorának megfelelő terheléseket adtam, tizennyolc éves koráig a keringését és a technikáját fejlesztettük, az izomépítést a korának és a testalkatának megfelelően végeztük. Most jött el az az időszak, hogy hangsúlyosabb legyen nála az izomfejlesztés, de ennek is van három éves kifutási ideje, szerintem ennyi mindenképpen szükséges ahhoz, hogy nemzetközi szinten is ott legyen, ahová szeretnénk eljutni.”

Demeter Irén úgy véli, az izomépítés mellett fontos, hogy sok-sok rutint szerezzen Bálint.

„Nem sok nemzetközi verseny van Bálint háta mögött, éppen ezért az idén szeretném, ha a felnőtt Európa- és világbajnokság mellett az U23-as világbajnokságon is indulni tudna. Szüksége van a tapasztalatszerzésre, és szükség van egy komplex gondolkozásra is a részünkről. Példának okáért a mostani rangsorolón azért állt rajthoz ötszáz egyesben, hogy megmutassa az állóképességi szám mellett valójában mennyire gyors is ő. Szépen szeretnénk felépíteni, hogy a versenyzőtársak, az edzők lássák, képes, alkalmas a csapathajós szereplésre is, ha ott tartunk, hasznos tagja tud majd lenni egy olimpiai csapathajónak. Több célunk is van a jövőt illetően, a páros tekintetében is vannak elképzeléseink, de tényleg a fokozatosság elvét vallom, és mindig csak annyi terhet rakok rá, amit elbír, vagy ami éppen kívánatos a számára.”

Lehengerlő kezdés 1000 méteren

9 arany-, 6 ezüst-, 9 bronzérem! Nagy erősen kezdett a magyar csapat a csehországi Racicében zajló idei Olimpiai Reménységek versenyén. Több számban is két magyar egység állhatott fel a dobogóra az 1000 méteres döntők során.

Hír

A délutáni döntők nyitányaként Kós Benedek Tibor második lett a 2000-es korosztályban K-1 1000 méteren. Redl András Vilmos nyert a 2001-es születésűek versenyében, ahogy a legfiatalabb között, óriási fölénnyel győzött a 15 éves Kiss Ádám is.

A legidősebbek között C-1 1000 méteren Kállai Róbert Gida második, mögötte Zupkó Balázs Péter pedig harmadik lett.

A 2001-es kenusoknál Hodován Dávid lett harmadik. A legidősebb lányoknál Kőhalmi Emese Boglárka győzött K-1 1000 méteren, Posta Réka pedig harmadik helyezést ért el. A 2001-es korosztályban Csikós Zsóka és Fekete Dorina végzett az első és a második helyen, a 2002-ben születetteknél pedig Rugási Csilla lett harmadik.

A női kenuban is parádésan kezdtünk, Nagy Bianka nyert a 2000-es korosztályban, az egy évvel fiatalabbak között pedig szegedi csapattársa, Molnár Csenge lett a legjobb.

Férfi kajak párosban a két 16 éves tehetség, Erdélyi Tamás és Balogh Gergely harmadik lett. C-2 1000 méteren kenu párosban a legidősebbek között is kiválóan szerepeltek a magyarok, Kocsis Ádám nyert Zombori Dominikkal, a harmadik helyen pedig Zupkó Balázs és Mitró Márton duója futott be. Ebben a számban kiválóan szerepeltek a fiatalabbak is, a 15 éveseknél második lett a Paragi, Szabó egység, harmadik pedig az Odnoga, Besenyei duó.

Női kajakban K-2 1000 méteren Bakó Olga győzött Tófalvi Viktória párjaként, ebben a számban, szintén a legidősebbek között, Biben Karina Klaudia és Tóth Dominika lett harmadik.

A fiatalabb lányoknál a Potoniec Zsófia, Angyal Villő páros győzött, női kenu párosban a legidősebbek között a Szamosi, Molnár egység ezüstérmet lett, a 2002-ben született női kenupárosok versenyében pedig az Opavszky Réka, Gönczöl Laura egység második, Horányi Dóra és Folberth Nóra pedig harmadik helyezést ért el.

„A felnőtt szakágnál megfogalmaztuk, hogy mennyire fontos a négy lábon állás, az utánpótlás szintjén ez már meg is valósult, mindenhol ott vagyunk a világ élmezőnyében. Különösen értékes, hogy egyéniben szerepel nagyon jól a csapat és nemcsak a szezon során sikert sikerre halmozókra, például Nagy Biankára, Molnár Csengére, vagy Kállai Róbert Gidára gondolok, hanem mellettük új nevek, új arcok is feltűntek a dobogón egyesben és párosban is. Szintén nagyon bíztató, hogy a férfi kenu szakágban jön fel egy új generáció, látszik, hogy a világbajnok Szőke, Slihoczki páros mögött is ott lohol már Zombori Dominik és Kocsis Ádám, de kiválóan szerepelt ugyanebben a számban, C-2 1000 méteren Zupkó Balázs és Mitró Márton is. A 9 arany-, 6 ezüst és 9 bronzéremmel természetesen magasan vezetjük az éremtáblázatot az első versenynap végén” – mondta Schmidt Gábor elnök, aki a helyszínen Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitánnyal együtt tekinti meg a hétvégi utánpótlás versenyt.

Idén is lehet jelentkezni a Szentkirályi tehetségprogramjára

A Szentkirályi Tehetségprogramot a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. tavaly azért indított útjára, hogy felkutassa és támogassa az ország fiatal sporttehetségeit. A Magyar Olimpiai Bizottság szakmai együttműködésével indított, négymillió forint összdíjazású programban idén a vizes sportok állnak fókuszban, így 14-18 év közötti kajak-kenusok, úszók és vitorlázók jelentkezését várják. A jelentkezési határidő 2017. október 31.

Pályázat
Hír

A támogatást elnyerő fiatal tehetségek kiválasztásában az idén Kovács Katalin kajakozó, Darnyi Tamás úszó és Majthényi Szabolcs vitorlázó segítenek majd.

A Szentkirályi, Magyarország díjnyertes ásványvize tavaly azzal a céllal indította útjára a Szentkirályi Tehetségprogramot, hogy segítse a fiatal magyar utánpótlás sportolók profi sportkarrierjének elindulását. Tavaly a kajak-kenu, a torna, a vívás és a vízilabda kapott szerepet a programban, idén pedig a kajak-kenusok mellett úszók és vitorlázók jelentkezhetnek, hogy elnyerjék a fejenként 1 millió forint értékű támogatást. A 14-18 éves fiatalok a nyereményt fejlődésükhöz szükséges, és a jobb eredmények eléréséhez nélkülözhetetlen kiadásokra fordíthatják, legyen az egy költséges sporteszköz, edzőtábor, vagy akár egy verseny nevezési díja.

A Tehetségprogramba a fiatalok 2017. augusztus 1. és október 31. között jelentkezhetnek a www.szentkiralyitehetsegek.hu weboldalon keresztül. A jelentkezők közül a három mentor – Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozónő, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó és Majthényi Szabolcs tizenegyszeres világbajnok vitorlázó – részvételével felálló kuratórium választ ki sportáganként egy-egy győztest. A fiatal sportolók mentorálásában ősszel a nagyközönség is szerepet vállalhat: további egymillió forintot ugyanis a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. közönségszavazás alapján oszt majd szét a három fiatal tehetség között.

Forrás: MOB