A hétvége embere: Kopasz Bálint

Visszatekintő

Hibátlan hétvégét tudhat maga mögött Kopasz Bálint. Bár a szegedi viadal csak rangsoroló, afféle tájékoztatóverseny volt, másokkal ellentétben nem látszott rajta az idény eleji forma. Az algyőiek fiatalja meggyőző fölénnyel nyerte meg az 500 és az 1000 méteres finálét. A jövőről, a lehetőségekről a versenyzőt és édesanyját, egyben edzőjét, Demeter Irént kérdeztük.

„Nem szívesen indultam volna úgy a Világkupán, ha ezt a versenyt nem nyerem meg” – nyilatkozta még a K-1 1000 méteres döntő után a szám Európa-bajnoki bronzérmese, Kopasz Bálint, aki nem csak ebben a számban győzött utcahosszal, 500 méteres döntőjét látva is elismerően néztek össze a szakemberek a parton.

Az algyői kajakos tavaly, az ifjúsági korosztályból éppen csak kilépve robbant be a felnőtt mezőnybe, a moszkvai Európa-bajnokságon már bronzérmes volt K-1 1000 méteren a portugál Fernando Pimenta és a dán Rene Holten Poulsen mögött, majd rajthoz állhatott a riói olimpián is, amely jó tapasztalatszerzési lehetőség volt számára.

Hogy idén mennyire sikerül majd megvetnie a lábát a felnőtt nemzetközi mezőnyben?

„Erre még nehéz válaszolni. Az biztos, hogy ezen a hétvégén hibát nem találtam a versenyzésemben, sikerült jó formában rajthoz állni, de azért tegyük hozzá: ez csak egy rangsoroló verseny volt – mondta Kopasz Bálint. – Tavasszal nagyon jól sikerült a sevillai edzőtáborozásunk, nincsenek negatív érzéseim. Az elmúlt idényhez képest most három kilóval több vagyok, nagyobb az izomzatom, és édesanyám úgy állítja össze az edzésmunkát, hogy fokozatosan erősödjek bele a felnőtt mezőnybe. Az állóképességemmel sosem volt gond, de ezen a téren is azt érzem, hogy még nincs minden kiaknázva.”

Kopasz Bálint gyerekkora óta egyedül edz, edzéseit édesanyja, Demeter Irén irányítja, és az eredmények alapján nagyon úgy tűnik, jól működő páros az övék.

„Engem nem zavar, hogy egyedül vagyok a munkában, ehhez szoktam hozzá. Talán ennek is köszönhető, hogy fejben erős vagyok, hiszen minden nap saját magamat kell ösztönözni arra, hogy kihajtsak mindent, hogy maximum pályákat menjek. Ehhez kell mentális erő és fegyelmezettség.”

És természetesen kell olyan háttér is, amelyet édesanyja teremt a munkához. Kopasz Bálintot nyugalom veszi körül, stresszmentesek, mégis minőségiek az edzései. És ami a legfontosabb: a versenyző életkorának megfelelőek.

„Tudatosan építettem fel Bálint karrierjét, semmit sem siettettem és a jövőben sem teszem azt – mondta Demeter Irén. – Fontosnak tartom, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy U23-as korára kihozom a képességei kilencven százalékát, és ezt követően már alig van lehetőségünk a továbblépésre. Bálintnak mindig is az életkorának megfelelő terheléseket adtam, tizennyolc éves koráig a keringését és a technikáját fejlesztettük, az izomépítést a korának és a testalkatának megfelelően végeztük. Most jött el az az időszak, hogy hangsúlyosabb legyen nála az izomfejlesztés, de ennek is van három éves kifutási ideje, szerintem ennyi mindenképpen szükséges ahhoz, hogy nemzetközi szinten is ott legyen, ahová szeretnénk eljutni.”

Demeter Irén úgy véli, az izomépítés mellett fontos, hogy sok-sok rutint szerezzen Bálint.

„Nem sok nemzetközi verseny van Bálint háta mögött, éppen ezért az idén szeretném, ha a felnőtt Európa- és világbajnokság mellett az U23-as világbajnokságon is indulni tudna. Szüksége van a tapasztalatszerzésre, és szükség van egy komplex gondolkozásra is a részünkről. Példának okáért a mostani rangsorolón azért állt rajthoz ötszáz egyesben, hogy megmutassa az állóképességi szám mellett valójában mennyire gyors is ő. Szépen szeretnénk felépíteni, hogy a versenyzőtársak, az edzők lássák, képes, alkalmas a csapathajós szereplésre is, ha ott tartunk, hasznos tagja tud majd lenni egy olimpiai csapathajónak. Több célunk is van a jövőt illetően, a páros tekintetében is vannak elképzeléseink, de tényleg a fokozatosság elvét vallom, és mindig csak annyi terhet rakok rá, amit elbír, vagy ami éppen kívánatos a számára.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók