A csupaszív Medveczky Erika is halhatatlan lett

Az idén az ötödik és hatodik világbajnoki címét szerezte meg, ezzel a Magyar Kajak-Kenu Szövetség 53. örökös bajnoka lett Medveczky Erika, akit szerdán ünnepélyes keretek között köszöntöttek.

A hagyományoknak megfelelően örökös bajnok titulust kap az a kajak-kenus versenyző, aki pályafutása során legalább öt felnőtt világbajnoki címet, vagy legalább egy olimpiai aranyérmet szerez. Idén Medveczky Erika neve kerül fel a sportág halhatatlanjainak nevét őrző márványtáblára, miután megszerezte ötödik és hatodik világbajnoki címét, ebből az egyiket olimpiai számban.

„Alázat, elhivatottság és szerencse kell ehhez – kezdte Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. – Ráadásul egy magyar női kajakosnak mindennél nehezebb a dolga, mert egy olyan erős mezőnyből kell kitűnni, ami párját ritkítja.

Erikát nagyon kemény fából faragták,

voltak nehézségei az eddigi pályafutása során, de ez az olimpia ciklus eddig az övé, tavaly is és idén is olimpiai számban tudott vb-aranyat nyerni, ami hatalmas dolog. Biztos vagyok benne, hogy ott lesz a legjobbak között a következő években is és talán a saját olimpiai álmát is beteljesíti.” Az elnök hozzátette: nagy rangja lett ennek az elismerésnek, az elmúlt bő másfél évtizedben sokan értek el olyan eredményeket, mint a nagy elődök, akik magasra tették a mércét.  Emlékeztetett, hogy Medveczky Erika edzője, Csipes Ferenc éppen 30 éve nyert aranyérmet a négyessel a szöuli olimpián.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány elmondta: Medveczky Erika két évvel ezelőtti klub- és edzőváltásakor nagyon jó helyre került, trénere ki tudta hozni belőle azt, ami benne van. Kiemelte: a kajakosnak kiváló a technikája, és mindent elmond a teljesítményéről, hogy ő volt az egyetlen, aki a tavalyi és az idei vb-győztes négyesnek is tagja volt.

„Erika egy csupaszív versenyző,

aki képes arra, hogy összetartson egy ilyen rendkívül erős egyéniségekből álló egységet – vette át a szót Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Erre pedig nagy szükség van, amikor annyira öldöklő a küzdelem, hogy csak néhány ezredmásodperc dönt egy vb-döntőben.”

Páros- és klubtársa, az olimpiai bajnok Csipes Tamara, aki maga is örökös bajnok, elárulta: 18 éve ismeri Medveczky Erikát, gyerekkoruk óta versenyeznek egymással, és az a különleges a kapcsolatukban, hogy amíg a vízen ellenfelek, addig a parton barátok.

“Ez is a titka a párosunknak, együtt próbálunk előrébb jutni. Sokan nem hittek Erikában, de kiderült, hogy csak egy jó csapat kellett ahhoz, hogy kijöjjenek belőle az eredmények. Örülök, hogy két éve edzőpartnerek is vagyunk. Még két év van Tokióig, én mindent el fogok követni azért, hogy Erika neve mellé is odakerüljön az öt karika” – fogalmazott Rió aranyérmese.

Maga az ünnepelt meghatottan nyilatkozott, miután Csipes Tamarával leleplezték a márványtáblát, amelybe már az ő nevét is belevésték. “Nagyon boldog vagyok, szinte szóhoz sem jutok. Otthonról hozom azt a hozzáállást, hogy

nem szabad beleragadni a rossz helyzetekbe,

muszáj továbblépni” – mondta Medveczky Erika, akit az édesanyja is elkísért az ünnepségre.

“Tamival (Csipes Tamara) kapcsolatban én is hasonlóan érzek, nagy potenciál van a párosunkban, és bízom benne, hogy amit kitűztünk magunk elé célként, azt meg is tudjuk majd valósítani” – mondta.

Medveczky Erika először 2013-ban Duisburgban nyert vb-t K-1 1000 méteren, majd 2015-ben Milánóban megvédte címét. Tavaly, Racicében a négyes sikere mellett első lett 1000 méteren Farkasdi Ramónával, majd következett az idei év, és a két világbajnoki győzelem.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók