A barcelonai olimpia hőseit ünnepelték a 25 éves évforduló alkalmából

Az 1992-es barcelonai olimpia 25 éves évfordulóját, az ott résztvevő magyar csapat hőseit ünnepelte csütörtök este a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja. Az eseményen számos olimpikon, érmes versenyző, edző, sportvezető, orvos, és az akkori delegáció más tagja köszöntötte együtt a negyedszázados jubileumot.

A barcelonai olimpiát 1992. július 25. és augusztus 9. között rendezték. A játékokon 169 nemzet 9356 sportolója vett részt. Magyarországot 21 sportág 156 versenyszámában 159 férfi és 58 nő, összesen 217 versenyző képviselte. A magyar sportolók összesen 11 arany-, 12 ezüst- és 7 bronzérmet nyertek, a nemzetek közötti éremtáblázaton a 8. helyen, a nem hivatalos pontversenyben 7. helyen zártunk. Helsinki utáni második legjobb szereplésével őrizte meg helyét a világ élvonalában a magyar sport.

A Larus Étterem és Rendezvényközpontban tartott eseményen Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, aki Barcelonában a férfi párbajtőrcsapat tagjaként lett ezüstérmes, azt mondta: két fontos dolgot is meg kell ünnepelni ezen az estén. „Az egyik, hogy nekünk, magyaroknak 30 éremmel, köztük 11 arannyal a barcelonai volt a helsinki után a második legeredményesebb olimpia. A barcelonai olimpia volt az első olimpia, amin azután vettünk részt, hogy Magyarország visszanyerte teljes szuverenitását.”

Amics per sempre – Barátok örökre. Ez volt a barcelonai olimpia mottója, és ez az olimpia fő üzenete is. „Volt szerencsém átélni a barcelonai olimpiát, és az első olimpiámon, a férfi párbajtőr-válogatottal ezüstérmesek lettünk. Magam is barátságokat kötöttem, és a nemzetek is megismerték egymást. Megismerték egymást a sportolók, a különböző sportágak is. Közösségek jöttek létre, mely közösségek, ahogy ma is tanúi lehetünk ennek, ma is összetartanak, ma is találkoznak, hogy felelevenítsék a 25 évvel ezelőtti emlékeiket” – fogalmazott a MOB elnöke, aki külön köszönetet mondott házigazdatársának, az Olimpiai Bajnokok Klubja elnökének, dr. Nébald Györgynek.

Schmitt Pál, aki a barcelonai olimpia idején a MOB elnöke, a delegáció vezetője volt, újra gratulált az olimpia érmeseinek, akiket egyenként szólítottak ki a színpadra. „Huszonöt év – egyharmad emberöltő. Semmit sem változtatok!” – mondta a sportdiplomata. „Nagyszerű emberek vagytok, akik közül többen fényes karriert futottatok be. Kulcsár Krisztián, Nébald György, Szabó Tünde, vagy éppen Koko, hogy néhányat említsek. (…) Megtiszteltetés volt a 217 fős magyar csapattal Barcelonában lenni, emlékszem a csapatvezetésre, Aján Tamás, Lochmayer Gyuri, Babati Lajos, Molnár Zoli… Komáromi Tibi vitte a magyar zászlót, Gyuzsó és Egérke mondta az eskü szövegét. Minden nap hozott egy csodás sikert. Itthon Antall József fogadott bennünket az akkori BS-ben.” Az olimpiai bajnok vívó azt is kiemelte, három bojkottált olimpia – a moszkvai, a Los Angelesi és a szöuli – után Barcelonában teljes és egyben békés játékokat rendeztek.

Az eseményen az egykori delegáció tagjai mellett részt vett Vékássy Bálint MOB-főtitkár, dr. Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség első embere, a NOB tiszteletbeli tagja és a nemzetközi szövetség vendégei, José Ángel López Jorrin spanyol nagykövet, Niclas Trouvé svéd nagykövet, Tomikazu Fukuda, a japán Tocsigi Prefektúra kormányzója és a japán delegáció tagjai és Gerard Figueras, a katalán sport helyi vezetője. A japán prefektúra első embere a színpadon is köszöntötte a magyar vendéglátókat

A vacsorát bor- és pálinkakóstolás tette gazdagabbá a Magyar Borok Nemzeti Football-válogatottjának, a Kertészeti Egyetem és a Soós Borászati Szakképző Iskola közreműködésével. Kóstolni lehetett a Bock pincészet, Gere Attila, a Gere-Schubert pincészet, valamint Orosz Gyula borait, illetv Magyar Zoltán és fia pálinkáit.

A spanyol hangulatot Karcagi Laura és Hidi Balázs paso doble tánca varázsolta a színpadra.

Az 1992-es barcelonai játékokon sportágunk 1 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmet nyert.

Aranyérmesek

Női K-4 500 m (Dónusz Éva, Czigány Kinga, Mészáros Erika, Kőbán Rita)

Ezüstérmesek

K-1 500 m: Gyulay Zsolt

K-1 500 m: Kőbán Rita

K-4 1000 m: Gyulay Zsolt, Csipes Ferenc, Ábrahám Attila, Fidel László

Bronzérem

C-1 1000 m: Zala György

K-2 500 m: Dónusz Éva, Kőbán Rita

Forrás: MOB

 

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók