90 esztendős lett a legidősebb „mester”

Ma ünnepli 90. születésnapját Varga Ferenc, az 1952-es helsinki olimpia bronzérmes kajakosa, aki az aktív sportolást a mai napig nem fejezte be. Isten éltesse Feró bácsi!

Varga Ferenc 1939-ben kezdett kajakozni a Pannónia Turista Egyletben, nevelőedzője a sportág első magyar világbajnoki érmese, Balatoni Kamill volt. Tehetsége már korán megmutatkozott: 1942-ben felnőtt országos bajnoksági címet nyert a nevelőedzője által vezényelt négyesben, 1000 méteres távon.

Legnagyobb sikerék 1952-ben érte el, abban az évben tagja lehetett a helsinki olimpiai csapatnak. Tízezer méteren Gurovits Józseffel párosban bronzérmet nyert, ezzel megszerezte a magyar kajak-kenu sportág első olimpiai érmét.

A felnőtt válogatott tagjaként utolsó jelentős nemzetközi eredményét 1958-ban, a prágai világbajnokságon érte el, akkor négyesben és párosban is negyedik helyet szerzett.

A sportág Feró bácsija az aktív sportolást a mai napig nem hagyta abba. Hosszú idő óta a „Masters” kategóriában versenyez, egyesben, párosban és négyesben, különböző partnerekkel. A versenyekre fáradhatatlanul készül. Évek óta ő a legidősebb kajakos versenyző Magyarországon.

A Pannónia TE és az Újpesti TE örökös bajnoka, a Magyar Kajak Kenu Szövetség tiszteletbeli elnökségi tagja. Jelenleg több budapesti egyesületnél vannak kajakjai, és mindenhol szívesen látják, ha onnan szeretne vízre szállni.

Az egész sportág nevében további jó egészséget kívánunk Feró bácsi!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók