Mégse

50 versenyzővel a kvótákért

39 ép és 11 parakenu versenyző utazik ki a holnap kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra Milánóba, derült ki a magyar válogatott mai bemutatkozó sajtótájékoztatóján. A verseny a résztvevő országok számát tekintve minden idők legnagyobb szabású regattája lehet, amelyen a riói kvóták 80 százalékát lehet megszerezni. A mai eseményen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egy együttműködés létrejöttét is bejelentette a Mercedes-Benz Hungária Kft.-vel.

Hír

„Idén nem elsősorban érmekért, hanem kvótákért megyünk a világbajnokságra, ami azt jelenti, hogy ezúttal többet jelenthet nekünk három hatodik helyezés, mint két megnyert arany – kezdte mondandóját Dr. Baráth Etele, a sportág első embere, aki azért gyorsan hozzátette, hogy a gyorsasági válogatott az elmúlt évekhez hasonlóan, szeretné idén is elnyerni a legsikeresebb nemzetnek járó címet a versenyen. – Hosszú-hosszú évek óta az olimpiai versenyszámok tekintetében a kajak-kenu Magyarország legsikeresebb olimpiai sportága, ezt a büszke titulust annak ellenére is megtartanánk, hogy talán egyetlen más sportágban sem koncentrálódik ennyire egyetlen versenyre a kvóták megszerzésének esélye.”  Az MKKSZ elnöke beszélt arról is, hogy az ígéretek szerint a közmédia új televíziós csatornája, az M4 Sport és az M1 aktuális csatorna csütörtöktől minden nap élőben jelentkezik majd Milánóból, így a magyar nézők a világbajnokság egyetlen fontos momentumáról sem maradhatnak le.

A sportág szakmai igazgatója, Csabai Edvin külön kitért a parakenu válogatott tagjaira, akik már szerdán reggel megkezdik a versenyzést Milánóban.

„Parakenusaink Weisz Róbert vezetőedző irányításával már Milánóban vannak és eddig jó benyomásokat szereztek a verseny helyszínén, az Idroscalo-tavon. Fontos megemlíteni, hogy a nagyon sikeres gyorsasági válogatotthoz hasonlóan ezúttal már a parások is riói kvótákért harcolnak, hiszen a jövő évi paralimpián rendeznek majd először kajak-kenu versenyt – mondta Csabai Edvin, aki a Milánóba utazó felnőtt válogatott esélyeiről is beszélt.

– Nem fogalmaztunk meg konkrét elvárást, de idén is jó kiindulási alap lehet, ha azt mondom, amit Storcz Botond kollégám is jósolni szokott a világversenyek előtt, hogy 10 érem megszerzésére mindenképpen esélyünk lehet, ezen kívül szeretnénk az összes lehetséges kvótát elhozni Milánóból. Ehhez jellemzően az első 6-8. hely valamelyikén kell végeznie az egységeinknek minden olimpiai számban.”

Csabai Edvin az újságíróknak működés közben is bemutatta a sportág legújabb innovációját. Az MKKSZ egy webes alkalmazást hozott létre a szurkolók és az újságírók számára. A mobileszközökre optimalizált kajakkenuvilag.hu oldal segítségével a világbajnokság – és mostantól minden jelentősebb nemzetközi verseny – során az érdeklődők kényelmesen követhetik a rajtidőpontokat, az eredményeket, vagy akár kedvenc sportolójuk összes pályán eltöltött percét. A kajakkenusport.hu-n pedig továbbra is olvashatóak lesznek az eseményekről szóló hosszabb helyszíni tudósítások.

A sportszakmai kérdéseken túl a sajtótájékoztatón ünnepélyesen bejelentették, hogy egy valódi világmárka lett a közelmúltban az MKKSZ együttműködő partnere. A Mercedes-Benz Hungária a következő években autókkal segíti a sportágat céljai elérésben, többek közt néhány Kecskeméten gyártott Mercedes-Benz CLA és CLA Shooting Brake modellel.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy mostantól partnereink között üdvözölhetjük a Magyar Kajak-Kenu Szövetséget” – mondta Sztipichné Kozári Edina, a Mercedes-Benz Hungária Kft. marketing és PR vezetője, aki úgy fogalmazott, hogy a kajak-kenu válogatott tagjaiban és a Mercedes-Benz munkatársaiban az a közös, hogy mindannyian a világszínvonal elérésére törekednek és hozzátette, hogy hosszútávon szeretnék támogatni a sportágat céljai és úticéljai elérésében.

Teljes galéria megtekintése

Öt kvóta a cél paraversenyzőinknek a szegedi vébén

A magyar para kajak-kenu válogatott számára is elkezdődtek az edzőtáborozások. Számukra is a szegedi világbajnokság lesz az év fő eseménye, amelyen Weisz Róbert szövetségi kapitány szerint akár érmeket is nyerhetünk.

Hír

Havonta egy hosszú hétvégén jönnek össze legjobb paraversenyzőink egy-egy közös munkára, februárban tartották az első, négynapos edzőtábort Dunavarsányban. „Ezeknek az elsődleges célja, hogy együtt legyenek a versenyzők, hogy összerázódjon a csapat. Ilyenkor új ingert kapnak a közös edzésmunka által” – kezdte Weisz Róbert szövetségi kapitány, aki kiemelte, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság új elnöke, Szabó László és a szakmai igazgató, Ligárt Balázs is meglátogatta a csapatot Dunavarsányban.

„Szeretném megköszönni a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek és a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, hogy közösen biztosítják a felkészülés és a versenyeztetés feltételeit. Ennek is köszönhetjük, hogy március 18-án, hétfőn elutazhatnak a legjobbak Csamangó Attila vezetésével az olaszországi Sabaudiába edzőtáborba. Erre azért van szükség, mert jövő májusban lesz egy pótkvalifikációs világbajnokság, amely előtt el kell majd mennünk egy melegvízi edzőtáborba, ezért most kipróbáljuk Sabaudiát” – mondta Weisz Róbert.

Varga Katalin negyedik lett a tavalyi vébén, ez az idén olimpiai kvótát érne

Varga Katalin és Suba Róbert biztosan kiutazik Olaszországba, Juhász Tamás kisebb sérülést szenvedett, az ő részvétele még kérdéses. Ezt követően még egy összetartást tervez a paraválogatott, majd májusban a rangsorolóval elindul számukra is a versenyszezon, május végén pedig Poznanban már az Európa-bajnokságon kell helytállniuk. Azon a hétvégén világkupát rendeznek az ép gyorsasági versenyzőknek, előtte, kedden és szerdán tartják a paraversenyeket.

A para szakágban is a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság a szezon fő versenye, itt és a jövő évi pótkvalifikációs vébén lehet csak megszerezni az olimpiai kvótákat. A parásoknál, ha valaki kajakban szerez egy kvótát, akkor kenuban is elindulhat majd Tokióban – ehhez az első hat között kell végezni a szegedi vébén.

Suba Róbert számára reális lehet az éremszerzés a szegedi vébén is

„Ha az elmúlt év eredményeit nézzük, akkor öt kvótára reális esélyünk lehet, Suba Robi és Juhász Tomi két-két kvótát szerezhet, Varga Kati pedig azért csak egyet, mert az ő kategóriájában csupán kajakban rendeznek futamot az olimpián, kenuban nem. A realitások azt mutatják, hogy egy-két érmet nyerhetünk a szegedi vébén, míg Rozbora Andrásnak és Kiss Eriknek jövőre, a pótkvalifikációs világbajnokságon talán lehet esélye még olimpiai kvótát szerezni” – zárta Weisz Róbert, a magyar paraválogatott szövetségi kapitánya.

Éva néni elment

Mély fájdalommal a szívünkben tudatjuk, hogy elhunyt a sportág örökös Éva nénije. Ő volt az MKKSZ szíve-lelke és motorja, mindenki “anyukája”, a fiatalabbaknak “nagymamája”.

Hír

Közel 40 évet dolgozott a kajak-kenu közelében, eleinte versenybíróként, majd a BKKSZ irodavezetőjeként és a szövetség minősítőbírójaként tevékenykedett. 1992 óta volt tagja a leigazolási és átigazolás bizottságnak, évtizedekre visszamenőleg tudott minden adatot, minden eredményt, ismert mindenkit és ami a legfontosabb, a közösségünk minden tagja felé szeretettel fordult.

Aki az elmúlt évtizedekben megfordult a sportágunkban, most mind Őt gyászolja!

Isten nyugosztaljon, drága Éva néni!

Sarlós Bernátné (1944-2019)