Mégse

35 hét háború

Kinőtte a kereteit Boros Adrián. Maratoni világbajnok kajakosunk az elmúlt két évben kinyitotta sportágában a kapukat, nem elégedett meg a hazai versenynaptár adta lehetőségekkel az éves válogatókkal, a világ- és Európa-bajnokságon való indulás jogával, vette a lapátját, s megnézte milyen új kihívásokat, és nem mellesleg milyen anyagi forrásokat adhat neki még sportága. Célja, hogy az év 52 hetéből legalább 30-35 héten versenyeken indulhasson.

Hír

Amikor a magyar sportban megjelent a Hosszú Katinka-jelenség, sokan idegenkedve szemlélték, hogy az addig megszokottól eltérően miként épít félig-meddig önerőből, saját elképzelései alapján karriert és egzisztenciát a bajai úszólány.

Maratoni világbajnok kajakosunk, Boros Adrián hasonló utat jár be, igaz az ő „műfajában” szerényebbek a lehetőségek, az elérhető pénzdíjak, így a megszerezhető hírnév is, mégis elismerésre méltó, hogy a hazai versenyrendszer adta keretekből, a válogatók, világ- és Európa-bajnoki indulás háromszögéből kilépve valami mást is csinál. Hogy hol kezdődött az ő utazása?

„Úgy négy esztendővel ezelőtt – meséli a kiváló kajakos. – Egészen jó, átlagos kajakos voltam, és sikerült a Tolnai Kajak-Kenu SE-be igazolnom. Itt ismerkedtem meg az edzőmmel, Barina Józseffel, aki kapacitált, hogy minél többet versenyezzek. A mi versenyszezonunk májustól szeptemberig tart, ez többnyire a hazai válogatókból, egy-egy világkupa-indulásból, valamint az Európa-bajnoki és világbajnoki szereplésből áll. Jóska bá’ azonban októberre, novemberre és decemberre is leszervezett nekem versenyeket, azt akarta, hogy minél több tapasztalatot szerezzek. Nem tudtam, hogy mi ennek az oka, de nem is akartam megkérdőjelezni őt. Aztán 2014-ben úgy alakult, hogy az akkori páros társammal, Máthé Gáborral el tudtunk indulni egy dél-afrikai háromnapos versenyen, a híres Dusi maratonon, amelyről játékfilm is készült. Elég sokba kerül egy ilyen út, a repülőjegy, a hajóbérlés, az ottani élet, de Gábor támogatókat szerzett, és bizony mi is rendesen belenyúltunk a zsebünkbe, hogy rajthoz állhassunk. Ám ott, azokban a napokban rátaláltam valamire, amit nagyon is el tudtam képzelni magamnak.”

Dél-Afrikában, Dél-Amerikában, a Távol-Keleten, Ausztráliában és Európában is számos olyan többnapos, kihívásokkal teli verseny várja a kajakosokat, amelyek nem csak kalandokat ígérnek, de pénzdíjak megnyerésére is lehetőséget adnak. Boros Adriánban pedig megfogalmazódott egy új versenyzői szemlélet.

„Az első néhány év befektetés volt. Sok pénzt és még több energiát tettem bele annak érdekében, hogy indulhassak ezeken a versenyeken. Kicsiben kezdtem, veszteségekkel, a többiek ma már csak azt látják, hogy hol vagyok, hova jutottam, és hogy rendszeresen meghívást kapok ezekre a versenyekre, amelyeken az idén már majdnem minden egyes alkalommal a dobogón tudtam végezni – meséli a 27 esztendős versenyző. – Míg a magyar versenyzők egy évtizedek óta megszokott felkészülési ciklus szerint élnek, dolgoznak, nekem gyakorlatilag január első hetétől kezdve december közepéig garantálnom kell a nyolcvanöt-kilencven százalékos formát, hogy minél jobb eredményt elérhessek és még több ilyen versenyre kapjak meghívást. Nyilván ennek az életformának hátrányai is vannak, sosem vagyok otthon, hiányoznak a barátaim, a családom, a saját ágyam, de megéri, mert bizonyos szempontból kinyitotta számomra a világot.”

Boros Adrián nem tagadja, hogy a 2015-ben a győri maratoni világbajnokságon megnyert páros arany- és egyéni ezüstérem is kellett ahhoz, hogy felfigyeljenek rá a világ nagy pénzdíjas maratoni versenyeinek szervezői. 2016 óta már dél-afrikai támogatók állnak mellette, akik a repülőjegy mellett az ottani versenyszezonra (ez januártól áprilisig tart) lakást, autót bérelnek neki, másfél-két hónapra finanszírozzák a kint tartózkodását. A tolnai maratoni kajakos a piacon legnagyobbnak számító portugál hajógyártó cég támogatottja lett, bárhol jár a világban, a legjobb minőségű kajakok várnak rá, idén pedig – és ez a nem olimpiai szakágban ritka jelenség – erős hazai szponzorra is talált.

„Több olyan versenyem is van, amelyre csak repülőjegyet kell váltanom, a szervezőktől szállást, rajtpénzt és jó eredmény esetén pénzdíjat is kapok. Versenye válogatja, hogy mennyit. Van olyan, amelyen csak hatvanezer forintot lehet nyerni, van ahol hatszázezret, vagy még többet. Az idén fedeztem fel magamnak a tengeri kajakversenyeket, amelyeken háromezer-ötezer dollár között vannak a dobogós helyezések. Persze ez más műfaj, külön meg kell tanulni, hogyan kell az óceánon megélni, és az elittől itt én még messze vagyok. Ha már pénzezünk, mi maratonisták csak töredékét kapjuk az olimpiákon induló sportolók támogatásának, s a TAO-pénzek idejében nagyon nehéz a mi sportágunkban, pláne a mi szakágunkban szponzorokra találni.”

Magyarországon egy sportoló megélhetését az egyesülettől kapott fizetése mellett az eredményei alapján megítélt Gerevich-ösztöndíj, egyetemi tanulmányok esetén a Sportcsillagok ösztöndíj, valamint szponzori pénzek biztosítják. Boros Adrián emellé teheti hozzá a pénzdíjakat, amelyek idén kezdtek el csordogálni a bankszámlájára.

„Nyilván fontos, hogy ezekkel a versenyekkel biztosítom a megélhetésem, esetleg a jövőmet is, de elsősorban nem a pénzért kajakozom, hanem azért mert szeretem, amit csinálok. Sokat dolgoztam érte, hogy idáig eljussak, és most élvezem, hogy versenyről versenyre megyek, élményeket szerzek, rengeteg új barátom lett, s sok tapasztalatot gyűjtöttem a maratoni világversenyekhez. A célom, hogy az év 52 hetéből legalább 30-35 héten versenyezni tudjak valahol a világban, ami nem lehetetlen, csak jól fel kell építeni ezt a rendszert, és természetesen anyagi háttér is kell hozzá. Nem egyszerű, de érdemes kipróbálni!”

Kalandvágyó típus

„Adrián kalandvágyó típus, szeret új dolgokat kipróbálni és igyekszik mindenben a legjobb lenni. Ő tudja, hogy mire van szüksége, én pedig megbízom benne, de azt érzékelem, hogy jó hatással van a páros teljesítményünkre az a sok tapasztalat, amit ezeken a versenyeken összeszed. Én például nem lennék alkalmas ilyen életre, mert nem tudnék ennyi időt távol tölteni az otthonomtól.”

Solti László, Boros Adrián párja a maratoni versenyeken

Rejtegetett sportág

„Úgy érzem, mindenképpen jót tenne a kajak-kenu sportnak, ha nálunk is lenne pénzdíjas sorozat, de ez csak akkor kivitelezhető, ha profibb közvetítéseket biztosítanak, illetve a nemzetközi szövetség sokkal jobban felépíti a sportolókat, mert vannak a sportágunkban érdekes sztorik, arcok. Sokkal komolyabb közösségi médiavállalás kellene az ICF részéről, látványos anyagokat lehetne készíteni edzésekről, módszertanról, regenerációról. Ha ez fejlődik, több támogatót is érdekelne a kajak-kenu,  egy nagyon szerethető sportágat rejtegetünk.”

Szabó Gabriella, háromszoros olimpiai bajnok kajakos

Névjegy

Boros Adrián

Született: 1990. szeptember 18.

Sportága: maratoni kajak

Legjobb eredményei: maratoni világbajnok párosban (2015), maratoni világbajnoki ezüstérmes egyéniben (2015), maratoni Európa-bajnok párosban (2017), Marathon world series 1. hely

Idei fontosabb pénzdíjas versenyei: Rio Negro (Argentína) 3. hely, Dusi maraton (Dél-Afrika) 16. hely, Stihl Umkomaas maraton (Dél-Afrika) 7. hely, Amszterdam Waterlan maraton (Hollandia) 3. hely, Berg River maraton (Dél-Afrika) 1. hely, Fish River maraton (Dél-Afrika) 3. hely, World Series, Sanghaj és Shaoxing (Kína) 2. és 3. hely

Forrás: Nemzeti Sport/Lipiczky Ágnes

Megvan a vb-re és Eb-re utazó keret

A hétvégi szolnoki válogatót követően Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány előterjesztésére a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége elfogadta a magyar válogatott keret névsorát a soron következő korosztályos világversenyekre.

Hír

Az első ilyen világversenyt, az ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságot az olaszországi Auronzóban rendezik.

A magyar válogatott kerete az Eb-re:

Az év fő versenye, a világbajnokság július 26. és 29. között lesz Plovdivban. Az Eb-n még nem, de itt már elindul Takács Tamara is. A még mindig csak 21 éves kajakos, aki már a felnőttek között is világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát, 500 és 1000 egyesben áll rajthoz Bulgáriában.

A magyar válogatott kerete a vb-re:

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége részéről elfogadásra került a felnőtt, az U23-as és az ifjúsági maratoni Európa-bajnokságra utazó magyar keret is.

A maraton Eb-re utazó csapat:

 

Emberfeletti magyar teljesítmény az Eb-n

Akárcsak tavaly, az idén is 15 érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott az Európa-bajnokságon, és bár az aranyérmek számában nem léptünk előre, de Hüttner Csaba szerint ez sokkal erősebb Eb volt, mint a tavalyi, mivel ez a verseny kvalifikált az Európa Játékokra.

Hír

„Abszolút elégedett vagyok a teljesítménnyel. A célunk az, hogy a világbajnokságra megtartsuk ezt a jó formát – kezdte az értékelést a szövetségi kapitány, aki a szakágakon is végigment, kezdve a férfi kenuval. – Kiss Tamás negyedik helye egy előre mutató teljesítmény, benne lett volna egy érem is. A dobogóra nehéz felállni a vb-n, de egy stabil pontszerző hely meg lehet neki is.

A párosokat pedig tovább kell erősíteni, és konkurenciát kell teremteni nekik.”

Az 500 férfi kajak négyes a bravúrosnak mondható harmadik helyen végzett, Hüttner Csaba szerint reálisan a harmadik legjobb négyes most a miénk a spanyolok és a németek mögött. „Nagyon boldog lennék, ha a vb-n is a dobogóra tudnának állni a srácok, akiknek most azért kell dolgozniuk, hogy csökkentsék a hátrányukat a spanyolok és a németek mögött a vb-ig, majd pedig az olimpiáig.”

A férfi kajak négyes remekül ment, de tovább kell fejlődni, hogy utolérjük a két legjobb egységet

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a férfi kajakosoknál az 1000 méter párosban állunk a legtávolabb az olimpiai kvótaszerzéstől. Nagyon bízik ugyanakkor az 500-on most Európa-bajnoki címet nyert Mozgi Milán, Somorácz Tamás kettősben, de fel kell építeni melléjük további párosokat.

A férfi egyes kajakosoknál Hüttner Csaba szerint két versenyző emelkedik ki, a portugál Fernando Pimenta és Kopasz Bálint. „Azt azért látni kell, hogy a hazai versenyeken Bálint nincs olyan erőkifejtésre kényszerítve, mint itt a világversenyeken, és az 500 méterre elkészült az erejével fejben és fizikálisan, innentől kezdve csak az 1000 egyesre fog koncentrálni, ami szerintem jó döntés.”

Kopasz Bálintnak sok volt az 500 és az 1000 egyes, mostantól csak a hosszabb távra koncentrál

A szülés után két Eb-arannyal és egy Eb-ezüsttel visszatért Kozák Danutáról a szövetségi kapitány elmondta, hogy számított erre a remek teljesítményre, és örül, hogy az ötszörös olimpiai bajnok bebizonyította, hogy továbbra is Magyarország egyik legjobb sportolója, és mindig lehet rá számítani.

A kenus Balla Virág ugyancsak három érmet, két aranyat és egy bronzot nyert.

„Ezen a versenyen emberfelettit alkotott,

ez a teljesítmény egy nagy lökést adhat neki a világbajnokságra, de nem szabad ezzel megelégedni, hiszen a vb-n kanadai és kínai versenyzők is lesznek, ezért tovább kell dolgozni és fejlődni.”

Kozák Danuta mellett Balla Virág volt a magyar válogatott másik sztárja

A világbajnokságot augusztus 22. és 26. között Portugáliában rendezik, előtte, július 13. és 15. között vár még egy válogató a versenyzőkre Szolnokon.