35 hét háború

Kinőtte a kereteit Boros Adrián. Maratoni világbajnok kajakosunk az elmúlt két évben kinyitotta sportágában a kapukat, nem elégedett meg a hazai versenynaptár adta lehetőségekkel az éves válogatókkal, a világ- és Európa-bajnokságon való indulás jogával, vette a lapátját, s megnézte milyen új kihívásokat, és nem mellesleg milyen anyagi forrásokat adhat neki még sportága. Célja, hogy az év 52 hetéből legalább 30-35 héten versenyeken indulhasson.

Hír

Amikor a magyar sportban megjelent a Hosszú Katinka-jelenség, sokan idegenkedve szemlélték, hogy az addig megszokottól eltérően miként épít félig-meddig önerőből, saját elképzelései alapján karriert és egzisztenciát a bajai úszólány.

Maratoni világbajnok kajakosunk, Boros Adrián hasonló utat jár be, igaz az ő „műfajában” szerényebbek a lehetőségek, az elérhető pénzdíjak, így a megszerezhető hírnév is, mégis elismerésre méltó, hogy a hazai versenyrendszer adta keretekből, a válogatók, világ- és Európa-bajnoki indulás háromszögéből kilépve valami mást is csinál. Hogy hol kezdődött az ő utazása?

„Úgy négy esztendővel ezelőtt – meséli a kiváló kajakos. – Egészen jó, átlagos kajakos voltam, és sikerült a Tolnai Kajak-Kenu SE-be igazolnom. Itt ismerkedtem meg az edzőmmel, Barina Józseffel, aki kapacitált, hogy minél többet versenyezzek. A mi versenyszezonunk májustól szeptemberig tart, ez többnyire a hazai válogatókból, egy-egy világkupa-indulásból, valamint az Európa-bajnoki és világbajnoki szereplésből áll. Jóska bá’ azonban októberre, novemberre és decemberre is leszervezett nekem versenyeket, azt akarta, hogy minél több tapasztalatot szerezzek. Nem tudtam, hogy mi ennek az oka, de nem is akartam megkérdőjelezni őt. Aztán 2014-ben úgy alakult, hogy az akkori páros társammal, Máthé Gáborral el tudtunk indulni egy dél-afrikai háromnapos versenyen, a híres Dusi maratonon, amelyről játékfilm is készült. Elég sokba kerül egy ilyen út, a repülőjegy, a hajóbérlés, az ottani élet, de Gábor támogatókat szerzett, és bizony mi is rendesen belenyúltunk a zsebünkbe, hogy rajthoz állhassunk. Ám ott, azokban a napokban rátaláltam valamire, amit nagyon is el tudtam képzelni magamnak.”

Dél-Afrikában, Dél-Amerikában, a Távol-Keleten, Ausztráliában és Európában is számos olyan többnapos, kihívásokkal teli verseny várja a kajakosokat, amelyek nem csak kalandokat ígérnek, de pénzdíjak megnyerésére is lehetőséget adnak. Boros Adriánban pedig megfogalmazódott egy új versenyzői szemlélet.

„Az első néhány év befektetés volt. Sok pénzt és még több energiát tettem bele annak érdekében, hogy indulhassak ezeken a versenyeken. Kicsiben kezdtem, veszteségekkel, a többiek ma már csak azt látják, hogy hol vagyok, hova jutottam, és hogy rendszeresen meghívást kapok ezekre a versenyekre, amelyeken az idén már majdnem minden egyes alkalommal a dobogón tudtam végezni – meséli a 27 esztendős versenyző. – Míg a magyar versenyzők egy évtizedek óta megszokott felkészülési ciklus szerint élnek, dolgoznak, nekem gyakorlatilag január első hetétől kezdve december közepéig garantálnom kell a nyolcvanöt-kilencven százalékos formát, hogy minél jobb eredményt elérhessek és még több ilyen versenyre kapjak meghívást. Nyilván ennek az életformának hátrányai is vannak, sosem vagyok otthon, hiányoznak a barátaim, a családom, a saját ágyam, de megéri, mert bizonyos szempontból kinyitotta számomra a világot.”

Boros Adrián nem tagadja, hogy a 2015-ben a győri maratoni világbajnokságon megnyert páros arany- és egyéni ezüstérem is kellett ahhoz, hogy felfigyeljenek rá a világ nagy pénzdíjas maratoni versenyeinek szervezői. 2016 óta már dél-afrikai támogatók állnak mellette, akik a repülőjegy mellett az ottani versenyszezonra (ez januártól áprilisig tart) lakást, autót bérelnek neki, másfél-két hónapra finanszírozzák a kint tartózkodását. A tolnai maratoni kajakos a piacon legnagyobbnak számító portugál hajógyártó cég támogatottja lett, bárhol jár a világban, a legjobb minőségű kajakok várnak rá, idén pedig – és ez a nem olimpiai szakágban ritka jelenség – erős hazai szponzorra is talált.

„Több olyan versenyem is van, amelyre csak repülőjegyet kell váltanom, a szervezőktől szállást, rajtpénzt és jó eredmény esetén pénzdíjat is kapok. Versenye válogatja, hogy mennyit. Van olyan, amelyen csak hatvanezer forintot lehet nyerni, van ahol hatszázezret, vagy még többet. Az idén fedeztem fel magamnak a tengeri kajakversenyeket, amelyeken háromezer-ötezer dollár között vannak a dobogós helyezések. Persze ez más műfaj, külön meg kell tanulni, hogyan kell az óceánon megélni, és az elittől itt én még messze vagyok. Ha már pénzezünk, mi maratonisták csak töredékét kapjuk az olimpiákon induló sportolók támogatásának, s a TAO-pénzek idejében nagyon nehéz a mi sportágunkban, pláne a mi szakágunkban szponzorokra találni.”

Magyarországon egy sportoló megélhetését az egyesülettől kapott fizetése mellett az eredményei alapján megítélt Gerevich-ösztöndíj, egyetemi tanulmányok esetén a Sportcsillagok ösztöndíj, valamint szponzori pénzek biztosítják. Boros Adrián emellé teheti hozzá a pénzdíjakat, amelyek idén kezdtek el csordogálni a bankszámlájára.

„Nyilván fontos, hogy ezekkel a versenyekkel biztosítom a megélhetésem, esetleg a jövőmet is, de elsősorban nem a pénzért kajakozom, hanem azért mert szeretem, amit csinálok. Sokat dolgoztam érte, hogy idáig eljussak, és most élvezem, hogy versenyről versenyre megyek, élményeket szerzek, rengeteg új barátom lett, s sok tapasztalatot gyűjtöttem a maratoni világversenyekhez. A célom, hogy az év 52 hetéből legalább 30-35 héten versenyezni tudjak valahol a világban, ami nem lehetetlen, csak jól fel kell építeni ezt a rendszert, és természetesen anyagi háttér is kell hozzá. Nem egyszerű, de érdemes kipróbálni!”

Kalandvágyó típus

„Adrián kalandvágyó típus, szeret új dolgokat kipróbálni és igyekszik mindenben a legjobb lenni. Ő tudja, hogy mire van szüksége, én pedig megbízom benne, de azt érzékelem, hogy jó hatással van a páros teljesítményünkre az a sok tapasztalat, amit ezeken a versenyeken összeszed. Én például nem lennék alkalmas ilyen életre, mert nem tudnék ennyi időt távol tölteni az otthonomtól.”

Solti László, Boros Adrián párja a maratoni versenyeken

Rejtegetett sportág

„Úgy érzem, mindenképpen jót tenne a kajak-kenu sportnak, ha nálunk is lenne pénzdíjas sorozat, de ez csak akkor kivitelezhető, ha profibb közvetítéseket biztosítanak, illetve a nemzetközi szövetség sokkal jobban felépíti a sportolókat, mert vannak a sportágunkban érdekes sztorik, arcok. Sokkal komolyabb közösségi médiavállalás kellene az ICF részéről, látványos anyagokat lehetne készíteni edzésekről, módszertanról, regenerációról. Ha ez fejlődik, több támogatót is érdekelne a kajak-kenu,  egy nagyon szerethető sportágat rejtegetünk.”

Szabó Gabriella, háromszoros olimpiai bajnok kajakos

Névjegy

Boros Adrián

Született: 1990. szeptember 18.

Sportága: maratoni kajak

Legjobb eredményei: maratoni világbajnok párosban (2015), maratoni világbajnoki ezüstérmes egyéniben (2015), maratoni Európa-bajnok párosban (2017), Marathon world series 1. hely

Idei fontosabb pénzdíjas versenyei: Rio Negro (Argentína) 3. hely, Dusi maraton (Dél-Afrika) 16. hely, Stihl Umkomaas maraton (Dél-Afrika) 7. hely, Amszterdam Waterlan maraton (Hollandia) 3. hely, Berg River maraton (Dél-Afrika) 1. hely, Fish River maraton (Dél-Afrika) 3. hely, World Series, Sanghaj és Shaoxing (Kína) 2. és 3. hely

Forrás: Nemzeti Sport/Lipiczky Ágnes

Kitüntetést kapott Szőke Attila edzője

Pár hónap híján 27 éve foglalkozik kenus utánpótlás-neveléssel Guj Attila, mégpedig olyan szakma iránti lelkesedéssel, ami mindig átsegítette az esetleges nehézségeken. A Lágymányosi Spari kötelékében tevékenykedő kiváló tréner – az ifi Eb és vb győztes Szőke Attila nevelőedzője - szerint a jó edzőnek legalább akkora kitartásra van szüksége, mint az élversenyzőknek.

Hír

Milyen érzésekkel, gondolatokkal fogadta, hogy a napokban Ön kapta meg az “Újbuda kiváló edzője” elismerést?

Mindenképpen meglepett, nagy megtiszteltetés ez számomra. Nem vagyok egy fiatal edző, másképp gondolkodom, mint mondjuk húsz éve; az erkölcsi elismeréseknek az én koromban már jobban örül az ember. Ifjúsági Európa- és világbajnokok minden évben vannak,  így ez önmagában még nem feltétlen adna okot kitüntetésre.  Az elismerés a hosszú időn át elvégzett szakmai-nevelő munkának szól, amint azt az oklevél is említi. 1991 őszétől vagyok edző, nagyon jól esik, ha az emberre így gondolnak. Nagyon örültem neki és köszönöm azoknak, akik jelöltek. Egyébként lehet, hogy furcsa, amit mondok, de a környezetemben egy csomó ember van, aki szintén érdemes lenne erre a címre – és ezzel nem a saját szerepemet vagy eredményemet akarom kisebbítem. Nem is beszélve arról, hogy az Attilával elért szakmai siker sem csupán az enyém, hiszen ez egy csapatmunka. Benne van az egyesület, a kollégák, köztük a korábbi nevelőedző, Dávid Eszter, vagy például a gyúró, az orvos, akik nélkül aligha érhettük volna el ezt az eredményt.

Minek köszönhető, hogy az edzői pályát választotta?

Semmiféleképp sem anyagi meggondolások vezettek, hanem leginkább az, hogy nekem ez a sportág tetszett. Előtte nyolc évig versenyeztem, aztán másutt dolgoztam három évig. Ez azért fontos, mert  ezáltal kaptam egy felkészítést arra, hogy tudjak emberekhez, kollégákhoz igazodni, megtanultam a munkafegyelmet és még sok minden mást. Úgy gondolom, ha a versenyzői pálya után azonnal edzőként kezdek, nem biztos, hogy kibírtam volna ennyi időt. Azért mondom ezt, mert látom, hogy sokan beleugranak az edzőségbe, gyorsan akarnak eredményt elérni, aztán kudarcként élik meg, ha nem úgy jönnek össze a dolgok.

Az utánpótlás-nevelés ráadásul természeténél fogva amúgy is a sokáig-, vagy akár a mindvégig „csendes”, illetve kevésbé látványos előkészítésről szól…

Ez így van. Itt borzasztó nagy türelemre van szükség. Meg önfegyelemre, kitartásra és egyfajta fanatizmusra. Épp, mint egy jó versenyzőnek. Sokaknak pár év után elmegy a kedvük, mert mielőtt belevágnak, azt gondolják, hogy ez a munka nagyon könnyű. Azt hiszem, hogy aki nem amiatt fog hozzá, mert nagyon szereti, hanem csak úgy „próbálkozik”, az ki is fog esni ebből a szakmából, az nem való edzőnek.

Milyen szakmai példákat tartott követendőnek?

Néztem az idősebb kollégákat és mindig azt figyeltem, hogy kitől mit lehet tanulni. Mert azt mindig lehet, adott esetben még azoktól is, akiktől azt tanulhatja meg az ember, hogy hogyan nem szeretne csinálni valamit. De szerencsére körülöttem olyan kenus kollégák voltak, akikről abszolút pozitív értelemben tudtam példát venni. Mindenekelőtt a saját edzőmet, Ludasi Róbertet említem, aki borzasztóan tudta fanatizálni a versenyzőit. Tőle nagyon sokat tanultam. De legalább ilyen fontos számomra Kása Ferenc vagy Hubik András illetve jelenlegi kollégám, Koletics Mikós szakmai tudása – példája, amiből szintén sokat lehetett meríteni.

Mi az, ami a munkájában teljes mértékben saját szemléletet tükröz, mondhatni „Guj-módszer”-nek tekinthető?

Nem biztos, hogy  csak én csinálom így, de például nem bontom szét a csapatomat annak alapján, hogy ki mire képes. Nem rekesztem ki, nem bántom azokat a gyerekeket, akik nem tudnak versenyezni. A csoport a mai napig úgy néz ki, hogy ők együtt vannak a csúcsversenyzőkkel.

Egy ilyen megoldás kétségkívül nagyon emberséges, de az élenjárókat nem hátráltatja túlságosan az előrelépésben?

Erre csak azt tudom mondani,  hogy valahol minden kiegyenlítődik. A régi tanítványok, akik nem feltétlen voltak élversenyzők, nagyon sokat segítenek vissza nekünk. Sokszor hajót vesznek, eszközöket, lapátot. Nekik köszönhető például, hogy az ifi világbajnok Szőke Attila egy normális kenuban tud versenyezni.  El lehet képzelni: odakerül az ember kezébe egy gyémánt és ha nincs meg az induláshoz a szülői tőke, és az egyesület sem túl tehetős, akkor akár el is veszhetne az a versenyző. De nem csak ilyen formában működik a kiegyenlítődés. Nobilis Márton, aki tavaly óta az elnökünk,  annak idején nálam kenuzott és  most tízenegynéhány év után visszatért hozzánk. Nagyon büszke vagyok erre is, mert ebben valahol az én egykori munkám is benne van. Szóval olyan erkölcsi plusszokat kapok, amik bőven ellensúlyozzák azokat az esetleges kompromisszumokat, ami egy szétválasztás nélküli csoport nevelésével együtt jár.

Gyakorlati szempontból viszont egy idő után mégiscsak nehéz lenne összeegyeztetni a különböző szinten kenuzó sportolók felkészítését…

Nem csupán nehéz, hanem lehetetlen. Nekem ez eddig azért működött, mert arányaiban messze nem a csúcsversenyzők voltak többségben a csoportban.

A gyémánt-hasonlathoz visszatérve: adott esetben lehet valaki a világ egyik legjobb edzője, ha nem hozza össze a sors egy kivételes tehetségű versenyzővel, talán sosem produkál kiemelkedő eredményeket. Ön ezt hogy látja?

Igen, kell a szerencse. Előfordulhat persze, hogy valakinek ez hirtelen, rövid idő alatt összejön. Nekem nem volt ilyen mákom. De szerintem tíz utánpótlásedzőből kilenc olyan, mint én, vagyis megint csak oda kanyarodunk vissza, hogy szükség van a türelemre. Az edzői pályám alatt nekem óriási pechjeim is voltak, a tavalyi évben viszont minden bejött.

Ha a kizárólagos okot nem is, az apropót mégiscsak Szőke Attila párosban aratott győzelmei adták az elismeréshez. Miben áll az ő erőssége?

Mindenekelőtt az, hogy borzasztó jól tud idomulni a másik ember mozgásához és nagyon jól tud kormányozni is.  Egy 175 cm magas, 70 kilós fiatalemberről van szó, aki rendkívül  gyors és robbanékony, de a legspeciálisabb képessége talán az, hogy téthelyzetekben tud nagyot villantani: egy versenyen gyakran többet teljesít, mint edzésen.

Említette  az imént , hogy az anyagi feltételek még egy ilyen tehetséges versenyzőnél is kockázatot jelentenek. Mennyire tud így előre tervezni?

Nézze, a miénk egy olyan egyesület, ami anyagiakban soha nem dúskált; nem mondom, hogy napi gondjaink lennének, de nagyon messze vagyunk a csúcsegyesületektől. Ahogy a főnököm, Dávid Géza  szokta mondani, mi az „árnyékos oldalon” vagyunk, ezért egy ilyen egyesületnél sokkal nagyobbat kell domborítani. Ugyanakkor mindig érkeznek felajánlások és az elmúlt évtizedek alatt én is nagyon sokat kaptam ettől az egyesülettől. Meg sem fordul a fejemben, hogy elmenjek innen. Mi nagyon nagy gyereklétszámot tudunk megmozgatni, de a felnőttekre már nem igazán marad pénz.

Ha úgy alakul, szívesen vinné tovább Attilát a felnőtt mezőnyben is?

Hát hogyne. Természetesen. Ez nem is kérdés.

Az felnőtt mezőnybe való átlépés időszaka jellemzően mindig kritikus pont, hacsak nem kerül valaki  már 18-19 évesen a felnőtt menők közé. Ön szerint mi lenne a kulcsa annak, hogy a feltörekvő utánpótlás ebben a szakaszban ne vérezzen el?

A biztos eredmény sosem garantált, de 2-3 évet be kell fektetni keményen, másképp nem megy. A mai fiatalok más helyzetben vannak, mint annak idején mi. Őket ma már könnyebben elviszi egy biztosabbnak látszó lehetőség, ami kiszámíthatóbb és nem jár annyi lemondással. Viszont kitartás nélkül nem megy. Nincs mese. Én legalábbis így gondolom. Szerencsére, a szövetség részéről ma már vannak olyan előremutató dolgok, amik segíthetik az átmenetet. Nekem például húsz évvel ezelőtt is volt már egy ifi Eb-aranyérmesem, de akkor még szóba sem jött olyan lehetőség, hogy ezzel az eredménnyel egy utánpótláskorú versenyző központi támogatást élvezve külföldön edzőtáborozzon.  Az biztos, hogy szükség van az átmeneti időszak támogató finanszírozására is, hiszen ma már alig van „sportállás”, főleg a kenusoknál.

Mi a véleménye a női kenuról?

Ezzel kapcsolatban azt gondolom, hogy ha már felvették az olimpia műsorára,akkor foglalkoznunk kell vele és nem az alapján, hogy ez tetszik vagy nem tetszik. Minden változik és idővel más szempontok alapján működnek a dolgok. A mai világban maradiság lenne ezt a szakágat nem elfogadni. Nekem is van egy kenus lánytanítványom. Természetesen azt is megértem, hogy sokan azért viseltetnek ellenszenvvel a női kenu iránt, mert a két olimpiai férfi szám elvétele bizonyos tekintetben sokat ártott a sportágnak. De erről nem a női kenusok tehetnek…

 A tavalyi sikerek ellenére felvetődött, hogy a Slihoczky-Szőke páros nem feltétlen folytatja együtt tovább…

Igen, lehetséges, de nem fogunk kétségbeesni, ha bomlik ez a páros. Azt gondolom a tavalyi eredmény azt bizonyította, hogy Attila kiváló csapatember és ez más párral összetérdelve is érvényes.

Kikerülhetetlen, hogy az edző konkrét helyezésekben gondolkodva készítse el az adott idény szakmai tervét. Az Öné most milyen célkitűzéseket tartalmaz?

Valóban, létezik a megcélzott eredményeket tartalmazó terv, de szám szerint most nem szeretném ezt nyilvánossá tenni, mert nem akarok ezzel terhet tenni a versenyzőmre. Inkább úgy fogalmaznám meg az elképzeléseimet, hogy hasonló eredményeket szeretnék, mint tavaly, vagyis tartani a szintet a nemzetközi mezőnyben is. Az edző nyilván a minél jobb eredményekre törekszik. De ha a tanítványom éppen nem lesz első, akkor sem fogok leugrani a Gellért-hegyről.

Kemény munka és életre szóló élmények Dél-Afrikában

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a dél-afrikai edzőtábor hosszú távon lehet a téli bázisa a magyar kajak-kenusoknak. A válogatott versenyzők tökéletes körülmények között készülhetnek a szezonra, amely az elmúlt évek egyik legizgalmasabb idénye lesz.

Hír

A korábbi világ- és Európa-bajnok kenus márciusban két hetet töltött kint a Dél-Afrikában edzőtáborozó felnőtt és utánpótlás versenyzőkkel, és rendkívül elégedetten tért haza. „Roodeplaat Dam több szempontból is tökéletes hely az edzőtáborhoz, nincs időeltolódás, jók az időjárási körülmények, remek minőségű hajókban tudnak a versenyzők edzeni, és a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek már van négy saját motorosa is a helyszínen, a helyiek pedig kettőt adtak még ehhez” – kezdte beszámolóját Hüttner Csaba.

A magasan kvalifikált szálláson teljes igényt kielégítő konditerem is van, ami nem mellékes a felkészülés ezen időszakában, hiszen a sok evezés mellett kiegészítő edzéseket is kell tartani. A rengeteg munka mellett kikapcsolódási lehetőség is van a versenyzők számára, egyre másra teszik ki a közösségi oldalakra a szafarilátogatásokon készült, oroszlánsimogatós képeket vagy a vidámparkban felvett videókat.

Nádas Bence újabb találkozása az oroszlánokkal. @bence_nadas #lion #southafrica #cano #kajak

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,


„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szigorúan szakmai szempontok alapján választ edzőtábort, de természetesen nem egy utolsó szempont az sem, hogy olyan helyszínt találjunk a versenyzőknek, ahol fel is tudnak töltődni egy egyhetes vagy egy kéthetes ciklus végén. Ha egész héten keményen dolgoznak napi két-három edzéssel, és a hétvégén elmennek egy programra, amely

életre szóló élményt ad nekik, akkor a következő héten nem egy unott, fásult ember száll vízre, ez pedig nem hátrány.

Arról nem beszélve, hogy itthon csak állatkertben látható állatok, például zebrák mellett eveznek edzés közben” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Hüttner Csaba nem ment el szó nélkül a dél-afrikai edzőtábor hiányossága mellett sem, ez pedig az étkezés. „Nem a minőséggel, hanem a mennyiséggel van gond. Egyszerűen nincsenek itt felkészülve arra, hogy 30-40 fős csoportokat folyamatosan ellássanak megfelelő mennyiségű étellel. Ha sikerül megoldanunk ezt a problémát, már pedig miért ne sikerülne, akkor onnantól semmi panasz nem lehet majd erre a helyszínre, amely hosszú távon lehet a válogatott téli bázisa.”

Lapozható galéria:

 

Még mindig Dél-afrika. Pazar körülmények közt készülhet a magyar válogatott. #kajakkenusport #canoehungary #trainingcamp

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (@kajakkenusport) által megosztott bejegyzés,

A szövetségi kapitány a versenyzők formájával is elégedett volt, szerinte mindenki egy-két napon belül fel tudta venni a ritmust, meg tudta csinálni a saját mozgását, amely a nyári körülményeknek is köszönhető. „Nagyon jó teljesítményeket láttam, és bár voltak minimális húzódások, vagy megemlíthetem Kammerer Zoli betegségét is, de mindenki rendbejött két-három nap után. Az itteni időjárásban könnyebb meggyógyulni.”

Hüttner Csaba beszélt arról is, hogy férfi kajakban a hat olimpiai kvótából négyet 500 négyesben lehet megszerezni, és ez hatással van a válogatott versenyzők felkészülésére is. „Nagyon sokan ezért korábban kezdték a felkészülést, hogy a rangsorolóra már jó állapotba kerüljenek. A gyors kajakosok között szinte mindenkiben látok annyi fantáziát, hogy be tudjon kerülni a négyesbe, az adottságok alapján sokaknak helyük lenne a csapathajóban. Ez egy nagyon jó dolog, mert hatalmas a rivalizálás.”

Perfect conditions in #southafrica with @bridgittehartley • • #training #trainingcamp @icfsprint @braca_paddles @nelokayaks @premiumzrt

Dora Lucz (@ldori) által megosztott bejegyzés,

A szövetségi kapitány kitért arra, hogy a női kajakosoknál nagy nevek térnek vissza, például Kozák Danuta, Csipes Tamara, Szabó Gabriella vagy Douchev-Janics Natasa, ez ugyancsak hatással van a többi versenyző felkészülésére is. „A távollétükben egy másik generáció bebizonyította, hogy négyesben ők is tudnak már világbajnoki címet nyerni, szóval nagyon nagy kíváncsisággal várom a női kajakosok válogatóját is.”