Mégse

35 hét háború

Kinőtte a kereteit Boros Adrián. Maratoni világbajnok kajakosunk az elmúlt két évben kinyitotta sportágában a kapukat, nem elégedett meg a hazai versenynaptár adta lehetőségekkel az éves válogatókkal, a világ- és Európa-bajnokságon való indulás jogával, vette a lapátját, s megnézte milyen új kihívásokat, és nem mellesleg milyen anyagi forrásokat adhat neki még sportága. Célja, hogy az év 52 hetéből legalább 30-35 héten versenyeken indulhasson.

Hír

Amikor a magyar sportban megjelent a Hosszú Katinka-jelenség, sokan idegenkedve szemlélték, hogy az addig megszokottól eltérően miként épít félig-meddig önerőből, saját elképzelései alapján karriert és egzisztenciát a bajai úszólány.

Maratoni világbajnok kajakosunk, Boros Adrián hasonló utat jár be, igaz az ő „műfajában” szerényebbek a lehetőségek, az elérhető pénzdíjak, így a megszerezhető hírnév is, mégis elismerésre méltó, hogy a hazai versenyrendszer adta keretekből, a válogatók, világ- és Európa-bajnoki indulás háromszögéből kilépve valami mást is csinál. Hogy hol kezdődött az ő utazása?

„Úgy négy esztendővel ezelőtt – meséli a kiváló kajakos. – Egészen jó, átlagos kajakos voltam, és sikerült a Tolnai Kajak-Kenu SE-be igazolnom. Itt ismerkedtem meg az edzőmmel, Barina Józseffel, aki kapacitált, hogy minél többet versenyezzek. A mi versenyszezonunk májustól szeptemberig tart, ez többnyire a hazai válogatókból, egy-egy világkupa-indulásból, valamint az Európa-bajnoki és világbajnoki szereplésből áll. Jóska bá’ azonban októberre, novemberre és decemberre is leszervezett nekem versenyeket, azt akarta, hogy minél több tapasztalatot szerezzek. Nem tudtam, hogy mi ennek az oka, de nem is akartam megkérdőjelezni őt. Aztán 2014-ben úgy alakult, hogy az akkori páros társammal, Máthé Gáborral el tudtunk indulni egy dél-afrikai háromnapos versenyen, a híres Dusi maratonon, amelyről játékfilm is készült. Elég sokba kerül egy ilyen út, a repülőjegy, a hajóbérlés, az ottani élet, de Gábor támogatókat szerzett, és bizony mi is rendesen belenyúltunk a zsebünkbe, hogy rajthoz állhassunk. Ám ott, azokban a napokban rátaláltam valamire, amit nagyon is el tudtam képzelni magamnak.”

Dél-Afrikában, Dél-Amerikában, a Távol-Keleten, Ausztráliában és Európában is számos olyan többnapos, kihívásokkal teli verseny várja a kajakosokat, amelyek nem csak kalandokat ígérnek, de pénzdíjak megnyerésére is lehetőséget adnak. Boros Adriánban pedig megfogalmazódott egy új versenyzői szemlélet.

„Az első néhány év befektetés volt. Sok pénzt és még több energiát tettem bele annak érdekében, hogy indulhassak ezeken a versenyeken. Kicsiben kezdtem, veszteségekkel, a többiek ma már csak azt látják, hogy hol vagyok, hova jutottam, és hogy rendszeresen meghívást kapok ezekre a versenyekre, amelyeken az idén már majdnem minden egyes alkalommal a dobogón tudtam végezni – meséli a 27 esztendős versenyző. – Míg a magyar versenyzők egy évtizedek óta megszokott felkészülési ciklus szerint élnek, dolgoznak, nekem gyakorlatilag január első hetétől kezdve december közepéig garantálnom kell a nyolcvanöt-kilencven százalékos formát, hogy minél jobb eredményt elérhessek és még több ilyen versenyre kapjak meghívást. Nyilván ennek az életformának hátrányai is vannak, sosem vagyok otthon, hiányoznak a barátaim, a családom, a saját ágyam, de megéri, mert bizonyos szempontból kinyitotta számomra a világot.”

Boros Adrián nem tagadja, hogy a 2015-ben a győri maratoni világbajnokságon megnyert páros arany- és egyéni ezüstérem is kellett ahhoz, hogy felfigyeljenek rá a világ nagy pénzdíjas maratoni versenyeinek szervezői. 2016 óta már dél-afrikai támogatók állnak mellette, akik a repülőjegy mellett az ottani versenyszezonra (ez januártól áprilisig tart) lakást, autót bérelnek neki, másfél-két hónapra finanszírozzák a kint tartózkodását. A tolnai maratoni kajakos a piacon legnagyobbnak számító portugál hajógyártó cég támogatottja lett, bárhol jár a világban, a legjobb minőségű kajakok várnak rá, idén pedig – és ez a nem olimpiai szakágban ritka jelenség – erős hazai szponzorra is talált.

„Több olyan versenyem is van, amelyre csak repülőjegyet kell váltanom, a szervezőktől szállást, rajtpénzt és jó eredmény esetén pénzdíjat is kapok. Versenye válogatja, hogy mennyit. Van olyan, amelyen csak hatvanezer forintot lehet nyerni, van ahol hatszázezret, vagy még többet. Az idén fedeztem fel magamnak a tengeri kajakversenyeket, amelyeken háromezer-ötezer dollár között vannak a dobogós helyezések. Persze ez más műfaj, külön meg kell tanulni, hogyan kell az óceánon megélni, és az elittől itt én még messze vagyok. Ha már pénzezünk, mi maratonisták csak töredékét kapjuk az olimpiákon induló sportolók támogatásának, s a TAO-pénzek idejében nagyon nehéz a mi sportágunkban, pláne a mi szakágunkban szponzorokra találni.”

Magyarországon egy sportoló megélhetését az egyesülettől kapott fizetése mellett az eredményei alapján megítélt Gerevich-ösztöndíj, egyetemi tanulmányok esetén a Sportcsillagok ösztöndíj, valamint szponzori pénzek biztosítják. Boros Adrián emellé teheti hozzá a pénzdíjakat, amelyek idén kezdtek el csordogálni a bankszámlájára.

„Nyilván fontos, hogy ezekkel a versenyekkel biztosítom a megélhetésem, esetleg a jövőmet is, de elsősorban nem a pénzért kajakozom, hanem azért mert szeretem, amit csinálok. Sokat dolgoztam érte, hogy idáig eljussak, és most élvezem, hogy versenyről versenyre megyek, élményeket szerzek, rengeteg új barátom lett, s sok tapasztalatot gyűjtöttem a maratoni világversenyekhez. A célom, hogy az év 52 hetéből legalább 30-35 héten versenyezni tudjak valahol a világban, ami nem lehetetlen, csak jól fel kell építeni ezt a rendszert, és természetesen anyagi háttér is kell hozzá. Nem egyszerű, de érdemes kipróbálni!”

Kalandvágyó típus

„Adrián kalandvágyó típus, szeret új dolgokat kipróbálni és igyekszik mindenben a legjobb lenni. Ő tudja, hogy mire van szüksége, én pedig megbízom benne, de azt érzékelem, hogy jó hatással van a páros teljesítményünkre az a sok tapasztalat, amit ezeken a versenyeken összeszed. Én például nem lennék alkalmas ilyen életre, mert nem tudnék ennyi időt távol tölteni az otthonomtól.”

Solti László, Boros Adrián párja a maratoni versenyeken

Rejtegetett sportág

„Úgy érzem, mindenképpen jót tenne a kajak-kenu sportnak, ha nálunk is lenne pénzdíjas sorozat, de ez csak akkor kivitelezhető, ha profibb közvetítéseket biztosítanak, illetve a nemzetközi szövetség sokkal jobban felépíti a sportolókat, mert vannak a sportágunkban érdekes sztorik, arcok. Sokkal komolyabb közösségi médiavállalás kellene az ICF részéről, látványos anyagokat lehetne készíteni edzésekről, módszertanról, regenerációról. Ha ez fejlődik, több támogatót is érdekelne a kajak-kenu,  egy nagyon szerethető sportágat rejtegetünk.”

Szabó Gabriella, háromszoros olimpiai bajnok kajakos

Névjegy

Boros Adrián

Született: 1990. szeptember 18.

Sportága: maratoni kajak

Legjobb eredményei: maratoni világbajnok párosban (2015), maratoni világbajnoki ezüstérmes egyéniben (2015), maratoni Európa-bajnok párosban (2017), Marathon world series 1. hely

Idei fontosabb pénzdíjas versenyei: Rio Negro (Argentína) 3. hely, Dusi maraton (Dél-Afrika) 16. hely, Stihl Umkomaas maraton (Dél-Afrika) 7. hely, Amszterdam Waterlan maraton (Hollandia) 3. hely, Berg River maraton (Dél-Afrika) 1. hely, Fish River maraton (Dél-Afrika) 3. hely, World Series, Sanghaj és Shaoxing (Kína) 2. és 3. hely

Forrás: Nemzeti Sport/Lipiczky Ágnes

16 számban 8 magyar aranyérem a minivébén

Minden második számban magyar győzelem született a Poznanban zajló Olimpiai Reménységek Versenyén szombaton, amikor az 500-as futamokat rendezték meg.

Hír

A második nap során 16 döntőre került sor, ezeken nyolc arany-, öt ezüst- és három bronzérmet nyertek a magyar fiatalok.

Lány kajakosainkra most sem lehetett panasz, hiszen egyesben a 2002-es korosztályban Zupkó Vanda győzött, itt Vásárhelyi-Nagy Anna kilencedik lett, a 2003-asoknál kettős magyar siker született: Máró Anna nyert Ujfalvi Laura előtt, míg a 2001-esek között Szellák Szabina másodikként, Mányi Zsófia pedig harmadikként zárt.

Párosban a 2002/2003-as korosztályban a Rugás, Kőhalmi egység aranyérmes, itt a Fülöp, Kulcsár duó a negyedik helyen ért célba, a 2001-eseknél pedig a Lődi, Zupkó hajó ezüstérmet nyert, a Pazár, Kovács kettős ötödik lett. A Szellák, Kőhalmi, Csikós, Mányi négyes arany-, míg a Csizmazia, Rugási, Lődi, Máró kvartett bronzérmet szerzett.

Férfi kajakosaink is remekül szerepeltek 500 méteren, egyesben Kövesdi Patrik (2003) arany-, Opavszky Márk (2001) pedig ezüstérmes, a 2002-eseknél Keresztes Kristóf Domonkos a negyedik, Tamási Zsombor a hatodik helyen ért célba. Az Őry, Erdélyi, Redl, Vajda kajak négyes ezüstérmes, ugyanitt az Opavszky, Szendy, Majoros, Nyerges hajó hetedik lett.

Kenusaink is kitettek magukért, a lányoknál egyesben a 2003-asoknál Opavszky Réka arany-, Gönczöl Laura bronzérmet nyert, Horányi Dóra (2002) ötödik, Csorba Zsófia (2001) nyolcadik. Párosban a Gönczöl, Opavszky egység győzött, a Kuti, Horányi kettős ötödik a 2002/2003-as korosztályban, míg a 2001-eseknél a Csorba, Molnár duó a negyedik, a Seres, Uracs páros a nyolcadik.

Szép versenyzéssel a Hodován, Kollár, Horváth, Besenyei fiú kenu négyes is aranyérmet nyert.

Két nap után egészen elképesztő fölénnyel vezetjük az éremtáblát a megszerzett 15 arany-, 12 ezüst- és öt bronzéremmel.

Vasárnap a 200 méteres versenyekkel zárul a serdülők mini-világbajnoksága.

Élen az éremtáblán és a pontversenyben is fiataljaink

Fantasztikusan szerepeltek a magyar serdülő kajak-kenusok a mini-világbajnokságnak is mondott Olimpiai Reménységek Versenyén Poznanban.

Hír

A zárónapon is szereztünk három arany-, két ezüst- és három bronzérmet a 200-as döntőkben. Az első helyen Keresztes Kristóf Domonkos (2002-es korosztály) végzett K1-ben, valamint a Gönczöl, Opavszky (2002-2003 – fenti képünkön) lány és a Hodován, Kollár (2001) fiú kenu páros.

Ezüstérmet nyert Máró Anna (2003) és Lengyel Barnabás (2003) K1-ben, a bronzérmek pedig Orosz Ákosnak (K1, 2002), Gönczöl Laurának (C1, 2003) és a Besenyei, Horváth (2001) fiú kenu párosnak köszönhetőek.

A további magyar eredmények a vasárnapi 200 méteres döntőkről:
Lány K1: Ujfalvi Laura (2003) negyedik, Szellák Szabina (2001) negyedik, Zupkó Vanda (2002) hatodik, Mányi Zsófia (2001) hetedik.
Fiú K1: Opavszky Márk (2001) ötödik.
Lány C1: Opavszky Réka (2003) ötödik, Molnár Csenge (2001) hatodik, Horányi Dóra (2002) hetedik, Győri Ivett Julianna (2002) kilencedik.
Fiú C1: Kuska Bence (2003) negyedik, Hodován Dávid (2001) hetedik, Vajkai András (2002) kilencedik, Csanki Márk Bese (2003) kilencedik.
Lány C2: Csorba, Molnár (2001) negyedik, Kuti, Horányi (2002-2003) ötödik.
Fiú C2: Csanki, Papp (2002-2003) hatodik.
Fiú K2: Kurdi, Katona (2002-2003) ötödik, Keresztes, Vajda (2001) hatodik, Orosz, Tamási (2002-2003) hetedik, Erdélyi, Őry (2001) kilencedik
Lány K2: Fülöp, Kulcsár (2002-2003) negyedik, Pazár, Kovács (2001) hatodik, Szabó, Párdi (2001) nyolcadik

Az éremtáblán 18 arany-, 15 ezüst – és 7 bronzéremmel óriási fölénnyel végeztünk az élen, valamint az országok közötti pontversenyt is megnyertük a németek előtt.