Mégse

35 hét háború

Kinőtte a kereteit Boros Adrián. Maratoni világbajnok kajakosunk az elmúlt két évben kinyitotta sportágában a kapukat, nem elégedett meg a hazai versenynaptár adta lehetőségekkel az éves válogatókkal, a világ- és Európa-bajnokságon való indulás jogával, vette a lapátját, s megnézte milyen új kihívásokat, és nem mellesleg milyen anyagi forrásokat adhat neki még sportága. Célja, hogy az év 52 hetéből legalább 30-35 héten versenyeken indulhasson.

Hír

Amikor a magyar sportban megjelent a Hosszú Katinka-jelenség, sokan idegenkedve szemlélték, hogy az addig megszokottól eltérően miként épít félig-meddig önerőből, saját elképzelései alapján karriert és egzisztenciát a bajai úszólány.

Maratoni világbajnok kajakosunk, Boros Adrián hasonló utat jár be, igaz az ő „műfajában” szerényebbek a lehetőségek, az elérhető pénzdíjak, így a megszerezhető hírnév is, mégis elismerésre méltó, hogy a hazai versenyrendszer adta keretekből, a válogatók, világ- és Európa-bajnoki indulás háromszögéből kilépve valami mást is csinál. Hogy hol kezdődött az ő utazása?

„Úgy négy esztendővel ezelőtt – meséli a kiváló kajakos. – Egészen jó, átlagos kajakos voltam, és sikerült a Tolnai Kajak-Kenu SE-be igazolnom. Itt ismerkedtem meg az edzőmmel, Barina Józseffel, aki kapacitált, hogy minél többet versenyezzek. A mi versenyszezonunk májustól szeptemberig tart, ez többnyire a hazai válogatókból, egy-egy világkupa-indulásból, valamint az Európa-bajnoki és világbajnoki szereplésből áll. Jóska bá’ azonban októberre, novemberre és decemberre is leszervezett nekem versenyeket, azt akarta, hogy minél több tapasztalatot szerezzek. Nem tudtam, hogy mi ennek az oka, de nem is akartam megkérdőjelezni őt. Aztán 2014-ben úgy alakult, hogy az akkori páros társammal, Máthé Gáborral el tudtunk indulni egy dél-afrikai háromnapos versenyen, a híres Dusi maratonon, amelyről játékfilm is készült. Elég sokba kerül egy ilyen út, a repülőjegy, a hajóbérlés, az ottani élet, de Gábor támogatókat szerzett, és bizony mi is rendesen belenyúltunk a zsebünkbe, hogy rajthoz állhassunk. Ám ott, azokban a napokban rátaláltam valamire, amit nagyon is el tudtam képzelni magamnak.”

Dél-Afrikában, Dél-Amerikában, a Távol-Keleten, Ausztráliában és Európában is számos olyan többnapos, kihívásokkal teli verseny várja a kajakosokat, amelyek nem csak kalandokat ígérnek, de pénzdíjak megnyerésére is lehetőséget adnak. Boros Adriánban pedig megfogalmazódott egy új versenyzői szemlélet.

„Az első néhány év befektetés volt. Sok pénzt és még több energiát tettem bele annak érdekében, hogy indulhassak ezeken a versenyeken. Kicsiben kezdtem, veszteségekkel, a többiek ma már csak azt látják, hogy hol vagyok, hova jutottam, és hogy rendszeresen meghívást kapok ezekre a versenyekre, amelyeken az idén már majdnem minden egyes alkalommal a dobogón tudtam végezni – meséli a 27 esztendős versenyző. – Míg a magyar versenyzők egy évtizedek óta megszokott felkészülési ciklus szerint élnek, dolgoznak, nekem gyakorlatilag január első hetétől kezdve december közepéig garantálnom kell a nyolcvanöt-kilencven százalékos formát, hogy minél jobb eredményt elérhessek és még több ilyen versenyre kapjak meghívást. Nyilván ennek az életformának hátrányai is vannak, sosem vagyok otthon, hiányoznak a barátaim, a családom, a saját ágyam, de megéri, mert bizonyos szempontból kinyitotta számomra a világot.”

Boros Adrián nem tagadja, hogy a 2015-ben a győri maratoni világbajnokságon megnyert páros arany- és egyéni ezüstérem is kellett ahhoz, hogy felfigyeljenek rá a világ nagy pénzdíjas maratoni versenyeinek szervezői. 2016 óta már dél-afrikai támogatók állnak mellette, akik a repülőjegy mellett az ottani versenyszezonra (ez januártól áprilisig tart) lakást, autót bérelnek neki, másfél-két hónapra finanszírozzák a kint tartózkodását. A tolnai maratoni kajakos a piacon legnagyobbnak számító portugál hajógyártó cég támogatottja lett, bárhol jár a világban, a legjobb minőségű kajakok várnak rá, idén pedig – és ez a nem olimpiai szakágban ritka jelenség – erős hazai szponzorra is talált.

„Több olyan versenyem is van, amelyre csak repülőjegyet kell váltanom, a szervezőktől szállást, rajtpénzt és jó eredmény esetén pénzdíjat is kapok. Versenye válogatja, hogy mennyit. Van olyan, amelyen csak hatvanezer forintot lehet nyerni, van ahol hatszázezret, vagy még többet. Az idén fedeztem fel magamnak a tengeri kajakversenyeket, amelyeken háromezer-ötezer dollár között vannak a dobogós helyezések. Persze ez más műfaj, külön meg kell tanulni, hogyan kell az óceánon megélni, és az elittől itt én még messze vagyok. Ha már pénzezünk, mi maratonisták csak töredékét kapjuk az olimpiákon induló sportolók támogatásának, s a TAO-pénzek idejében nagyon nehéz a mi sportágunkban, pláne a mi szakágunkban szponzorokra találni.”

Magyarországon egy sportoló megélhetését az egyesülettől kapott fizetése mellett az eredményei alapján megítélt Gerevich-ösztöndíj, egyetemi tanulmányok esetén a Sportcsillagok ösztöndíj, valamint szponzori pénzek biztosítják. Boros Adrián emellé teheti hozzá a pénzdíjakat, amelyek idén kezdtek el csordogálni a bankszámlájára.

„Nyilván fontos, hogy ezekkel a versenyekkel biztosítom a megélhetésem, esetleg a jövőmet is, de elsősorban nem a pénzért kajakozom, hanem azért mert szeretem, amit csinálok. Sokat dolgoztam érte, hogy idáig eljussak, és most élvezem, hogy versenyről versenyre megyek, élményeket szerzek, rengeteg új barátom lett, s sok tapasztalatot gyűjtöttem a maratoni világversenyekhez. A célom, hogy az év 52 hetéből legalább 30-35 héten versenyezni tudjak valahol a világban, ami nem lehetetlen, csak jól fel kell építeni ezt a rendszert, és természetesen anyagi háttér is kell hozzá. Nem egyszerű, de érdemes kipróbálni!”

Kalandvágyó típus

„Adrián kalandvágyó típus, szeret új dolgokat kipróbálni és igyekszik mindenben a legjobb lenni. Ő tudja, hogy mire van szüksége, én pedig megbízom benne, de azt érzékelem, hogy jó hatással van a páros teljesítményünkre az a sok tapasztalat, amit ezeken a versenyeken összeszed. Én például nem lennék alkalmas ilyen életre, mert nem tudnék ennyi időt távol tölteni az otthonomtól.”

Solti László, Boros Adrián párja a maratoni versenyeken

Rejtegetett sportág

„Úgy érzem, mindenképpen jót tenne a kajak-kenu sportnak, ha nálunk is lenne pénzdíjas sorozat, de ez csak akkor kivitelezhető, ha profibb közvetítéseket biztosítanak, illetve a nemzetközi szövetség sokkal jobban felépíti a sportolókat, mert vannak a sportágunkban érdekes sztorik, arcok. Sokkal komolyabb közösségi médiavállalás kellene az ICF részéről, látványos anyagokat lehetne készíteni edzésekről, módszertanról, regenerációról. Ha ez fejlődik, több támogatót is érdekelne a kajak-kenu,  egy nagyon szerethető sportágat rejtegetünk.”

Szabó Gabriella, háromszoros olimpiai bajnok kajakos

Névjegy

Boros Adrián

Született: 1990. szeptember 18.

Sportága: maratoni kajak

Legjobb eredményei: maratoni világbajnok párosban (2015), maratoni világbajnoki ezüstérmes egyéniben (2015), maratoni Európa-bajnok párosban (2017), Marathon world series 1. hely

Idei fontosabb pénzdíjas versenyei: Rio Negro (Argentína) 3. hely, Dusi maraton (Dél-Afrika) 16. hely, Stihl Umkomaas maraton (Dél-Afrika) 7. hely, Amszterdam Waterlan maraton (Hollandia) 3. hely, Berg River maraton (Dél-Afrika) 1. hely, Fish River maraton (Dél-Afrika) 3. hely, World Series, Sanghaj és Shaoxing (Kína) 2. és 3. hely

Forrás: Nemzeti Sport/Lipiczky Ágnes

Ünnepeltek a szegedi bajnokok

Megtartott évzáróját a NKM Szegedi Vízisport Egyesület, amely a masters és a sárkányhajós eredményeket nem számítva az idén megnyerte az országos bajnoki pontversenyt.

Hír

A szegedi Novotel Hotelben tartott évzárót Petrovics Kálmán klubigazgató nagyon sportszerűen azzal nyitotta, hogy a mögöttük a második helyen zárt, az összetett pontversenyt megnyerő Graboplast Győri Vízisport Egyesület nélkül nem sikerült volna ilyen kiváló eredményeket hoznia a szegedi klubnak sem, hiszen egymást húzta a két rivális egész évben.

Az idei világbajnokságon egyedül a szegedi klub képviseltette magát mind az öt szakágban, és minden versenyzőjük bejutott a döntőbe, összesen három arany-, egy ezüst-, és két bronzéremmel zárták a portugáliai vébét. A világbajnokságon indult kilenc szegedi kajak-kenus (Kárász Anna, Nagy Bianka, Molnár Csenge, Varga Katalin, Suba Róbert, Birkás Balázs, Nádas Bence, Kuli István és Bodonyi András) közül csak Bodonyi András nem vett részt az évzárón, de ő is igazoltan volt távol, hiszen edzőtáborozik.

Az ünnepségen a Nemzeti Közművek különdíjat kapta az utánpótláskorú Nagy Bianka, Molnár Csenge és Kocsis Ádám, de a parasportolók közül Varga Katalint és Suba Róbertet is díjazták.

Hivatalosan elbúcsúztatták Dervarics Attila korábbi elnököt, aki mintegy másfél évtizeden át vezette a klubot – ő egy kajakot kapott búcsúajándékként.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke és Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány is. Az elnök amellett, hogy méltatta a kiváló szegedi eredményeket, kiemelte, hogy fontos alappillére a magyar kajak-kenu sportnak a klub, amelyre a jövő évi, szegedi világbajnokságon is számítanak.

A KSI is megtartotta évzáróját:

Akárcsak az AVSE:

„Sikersztori”

Ez lesz a szlogenje a 2019-es szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságnak, mondta Schmidt Gábor az M4 Sport csatorna stúdiójában megrendezett sajtóeseményen, amelyen mind a négy jövő évi hazai rendezésű világbajnokság szervezői, így a kajak-kenu mellett az asztalitenisz, a vívás és az öttusa képviselői, valamint Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is részt vett. Sikersportágaink jövő évi magyarországi versenyeiben az is közös, hogy mind a négy eseményt az MTVA sportadója közvetíti majd élőben.

Hír

“Szerény, de ambiciózus szlogent választottunk” – utalt a “Sikersztori”-ra Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, magyarázatként pedig hozzáfűzte, az, hogy a magyar kajak-kenu ott tud lenni, ahol van, a korábbi sikerekből következik.

“Sportágunk tele van értékekkel,

ezeket megpróbáljuk majd megmutatni” – ígérte. Az elnök a sajtóeseményen arról is beszélt, hogy jelenleg kétmilliárdos beruházás zajlik a Maty-éren, ennek egyik eredményeként pedig a közvetítést át tudják jövőre vinni a túloldalra, így a versenyekre kilátogató, reményeik szerint sok ezer szurkolót és a pálya fantasztikus hangulatát a tévénézők is láthatják majd.

„A szurkolói támogatás fontosságát az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács Katalint idézve érzékeltette: “amikor Szegeden az utolsó 200 méteren beérek a szurkolók elé, a csőbe, engem már bevisz a közönség”.

Az elnök emlékeztetett arra is, hogy a szegedi pályán 1998-ban szerveztek először vb-t, azóta a jövő augusztusi már a negyedik lesz, és már az siker volt, amikor Duisburgot megelőzve elnyerték a kvalifikációs világbajnokság megrendezésének lehetőségét.

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára úgy vélekedett, a magyar sport erejét mutatja, hogy négy sportágban is Magyarországon lesz jövőre a világbajnokság, egyúttal örömét fejezte ki, hogy az MTVA és a sportági szövetségek így egymásra találnak, mert – mint hangsúlyozta – nagyon fontos, hogy jó képek kerüljenek a világ elé ezekről az eseményekről.

“Az, hogy itthon lesznek ezek az események, még jobban aláhúzza a számunkra, hogy beindult az olimpiai kvótaszerzés. A hazai pálya előnye ebben lényeges elem. A hangulatot a szurkolók biztosítani fogják, reméljük,

plusz kvótaesélyt jelent a hazai rendezés”

– fogalmazott a MOB főtitkára.

“Nálunk az olimpia már jövőre elkezdődik” – jelentette ki az eseményen Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója.

“Az a missziónk, hogy minden olyan sporteseményt igyekszünk közvetíteni, melyen vannak magyar esélyek, nemcsak a hazaiakat, hanem a külföldieket is.” – fogalmazott.

Hozzátette: ha itthoni eseményekről van szó, a felelősség még nagyobb, mert fontos, hogy a versenyek mellett az azokat körülvevő miliőt is bemutassák. Papp Dániel azt ígérte, hogy XXI. századi technológiával, a legmagasabb színvonalon fognak beszámolni az eseményekről az M4 Sporton, illetve a közmédia minden platformján.

A sajtótájékoztató itt visszanézhető: