30 aranyéremig jutottak a magyarok

Szokás szerint letarolta a világot az Olimpiai Reménységek Versenyén a 15-17 éves versenyzőkből álló magyar válogatott. A mieink vasárnap a 200 méteres döntők során 10 arany-, 1 ezüst és 7 bronzérmet szereztek, a három nap alatt pedig összesen 30 aranyéremig jutottak és 66 érmet gyűjtöttek. A szegediek kenusa, Zombori Dominik egymaga öt aranyérmet nyert a racice-i hétvégén.

A legfiatalabb fiúk versenyét K-1 200 méteren Keresztes Kristóf Domonkos nyerte, az 1000 és 500 méteren győztes Kiss Ádámnak a legrövidebb távon is összejött egy bronzérem. A 17 éves női kajakosok között Biben Karina Klaudia lett a győztes, a legfiatalabb lányoknál pedig Rendessy Eszter nyert K-1-ben. Érdekesség, hogy az UTE 15 éves versenyzője idejével a két évvel idősebb korosztály döntőjét is megnyerte volna. Férfi C-1 200 méteren a 2001-es születésűek mezőnyében Hodován Dávid harmadik lett.

Női kenuban Nagy Bianka triplázott, hiszen mind a három távon győzni tudott C-1-ben, mögötte a lengyel Szulecka lett a második, Szamosi Blanka pedig bronzérmet vehetett át.

Győzni az idősebb női kajakosok között Nyuli Dóra és Gábor Netta a sprinttávon, ahogy Kocsis Ádám és Zombori Dominik is nyert, szintén a 2000-es születésűek fiúk C-2 200 méteres számában. Érdekesség, hogy ez a duó 1000 méteren is nyert pénteken az ORV-n.

Szintén fiú kenuban, a fiatalabbak között győzött C-2 200 méteren a Hodován Dávid, Kollár Kristóf összetételű egység, egy másodperccel megelőzve a németeket és kettővel a harmadik helyen befutó Besenyei Ádám, Odnoga Martin duót.

C-2 200 méteren női kenuban az idősebbek között nyert a Molnár Csenge, Szamosi Blanka összeállítású hajó, míg a fiatalabbaknál Horányi Dóra és Folberth Nóra bronzérmes lett.

Férfi K-4 200 méteren nyert a Csokor Erik, Gergő Bálint, Keresztes Kristóf, Nikodém Patrik összetételű magyar négyes. Női K-4 200 méteren ezüstérmes lett a németek mögött a Szellák Szabina, Szabó Cintia, Gábor Netta, Csikós Zsóka alkotta magyar hajó és harmadik lett a Kovács Mirtill, Nyúli Dóra, Pazár Anna Luca, Rendessy Eszter összeállítású másik magyar egység.

A 2017-es ORV utolsó versenyszámát is a mieink nyerték az egész hétvégén kiváló formát mutató férfi kenu szakágnak köszönhetően. Aranyérmes lett a Zupkó Balázs, Zombori Dominik, Mitró Márton, Kocsis Ádám összeállítású egység, míg a Horváth Benedek Tamás, Kollár Kristóf, Hodován Dávid és Bucsi Bálint összetételű magyar egység bronzérmet vehetett át.

Ezzel a győzelmével Zombori Dominik lett a magyar csapat legeredményesebb versenyzője, hiszen a 17 éves kenus győzni tudott C-2 1000 és 200 méteren, C-4 500 és 200 méteren, valamint C-1 500 méteren is.

„Minden Olimpiai Reménységek Versenyének van egy hőse, az idén Zombori Dominik lett az. Hihetetlen, amit véghez vitt, túlteljesített minden várakozást az öt aranyérmével. Egyébként az egész csapat nagyon egységes és eredményes volt, minden szakágban erős a magyar utánpótlás, talán egyedül férfi kajakban látszik az, hogy a csapathajókat érdemes előbb összeállítani és többet készülni a párosokra és a K-4 500 méteres számra. A 30 aranyérem és a 66 érem ennek ellenére önmagáért beszél, az eredmények mutatják, hogy a következő években is jól fogunk majd szerepelni ifiben a világversenyeken” – mondta csapata hétvégi teljesítményéről Dónusz Éva, utánpótlás szövetségi kapitány.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók