2 aranyérem a döntők 1. napján

U23-as Európa-bajnoki címet szerzett az 1000 méteres döntők során NK-1-ben Vad Ninetta, valamint a Medveczky Erika, Sarudi Alíz összeállítású női páros. Ezen a távon további 4 érmet szerzett a magyar válogatott Zágrábban, az Ifjúsági és U23-as kontinensviadalon.

Hatalmas csatában született meg a magyar csapat első Európa-bajnoki címe, a KSI SE versenyzője, Vad Ninetta célfotóval, alig 4 ezredmásodperccel végzett az első helyen, ez néhány centis különbséget jelent, ami szabad szemmel láthatatlan. Mögötte a belorusz versenyző lett második és egy osztrák hölgy futott be a harmadik helyen.

A női páros viszont igazán meggyőző fölénnyel nyert a németek előtt. Medveczky Erika és Sarudi Alíz már a felnőtt mezőnyben is letette a névjegyét, hiszen az augusztusi MOL világbajnokságon is ők indulhatnak ezen a távon. A harmadik helyet a románok szerezték meg.

%REKLAM%

Az U23-as mezőnyben kiválóan szerepeltek a kenusok is 1000 méteren, Varga Dávid harmadik lett C-1 1000 méteren, Vasbányai Henrikkel párosban pedig ezüstérmesek lettek. Dávid 40 percen belül két olimpiai számban lett érmes.

Bronzérmet szerzett K-2 1000 méteren a Szabó Balázs Gábor-Szalai Tamás összetételű U23-as egység, a számot egy norvég páros nyerte a szlovének előtt. Ezen a távon felnőtt szintű mezőny gyűlt össze, a szlovénok és a norvégok döntőztek az idei világkupákon, de a portugálok is benne vannak a szűk világ elitben a férfi párosok között.

K-1 1000 méteren 2 hete a felnőtt Európa-bajnokságon Dombvári Bence 9. lett, az U23-as mezőnyben pedig most negyedik, de csak célfotóval maradt le a dobogóról. Az ifjú versenyző fog ebben a számban indulni az augusztusi felnőtt világbajnokságon is, ahol esélyes lesz az A-döntőbe kerülésre, ha ilyen tempóban fejlődik tovább.

Férfi K-4-es és C-4-es egységünk az 5. helyet szerezte meg 1000 méteren.

A zágrábi Európa-bajnokságra az ifjúsági „B” válogatott utazott el, a legjobbak ugyanis a júliusi végi brandeburgi világbajnokságra készülnek, ennek ellenére jól szerepelt a csapat.

Bronzérmet szerzett K-4 1000 méteren a Noé Zsombor, Illyés Róbert, Janza Richárd, Korondi Tamás összeállítású négyes az oroszok és a beloruszok mögött. Ez az egység 1 hete ült először össze, Hüttner Csaba utánpótlás kapitány szerint hatalmas bravúr a harmadik helyezésük.

Negyedik lett női K-1 1000 méteren Kiszl Vanda, K-2 1000 méteren pedig Székely Máté, Urbán Bence összeállítású férfi páros. Hatodik helyet szerzett kajak egyesben Gacsal Ákos és szintén hatodik lett Csizmás-Dobó Norbert és Braun Benedek C-2 1000 méteren. 5. helyen futott be Miskó Noémi, Czéllai-Vörös Zsófiával női K-2-ben, C-4 1000 méteren pedig hetedik helyet szerzett az ifjúsági csapathajónk.

%REKLAM2%

Hüttner Csaba: Vad Ninetta eredményét méltatja, hogy azt a fehérorosz versenyzőt tudta megverni, aki 2 hete Európa-bajnok lett női párosban. Medveczky Erikáékat is nagy dicséret illeti, magabiztosan nyerték a számot, szerintem velük komolyan kell majd számolni a felnőtt világbajnokságon is ezen a távon. Jól teljesített Dombvári Bence is, nagyon erős volt a mezőny a döntőben, de így is majdnem dobogós lett. Ki kell emelnem még az U23-as férfi páros eredményét is, bombaerős mezőnyben lett harmadik a Szabó-Szalai páros. Az ifik között kiemelkedő teljesítmény nyújtott a férfi kajak négyes, úgy lettek harmadikok, hogy a németeken kívül elindult a teljes nemzetközi mezőny. Nagyon tetszett a Székely-Urbán páros is, sokáig vezettek, sajnálom, hogy lemaradtak a dobogóról. Annak ellenére, hogy az ifjúsági B-csapatot jelöltem erre az Európa-bajnokságra, szép eredmények születtek szinte minden számban 1000 méteren.

Késő délután rendezték a 200 méteres középfutamokat, melyek sajnos nem sikerültek túl szerencsésen a magyarok számára. Szinte minden egységünk a legnehezebb futamba került, kiesett Dudás Miklós és a férfi kajak páros. Hasonlóan jártak az ifjúsági versenyzők is, az egyesek mindhárom szakágban búcsúztak. Az ifjúsági párosok viszont már tegnap kvalifikálták magukat a vasárnapi döntőkbe.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók