Mégse

23 ország kvalifikált a paralimpiára Szegeden

Az augusztus végén Szegeden megrendezett ICF világbajnokságról összesen 13 európai, valamint négy ázsiai, négy amerikai és két óceániai nemzet szerzett indulási helyet a tokiói paralimpiára.

Hír

A szegedi világbajnokság nemcsak az ép indulóit tekintve döntött rekordokat. A para szakágban is soha nem látott mezőny, 42 ország, és összesen 176 versenyző szállt vízra a Maty-éren.

A legjobban a régóta parakenu nagyhatalomnak számító Nagy-Britannia szerepelt, összesen hét indulói helyet szerezve. Az olyan versenyzők, mint például az ausztrál Curtis McGrath, aki kajakban és kenuban is kiválóan szerepeltek, csak egy kvótát gyűjtöttek, de ha úgy alakul, akkor mindkét számban rajthoz állhatnak majd Tokióban. Az is fontos tény, hogy az országok minden parakenu-versenyszámban két indulót nevezhetnek be a paralimpiára.

“Rendkívül izgalmas látni a szakág ugrásszerű fejlődését

azóta, mióta 2016-ban bemutatkozott Rióban a paralimpián – mondta a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) parakenu bizottságának elnöke. – Fontos, hogy 2020-ban már nem hat, hanem kilenc számban avathatunk kajak-kenus bajnokot a paralimpián. Biztos vagyok benne, hogy Tokióban sok Rióban sikeres versenyzőnek szurkolhatunk, de megismerhetünk majd olyan fiatal kiválóságokat is, akiken keresztül megszólíthatjuk majd az új genereációt” – tette hozzá John Edwards.

A szakág hagyományosan erős nemzetei közül Oroszország öt, Ausztrália, Ukrajna, Németország és Brazília négy kvótát zsebelt be, de Magyarország is gyűjtött három indulói helyet. A rendező országnak, Japánnak is lesz versenyzője parakenuban, hiszen Monika Seyu kvótát szerzett az KL1-es kategóriában. Az is eldőlt már, hogy Új-Zéland és Portugália debütálhat parakenuban Tokióban.

Az ICF eddig összesen 54 kvótát osztott szét a tagországok között, mind a kilenc paralimpiai számban összesen hatot-hatot lehetett szerezni. A 2020-as parakenu világbajnokságon, Duisburgban további 36 indulói helyért lehet majd versenyezni.

Idén a Szeged lett a legeredményesebb

Elkészült a tagszervezetek közti bajnoki összesítés, idén az NKM Szeged VE végzett az abszolút első helyen a pontversenyben. A klub az elmúlt években rendre ott volt a dobogó valamelyik fokán. 2019-ben a második a Graboplast Győr lett, a harmadik pedig a KSI SE.

Hír

A szegediek tavaly sem maradtak le sokkal a győri klub mögött, sőt, ha a masters eredményeket nem számítjuk bele, akkor az egyesület – minimális különbséggel – már 2018-ban is megnyerte a bajnoki összesítést.

“Óriási büszkeség számunkra, hogy az élen zártunk. A versenysportban 2018-ban mindössze 0,25 pont előnnyel nyertük meg az összesített pontversenyt. Az idén még több pontot szereztünk,

sokat léptünk előre és szinte mindenben fejlődtünk.

Ez a nagyszerű eredmény pedig egy tudatos szakmai munka gyümölcse, amely mögött egy nagy csapat áll” – mondta Sík Márton. Az NKM Szeged VE szakmai vezetője hozzátette, hogy az egyesület motorjai azok a lelkes edzők, akik szinte az év minden napján dolgoznak, de megköszönte a segítséget a klub minden alkalmazottjának, valamint a szülőknek, és az egyesület támogatóinak is.

Az összesített pontversenyben tavaly 1571 pontot szerzett a győztes győri klub, idén a szegediek 1674-el nyertek. 2019-ben az első és a második között 76,5 pont lett a különbség, 2018-ban ennél jóval kisebb, mindössze 8,5 pont különbség döntött. A harmadik helyezett mindkét évben a KSI SE lett, amelyik 130 ponttal többet szerzett idén, mint egy évvel korábban. A bajnoki összesítésbe idén már a sárkányhajós eredmények is bekerültek, de ebben a szakágban a legjobb három egyesület közül csak a Graboplast Győr szerzett pontokat.

Az első három helyezett mögött 2019-ben az UTE lett a negyedik, de a lila-fehérek már több mint 150 bajnoki ponttal vannak lemaradva a dobogóról, tehát a legjobb három, és az üldözők között ezúttal is kisebb szakadék alakult ki. Az UTE kajak-kenusai ennek ellenére egy helyet előreléptek, hiszen idén meg tudták előzni a most ötödik helyen végző Lágymányosi Sparit.

További érdekesség, hogy a legjobb tíz egyesület mezőnye alig változott. Az élklubbok közül 2019-ben kiesett a Tiszafüred (ezúttal 11. lett), míg a tavaly tizenegyedikként végző MTK idén a nyolcadik helyezést szerezte meg a bajnoki listán.

Bajnoki Pont Részletes 2019

Szabó Gabriella ismét egy csapatban Kozák Danutával

Az Újpesti Torna Egyletben folytatja a pályafutását a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Szabó Gabriella. A rutinos versenyző így ismét egy csapatban készülhet gyerekkori párostársával, Kozák Danutával, akivel mindhárom ötkarikás aranyérmét nyerte.

Hír

“Danával korábban már sokszor bebizonyítottuk, hogy nemcsak a versenyeken vagyunk jó hatással egymásra, hanem a felkészülés alatt is. Vártam már, hogy újra együtt dolgozhassunk,

erős csapatot fogunk alkotni hármasban Lucz Dórival”

– mondta az UTE új versenyzője, aki 11 év után távozott a Budapesti Honvédtól.

Szabó Gabriella a riói játékokat követően több edzőnél is megfordult, az elmúlt három évben mégsem tudott bekerülni a magyar válogatottba. Új klubja színeiben szeretné visszaküzdeni magát a legjobbak közé. A felkészítéséért továbbra is Tóth László felel majd.

A 33 éves Szabó Gabriella 2012-ben Londonban négyesben, négy évvel később, Rio de Janeiróban négyesben és párosban lett olimpiai bajnok, emellett 2008-ban, Pekingben ezüstérmet szerzett, szintén a K-4-es versenyszámban.