Mégse

Túlszárnyalni a vb-n az Eb-t

Több mint félnapos buszozás után megérkezett a magyar kajak-kenu válogatott Plovdivba, a csütörtökön kezdődő ifjúsági és U23-as világbajnokság helyszínére.

Hír

„Reggel 6 órakor indultunk, és helyi idő szerint 21.30-ra értünk ide. Szerencsés utunk volt, kényelmes volt a busz, gyorsan átjöttünk mindkét határon” – kezdte a beszámolót Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány, aki tökéletesen elégedett a szállással is.

Nem lenne viszont elégedett, ha ugyanannyi érmet (egy arany, négy ezüst, két bronz) szerezne a magyar csapat, mint három hete az Európa-bajnokságon. Azért is várható jobb teljesítmény a mieinktől, mert az auronzói Eb-n nem a válogatók első helyezettjei indultak, a világbajnokságon azonban a válogatók győztesei vehetnek részt. És erős csapattal indulunk még úgy is, hogy olyan U23-as korú versenyzők hiányoznak majd, mint Kopasz Bálint, Birkás Balázs, Kuli István vagy Mozgi Milán, ők a felnőtt világbajnokságra készülnek.

„A mezőnyt elnézve, rengeteg olyan versenyző van az U23-asoknál, akik már a felnőttek között is letették a névjegyüket olimpián, világ- vagy Európa-bajnokságon. Megdöbbentően sok ország rengeteg kajak-kenusa gyűlt össze Plovdivban, ennek ellenére

többet várok a magyar csapattól, mint az Eb-n.

Varga Ádámnak volt egy kisebb sérülése, Kós Benedeken és Opavszky Márkon egy gyors lefolyású hasmenés ment át az edzőtáborban, de összességében rendben van a csapatunk. Ha nem jön közbe semmilyen külső körülmény, mint amikor két évvel ezelőtt egyik pillanatról a másikra, verseny közben öklömnyi nagyságú jég zúdult a pályára a Plovdiban, akkor bízhatunk a jó magyar szereplésben” – mondta Makrai Csaba szövetségi kapitány.

A csőtörtökön kezdődő világbajnokság minden napjára jósolnak egy-egy kisebb vihart, a meteorológusok szerint egyedül a vasárnap lehet esőmentes.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Facebook-oldalán folyamatosan beszámolunk az eredményekről, és interjúkkal is jelentkezünk majd a helyszínről. A teljes program ide kattintva érhető el, élő streamen itt lehet követni a versenyeket, az élő eredményeket pedig itt találja majd.

A magyar ifjúsági vb-csapat:

A magyar U23-as vb-csapat:

Szeptember 3-án búcsúzunk!

Búcsút veszünk Fábián Lászlótól.

Búcsú
Hír

A Család, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és az Újpesti Torna Egylet nevében ezúton szeretnénk mindenkit tájékoztatni, hogy Fábián László olimpiai bajnok búcsúztatására és temetésére 2018. szeptember 3-án 10,00-kor kerül sor, az Óbudai temetőben.

Elsöprő magyar siker az egyetemi vb-n

Vasárnap délután zárult az Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokság Szolnokon. A 200 méteres döntőkben is a magyar csapat szerepelt a legjobban. A hazai színeket képviselő válogatott 11 arany-, 5 ezüst-, és 4 bronzéremmel zárta a versenyt, ezzel nyert az éremtáblázaton Fehéroroszország és Lengyelország előtt.

Hír

200 méteren egyesben kiválóan teljesítettek a fehérorosz versenyzők. Férfi kajak egyesben Ivan Tsuranau nyert, míg férfi C-1-ben honfitársa, Mikita Miarhuryeu volt a leggyorsabb. Női kenuban, a legrövidebb távon pedig a francia Elore Helle lett a világbajnok.

“Nem rajtoltam jól, nagyon nehéz futam volt, de aztán a táv második felében, egy jó hajrával nyerni tudtam. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, a hangulat a francia versenyzők között kiváló és egyébként is

úgy érzem, hogy mindenki örömmel vett részt ezen a versenyen”

– mondta a győztes, aki testnevelő tanárnak tanul egy francia egyetemen.

A magyar csapat friss U23-as világbajnoka, Lucz Anna simán győzőtt kedvenc számában, női kajak egyes 200 méteren. A hazai csapat egyik legjobbja majdnem egy másodperccel nyert a második helyen befutó lengyel Wlodarczyk előtt. A bronzérmet a fehérorosz Aleksievich szerezte meg.

“Sikerült mindent megcsinálni a döntőben, amit akartam. Tudtam indítani 100-nál és a cél előtt 50 méterrel is, ráadásul a rajtom is jól sikerült. Nem számítottam rá, hogy ilyen simán nyerni tudok, mert az U23-as világbajnokság után egy hetet pihentem” – mondta Lucz Anna.

Férfi K-2 200 méteren az olasz Bartolini, La Spina páros nyerte az egyetemi világbajnoki címet, férfi C-2-ben a Kitewski, Brynski összetételű lengyel egység győzött. A női kajak párosoknál Malcsiner Eszter és Katrincez Rita aratott rajt-cél győzelmet, ez a páros már a második egyetemi világbajnoki címét szerezte a hétvégén, miután vasárnap délelőtt megnyerték a K-2 500 méteres versenyt is. A női kenu párosok versenyét pedig Natallia Trukhanovich és Iryna Vikhruk révén Fehéroroszország nyerte meg.

A férfi kajaknégyesek versenyében Spanyolország megszerezte az első aranyérmét. 200 méteren a Pedro Vázquez Llenin, Enrique Adan Hernandez, Carlos Borrás Caldentey, Pol Busquets I Pujolar alkotta négyes nyert aranyérmet, a kenusoknál a Maksim Krysko, Dzianis Patapenka, Ruslan Sazanavets, Ryhor Maisiuk összeállítású fehérorosz csapathajó lett egyetemi világbajnok, míg a zárószámban a magyar női kajaknégyes (Kis Blanka, Somogyi Szilvia, Szénási Zsófia, Sólyom Dóra) győzött a legrövidebb távon.

A záróünnepségen Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a szervezők nevében megköszönte a részvételt a versenyzőknek, az edzőknek és a versenybíróknak is.

“Az egyetemi világbajnokságok rendszere egy támogatandó, szerethető és fontos dolog.

Remélem, hogy ezen a hétvégén kicsit mi is hozzá tudtunk járulni ennek a mozgalomnak a további sikereihez”

– mondta a zárünnepségen Schmidt Gábor.