Mégse

Túlszárnyalni a vb-n az Eb-t

Több mint félnapos buszozás után megérkezett a magyar kajak-kenu válogatott Plovdivba, a csütörtökön kezdődő ifjúsági és U23-as világbajnokság helyszínére.

Hír

„Reggel 6 órakor indultunk, és helyi idő szerint 21.30-ra értünk ide. Szerencsés utunk volt, kényelmes volt a busz, gyorsan átjöttünk mindkét határon” – kezdte a beszámolót Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány, aki tökéletesen elégedett a szállással is.

Nem lenne viszont elégedett, ha ugyanannyi érmet (egy arany, négy ezüst, két bronz) szerezne a magyar csapat, mint három hete az Európa-bajnokságon. Azért is várható jobb teljesítmény a mieinktől, mert az auronzói Eb-n nem a válogatók első helyezettjei indultak, a világbajnokságon azonban a válogatók győztesei vehetnek részt. És erős csapattal indulunk még úgy is, hogy olyan U23-as korú versenyzők hiányoznak majd, mint Kopasz Bálint, Birkás Balázs, Kuli István vagy Mozgi Milán, ők a felnőtt világbajnokságra készülnek.

„A mezőnyt elnézve, rengeteg olyan versenyző van az U23-asoknál, akik már a felnőttek között is letették a névjegyüket olimpián, világ- vagy Európa-bajnokságon. Megdöbbentően sok ország rengeteg kajak-kenusa gyűlt össze Plovdivban, ennek ellenére

többet várok a magyar csapattól, mint az Eb-n.

Varga Ádámnak volt egy kisebb sérülése, Kós Benedeken és Opavszky Márkon egy gyors lefolyású hasmenés ment át az edzőtáborban, de összességében rendben van a csapatunk. Ha nem jön közbe semmilyen külső körülmény, mint amikor két évvel ezelőtt egyik pillanatról a másikra, verseny közben öklömnyi nagyságú jég zúdult a pályára a Plovdiban, akkor bízhatunk a jó magyar szereplésben” – mondta Makrai Csaba szövetségi kapitány.

A csőtörtökön kezdődő világbajnokság minden napjára jósolnak egy-egy kisebb vihart, a meteorológusok szerint egyedül a vasárnap lehet esőmentes.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Facebook-oldalán folyamatosan beszámolunk az eredményekről, és interjúkkal is jelentkezünk majd a helyszínről. A teljes program ide kattintva érhető el, élő streamen itt lehet követni a versenyeket, az élő eredményeket pedig itt találja majd.

A magyar ifjúsági vb-csapat:

A magyar U23-as vb-csapat:

Kiváló körülmények között készülnek Tótkáék

Lassan túl van az első komoly héten a Hüvös Viktor vezette férfi kajakos csoport, amely Dél-Afrikában edzőtáborozik.

Hír

Hat versenyző (Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István, Dudás Miklós, Nádas Bence, Molnár Péter) utazott ki november 10-én, szombaton az afrikai országba, hogy december 3-ig melegvízi edzőtáborban végezze el a téli alapozás egy részét.

Napi három edzés (két vízi és egy kiegészítő edzés, általában kondi) szerepel a programban. “Tökéletes körülmények között edzhetünk – kezdte az Újpest világbajnok kajakosa, Tótka Sándor. – A szállást már ismerjük, hiszen legutóbb tavasszal is itt voltunk edzőtáborozni, a szállás mellett a kaja és a pálya is nagyon szuper. Mindig nagyon jó érzés a hidegből a melegbe elutazni,

itt most 30-35 fok van, szóval tényleg minden adott a munkához.

Ha valami negatívumot kellene mégis említeni, akkor azt mondanám, hogy hétvégén nagyon sok a motorcsónak, nehéz előlük elbújni, hogy ne zavarjanak.”

A rengeteg edzés mellett nem igazán jut idejük és erejük más programot csinálni. “Az utolsó hétvégén átmegyünk Fokvárosba, az lesz a három hét kemény munka jutalma” – zárta Tótka Sándor.

Kemények, mint a katonák

Péntektől november 30-ig az olaszországi Sabaudiában készül a Párizs-keret. Nyerges Attila vezetőedző szerint nagyon jól dolgoznak a fiatal tehetségek, ezért egy római kiruccanással is meglepi őket.

Hír

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Tokió-keret mellett létrehozott egy úgynevezett Párizs-keretet is. Ez a csoport olyan versenyzőkből, akik az elmúlt években ifi és U23-as versenyeken már mutattak jó eredményeket, és esélyesek lehetnek arra, hogy akár ebben az olimpiai ciklusban is, de elsősorban a Tokiót követő négy évben ott legyenek a világ élmezőnyében.

A férfi kajakos csapat október 15-én kezdte meg az első közös edzőtábort Szolnokon a szarvasi sikeredző, Nyerges Attila vezetésével, aki a tervek szerint minden hónapban két-három hetes edzőtáborban irányítja majd a felkészülést a legtehetségesebb fiataloknak. Most két hetet Sabaudiában készül a keret, amelyet ezúttal 11 ember alkot: Solti László, Noé Zsombor, Erdőssy Csaba, Erős Patrik, Béke Kornél, Kós Benedek, Németh Viktor, Koleszár, Gecső Máté, Varga Dominik és Kammerer Zoltán, utóbbi egyfajta mentorként is segíti a tehetségek munkáját.

„Voltak, akik a tanulmányaik miatt nem tudtak eljönni, egyébként pedig a keretet főleg az alapján állítottam össze, hogy a szolnoki edzőtáborban hogyan dolgoztak a srácok. Nagy különbség egyébként nem volt közöttük – kezdte Nyerges Attila, aki a szolnoki első hét után még úgy fogalmazott, hogy az egy ismerkedős hét volt. – Már van mintegy két hét ismeretségünk, kölcsönösen megismertük a másiknak azt az oldalát, amely ehhez a munkához elengedhetetlen. Egy kicsit talán lazábbak a srácok, nincs akkor feszültség az edzéseken, már tudjuk, hogy mit várunk el egymástól.”

A szakember elmondta, hogy tudják magukat tartani ahhoz az ütemtervhez, amelyet felépített. „Tökéletes időben érkeztünk ki pénteken, kellemes meleg fogadott bennünket, ez tartott egészen a mai napig – mesélte hétfőn este Nyerges. – Délután megérkezett az eső, amivel számoltunk is, kicsit csúszott a vízreszállásunk, ezért estébe nyúló evezésünk volt. A sötét, a szél és az eső nagyon megnehezítette a versenyzők dolgát. Hallottam is, hogy az edzés után az öltözőben arról beszéltek, hogy

keményebbek voltak, mint a katonák.

Most pár napig még esőt mondanak, de azért megpróbálunk minél többet vízen lenni, naponta kétszer, és mellette a kiegészítő edzéseket végezni.”

Sötétben ért véget a hétfői edzés

Egy kis pihenésre is jut azért idő, Nyerges Attila a hét közepén egyik nap csak egy kondiedzést iktat be, egyébként pedig egy római kirándulás vár a fiúkra.

Decemberben várhatóan egy rövidebb tábor vár rájuk, egy ötnapos futótábor szerepel a közös programban Mátraházán.