Mégse

Túlszárnyalni a vb-n az Eb-t

Több mint félnapos buszozás után megérkezett a magyar kajak-kenu válogatott Plovdivba, a csütörtökön kezdődő ifjúsági és U23-as világbajnokság helyszínére.

Hír

„Reggel 6 órakor indultunk, és helyi idő szerint 21.30-ra értünk ide. Szerencsés utunk volt, kényelmes volt a busz, gyorsan átjöttünk mindkét határon” – kezdte a beszámolót Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány, aki tökéletesen elégedett a szállással is.

Nem lenne viszont elégedett, ha ugyanannyi érmet (egy arany, négy ezüst, két bronz) szerezne a magyar csapat, mint három hete az Európa-bajnokságon. Azért is várható jobb teljesítmény a mieinktől, mert az auronzói Eb-n nem a válogatók első helyezettjei indultak, a világbajnokságon azonban a válogatók győztesei vehetnek részt. És erős csapattal indulunk még úgy is, hogy olyan U23-as korú versenyzők hiányoznak majd, mint Kopasz Bálint, Birkás Balázs, Kuli István vagy Mozgi Milán, ők a felnőtt világbajnokságra készülnek.

„A mezőnyt elnézve, rengeteg olyan versenyző van az U23-asoknál, akik már a felnőttek között is letették a névjegyüket olimpián, világ- vagy Európa-bajnokságon. Megdöbbentően sok ország rengeteg kajak-kenusa gyűlt össze Plovdivban, ennek ellenére

többet várok a magyar csapattól, mint az Eb-n.

Varga Ádámnak volt egy kisebb sérülése, Kós Benedeken és Opavszky Márkon egy gyors lefolyású hasmenés ment át az edzőtáborban, de összességében rendben van a csapatunk. Ha nem jön közbe semmilyen külső körülmény, mint amikor két évvel ezelőtt egyik pillanatról a másikra, verseny közben öklömnyi nagyságú jég zúdult a pályára a Plovdiban, akkor bízhatunk a jó magyar szereplésben” – mondta Makrai Csaba szövetségi kapitány.

A csőtörtökön kezdődő világbajnokság minden napjára jósolnak egy-egy kisebb vihart, a meteorológusok szerint egyedül a vasárnap lehet esőmentes.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Facebook-oldalán folyamatosan beszámolunk az eredményekről, és interjúkkal is jelentkezünk majd a helyszínről. A teljes program ide kattintva érhető el, élő streamen itt lehet követni a versenyeket, az élő eredményeket pedig itt találja majd.

A magyar ifjúsági vb-csapat:

A magyar U23-as vb-csapat:

16 számban 8 magyar aranyérem a minivébén

Minden második számban magyar győzelem született a Poznanban zajló Olimpiai Reménységek Versenyén szombaton, amikor az 500-as futamokat rendezték meg.

Hír

A második nap során 16 döntőre került sor, ezeken nyolc arany-, öt ezüst- és három bronzérmet nyertek a magyar fiatalok.

Lány kajakosainkra most sem lehetett panasz, hiszen egyesben a 2002-es korosztályban Zupkó Vanda győzött, itt Vásárhelyi-Nagy Anna kilencedik lett, a 2003-asoknál kettős magyar siker született: Máró Anna nyert Ujfalvi Laura előtt, míg a 2001-esek között Szellák Szabina másodikként, Mányi Zsófia pedig harmadikként zárt.

Párosban a 2002/2003-as korosztályban a Rugás, Kőhalmi egység aranyérmes, itt a Fülöp, Kulcsár duó a negyedik helyen ért célba, a 2001-eseknél pedig a Lődi, Zupkó hajó ezüstérmet nyert, a Pazár, Kovács kettős ötödik lett. A Szellák, Kőhalmi, Csikós, Mányi négyes arany-, míg a Csizmazia, Rugási, Lődi, Máró kvartett bronzérmet szerzett.

Férfi kajakosaink is remekül szerepeltek 500 méteren, egyesben Kövesdi Patrik (2003) arany-, Opavszky Márk (2001) pedig ezüstérmes, a 2002-eseknél Keresztes Kristóf Domonkos a negyedik, Tamási Zsombor a hatodik helyen ért célba. Az Őry, Erdélyi, Redl, Vajda kajak négyes ezüstérmes, ugyanitt az Opavszky, Szendy, Majoros, Nyerges hajó hetedik lett.

Kenusaink is kitettek magukért, a lányoknál egyesben a 2003-asoknál Opavszky Réka arany-, Gönczöl Laura bronzérmet nyert, Horányi Dóra (2002) ötödik, Csorba Zsófia (2001) nyolcadik. Párosban a Gönczöl, Opavszky egység győzött, a Kuti, Horányi kettős ötödik a 2002/2003-as korosztályban, míg a 2001-eseknél a Csorba, Molnár duó a negyedik, a Seres, Uracs páros a nyolcadik.

Szép versenyzéssel a Hodován, Kollár, Horváth, Besenyei fiú kenu négyes is aranyérmet nyert.

Két nap után egészen elképesztő fölénnyel vezetjük az éremtáblát a megszerzett 15 arany-, 12 ezüst- és öt bronzéremmel.

Vasárnap a 200 méteres versenyekkel zárul a serdülők mini-világbajnoksága.

Szárnyaltak sárkányhajósaink a világbajnokságon

Túlszárnyalták a várakozásokat a magyar sárkányhajósok az Egyesült Államokban rendezett világbajnokságon.

Hír

„A kajak-kenus hagyományokhoz híven, világversenyről még nem jöttünk haza érem nélkül, remélem, így lesz ez az idei világbajnokságon is, főleg 500 és 2000 méteren várok jó eredményt, és érmeket” – mondta még a világbajnokság előtt Patyi Melinda csapatvezető.

Ehhez képest a vb-re több gyorsasági kenussal megerősített magyar csapat nem jó, hanem kiváló eredményeket, és rengeteg érmet hozott haza, ugyanis mind a három éremből hatot-hatot szereztek.

Világbajnok lett 500 méteren a 10-es és 20-as férfi hajóegység, valamint 2000 méteren a 10-es mix, a 20-as férfi, a masterseknél pedig a férfi és a mix 10-es hajóegység is.

Ezüstérmet nyert 200 méteren a férfi 20-as, a masters férfi 10-es és mix hajó, valamint 500 méteren a mix 10-es és 20-as és a masters férfi 10-es egység. Bronzérmes 200 méteren a férfi és a mix 10-es, 500-on a masters mix 10-es, 2000 méteren pedig a női és férfi 10-es, valamint a mix 20-as hajóegység.

„Fontos megemlíteni, hogy annak ellenére, hogy csak 35-en utaztak ki az Egyesült Államokba, 21 versenyszámban álltunk rajthoz, amelyből 18 versenyszámban érmet is hoztunk, két alkalommal pedig a negyedik helyen végeztünk – kezdte az értékelést Reményi Péter, a csapat edzője. – Örülök, hogy néhány fiatal kenussal is sikerült megszerettetnünk a sárkányhajózást itt, Amerikában. Rendkívül fontos ez a négy senior aranyérem, hiszen nemzetek közötti világbajnokságon 2010 óta nem álltunk a dobogó legfelső fokán ebben a kategóriában.”

Jövőre Moszkvában rendezik az Európa-bajnokságot, 2020-ban pedig Indiában a világbajnokságot.