Mégse

Túlszárnyalni a vb-n az Eb-t

Több mint félnapos buszozás után megérkezett a magyar kajak-kenu válogatott Plovdivba, a csütörtökön kezdődő ifjúsági és U23-as világbajnokság helyszínére.

Hír

„Reggel 6 órakor indultunk, és helyi idő szerint 21.30-ra értünk ide. Szerencsés utunk volt, kényelmes volt a busz, gyorsan átjöttünk mindkét határon” – kezdte a beszámolót Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány, aki tökéletesen elégedett a szállással is.

Nem lenne viszont elégedett, ha ugyanannyi érmet (egy arany, négy ezüst, két bronz) szerezne a magyar csapat, mint három hete az Európa-bajnokságon. Azért is várható jobb teljesítmény a mieinktől, mert az auronzói Eb-n nem a válogatók első helyezettjei indultak, a világbajnokságon azonban a válogatók győztesei vehetnek részt. És erős csapattal indulunk még úgy is, hogy olyan U23-as korú versenyzők hiányoznak majd, mint Kopasz Bálint, Birkás Balázs, Kuli István vagy Mozgi Milán, ők a felnőtt világbajnokságra készülnek.

„A mezőnyt elnézve, rengeteg olyan versenyző van az U23-asoknál, akik már a felnőttek között is letették a névjegyüket olimpián, világ- vagy Európa-bajnokságon. Megdöbbentően sok ország rengeteg kajak-kenusa gyűlt össze Plovdivban, ennek ellenére

többet várok a magyar csapattól, mint az Eb-n.

Varga Ádámnak volt egy kisebb sérülése, Kós Benedeken és Opavszky Márkon egy gyors lefolyású hasmenés ment át az edzőtáborban, de összességében rendben van a csapatunk. Ha nem jön közbe semmilyen külső körülmény, mint amikor két évvel ezelőtt egyik pillanatról a másikra, verseny közben öklömnyi nagyságú jég zúdult a pályára a Plovdiban, akkor bízhatunk a jó magyar szereplésben” – mondta Makrai Csaba szövetségi kapitány.

A csőtörtökön kezdődő világbajnokság minden napjára jósolnak egy-egy kisebb vihart, a meteorológusok szerint egyedül a vasárnap lehet esőmentes.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Facebook-oldalán folyamatosan beszámolunk az eredményekről, és interjúkkal is jelentkezünk majd a helyszínről. A teljes program ide kattintva érhető el, élő streamen itt lehet követni a versenyeket, az élő eredményeket pedig itt találja majd.

A magyar ifjúsági vb-csapat:

A magyar U23-as vb-csapat:

Öt kvóta a cél paraversenyzőinknek a szegedi vébén

A magyar para kajak-kenu válogatott számára is elkezdődtek az edzőtáborozások. Számukra is a szegedi világbajnokság lesz az év fő eseménye, amelyen Weisz Róbert szövetségi kapitány szerint akár érmeket is nyerhetünk.

Hír

Havonta egy hosszú hétvégén jönnek össze legjobb paraversenyzőink egy-egy közös munkára, februárban tartották az első, négynapos edzőtábort Dunavarsányban. „Ezeknek az elsődleges célja, hogy együtt legyenek a versenyzők, hogy összerázódjon a csapat. Ilyenkor új ingert kapnak a közös edzésmunka által” – kezdte Weisz Róbert szövetségi kapitány, aki kiemelte, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság új elnöke, Szabó László és a szakmai igazgató, Ligárt Balázs is meglátogatta a csapatot Dunavarsányban.

„Szeretném megköszönni a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek és a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, hogy közösen biztosítják a felkészülés és a versenyeztetés feltételeit. Ennek is köszönhetjük, hogy március 18-án, hétfőn elutazhatnak a legjobbak Csamangó Attila vezetésével az olaszországi Sabaudiába edzőtáborba. Erre azért van szükség, mert jövő májusban lesz egy pótkvalifikációs világbajnokság, amely előtt el kell majd mennünk egy melegvízi edzőtáborba, ezért most kipróbáljuk Sabaudiát” – mondta Weisz Róbert.

Varga Katalin negyedik lett a tavalyi vébén, ez az idén olimpiai kvótát érne

Varga Katalin és Suba Róbert biztosan kiutazik Olaszországba, Juhász Tamás kisebb sérülést szenvedett, az ő részvétele még kérdéses. Ezt követően még egy összetartást tervez a paraválogatott, majd májusban a rangsorolóval elindul számukra is a versenyszezon, május végén pedig Poznanban már az Európa-bajnokságon kell helytállniuk. Azon a hétvégén világkupát rendeznek az ép gyorsasági versenyzőknek, előtte, kedden és szerdán tartják a paraversenyeket.

A para szakágban is a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság a szezon fő versenye, itt és a jövő évi pótkvalifikációs vébén lehet csak megszerezni az olimpiai kvótákat. A parásoknál, ha valaki kajakban szerez egy kvótát, akkor kenuban is elindulhat majd Tokióban – ehhez az első hat között kell végezni a szegedi vébén.

Suba Róbert számára reális lehet az éremszerzés a szegedi vébén is

„Ha az elmúlt év eredményeit nézzük, akkor öt kvótára reális esélyünk lehet, Suba Robi és Juhász Tomi két-két kvótát szerezhet, Varga Kati pedig azért csak egyet, mert az ő kategóriájában csupán kajakban rendeznek futamot az olimpián, kenuban nem. A realitások azt mutatják, hogy egy-két érmet nyerhetünk a szegedi vébén, míg Rozbora Andrásnak és Kiss Eriknek jövőre, a pótkvalifikációs világbajnokságon talán lehet esélye még olimpiai kvótát szerezni” – zárta Weisz Róbert, a magyar paraválogatott szövetségi kapitánya.

Portugáliát is megszállták a magyar kajak-kenusok

Portugáliában is kiváló körülmények között készülnek kajak-kenusaink, akiknek csak az edzésekre kell koncentrálniuk a melegvízi edzőtáborban.

Hír

A dél-afrikai Pretoria mellett a spanyolországi Sevilla és a portugáliai Montebelo is azok közé a helyszínek közé tartozik, amelyet elleptek a magyar kajak-kenusok.

„Mi egy hetet Sevillában voltunk, most pedig két hétig Montebelóban vagyunk – kezdte Tóth Dávid. – Mindkét helyszínen tökéletes az idő,

eddig minden edzést meg tudtunk csinálni, amit terveztünk.

Egy héten nyolc vízi edzésünk van, két kondival és két futással. Szerencsére elkerültek bennünket a betegségek és a sérülések is” – mondta az olimpiai ezüstérmes kajakos, aki a Gannoruwa Levente által vezényelt csapat tagja Kulifai Tamással, valamint a Párizs kerethez tartozó Györgyjakab Mátéval, Gecse Mártonnal és Varga Dominikkel.

A teljes kajakos és kenus Párizs keret Portugáliában edz Németh Szabolcs és Nyerges Attila vezetésével. Rajtuk kívül – a teljesség igénye nélkül – Bodonyi Dóra, Katrinecz Rita és a maratonista Kiszli Vanda is Montebelóban készül, valamint Kőbán Rita és Balázs Péter vezetésével egy fiatalokból álló MTK-s csapat is.

A Párizs keret kajakos csapata Portugáliában

Montebelo kevésbé színes helyszín, mint például a dél-afrikai Pretoria, ahol szafarizhatnak vagy oroszlánt simogathatnak szabadidejükben a versenyzők. „Ennek is megvan viszont az előnye, hiszen így minden adott itt ahhoz, hogy csak az edzésekre koncentráljunk” – tette hozzá Kulifai Tamás, aki Londonban ugyancsak olimpiai ezüstérmet nyert a férfi kajaknégyes tagjaként.